Reiseguide til Fransk Polynesia (Tahiti)

Reiseguide til Fransk Polynesia (Tahiti)

Fakta • Papeete

 • 4.000.000 km2

 • Tahitisk og Fransk er offisielle språk. Engelsk er vidt utbredt.

 • Kristendom

 • 245.405 (2002) , 86% bor på Selskapsøyene, 7% på Tuamotu / Gambier, 4% på Marquises og 3% på Australøyene. De er 83% Polynesiere( Maohi, hvorav 20% er blandet), 12% Europeere ( Popaa), og 5% kinesere (Tinitos).

 • Republikk, Fransk oversjøisk territorium, med delvis selvstyre innenfor den Franske Republikk.

 • 118 øyer fordelt på et område like stort som Europa. Øyene er delt opp i 5 øygrupper. Totale landareal utgjør et område nesten like stort som øya Korsika. Resten er hav. Det er et vulkansk område og pga alderen har øyene ulik karakter. Det finnes høye, frodige øyer med fjell på nesten 2000 meter omringet av en lagune. Det er øyer med frodig, grønt og dramatisk natur som stuper rett ned i det åpne havet, og det finnes de små, hvite sandbankene ( motu) som sammen danner et perlekjede rundt en lagune ( atoller). Alt sammen finnes i Fransk Polynesia

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Det er behagelige temperatur året rundt nettopp pga stilehavsvinden som blåser over øyene. Gjennomsnittstemperatur er 27grader, og det sjelden over 30 grader på sommeren ( vår vinter). Høysesong er juni,juli og august. Det er mest utrygt for nedbør under sommeren dvs desember, januar, februar.

Reiselitteratur

South Pacific Guides

Helse og vaksiner

Ingen vaksiner er påskrevet unntatt av turister fra høyrisk områder ( informasjon om dette fåes fra flyselskapet) På øya Tahiti finnes det gode helseforhold og tilgang på lege og sykehus.

Tollregler

Det gjelder tollregler som innenfor EU.

Pakkeliste

Ta med sommerklær, strandtøy, sportstøy og tøy til å ha på båt. Mest mulig i bomull. Det kan være bra å ha med en varm trøye eller jakke til kveldene som noen ganger kan være litt kjøligere, (ved lagunen, på båtturer og i fjellet)
Fottøy: sandaler, joggesko og sko til å ha i båt. Husk å ha med strandsandaler du kan bade med slik at du ikke skraper deg opp på de skarpe korallene. Det finnes også mulighet til å kjøpe plastsandaler på Tahiti til å bade med.
Viktig å ha med: solhatt, solkrem og solblokk pga den store refleksjonen fra vannet og lagunen., en god myggkrem, spray eller olje

Lokale forhold

Valuta

Lokal valuta er French Pacific Franc (FCFP). Den er bundet opp i Euro. Følgende betalingsmuligheter er akseptert: lokal valuta, kredittkort og reisesjekker( veksleavgift blir tillagt på reisesjekker).
Noen valutakurser:
1 Euro = 119.33 FCFP
1 USD = 101.57 FCFP
(12/11/2003)
De mest brukte bankene på Tahiti er Bank of Tahiti, Socredo og Bank of Polynesia. De internasjonale hotellene har også vekslingskontor, men er det er kun på et fåtall av øyene. På de mindre øyene som på Austral og Gambier har ingen bankfasiliteter og det er best å veksle innen man reiser ut til dem.
Faa’a internasjonale flyplass har to vekslingskontor som er åpent når det er internasjonale avganger og ankomster.
Det finnes minibankautomater (ATM) på Tahiti, Moorea og Bora Bora samt på flyplassen som tar internasjonale kredittkort.

Internettkafeer

Det finnes flere internettkafeer i Papeete og på de mest besøkte øyene som Moorea,Bora Bora, Huahine og Rangiroa. De fleste internasjonale hotellene har også mulighet for å kople seg på Internett.

Den eneste Internett tilbyder i Fransk Polynesia er Mana. Du kan kople deg til nettet med laptop med følgende:
Telefon # til serveren: 36-88-88
Log-in: anonymous
Password: anonymous

Driks

Det forventes ikke å gi drikkepenger i Polynesia. Men på turistområdene er det blitt mer vanlig ved god service eller på finere restauranter.

Tidssone

Fransk Polynesia er 10 timers forskjell fra GMT, Det gir 12 timers forskjell fra Skandinavia på sommertid og 11 timer på vintertid. Når klokken er 12 her i Skandinavia er kl. 12 på natten på Tahiti om sommeren og 1 på natten om vinteren.

Mål og vekt

man bruker samme måleenheter som i Europa.

Fotografering

Det er normalt å fotografere i Fransk Polynesia. Vanlig høflighet utvises når det fotograferes mennesker. Ta med mye film. Du vil ta flere bilder enn du tror.

Drikkevann

Fransk Polynesia har gode helseforhold. Kranvann kan drikkes på Papeete og Bora Bora. Spør lokalt på de andre øyene. Om du er i tvil drikk vann på flaske.

Elektrisitet

Både 110 og 220 volt avhengig av hvilken øy du bor på og hva type av overnattingssted.

Atferd og oppførsel

Selv om Fransk Polynesia ligger midt i Stillehavet, er det meget europeisk. Du oppfører deg som i et annet vestlig land. Polyneserne er vennlige og imøtekommende, og det er mye sang, musikk og blomster når man ønsker gjester velkommen.

Åpningstider

Butikkene har åpent Mandag Fredag fra kl. 07:30 til 11:30. og fra 13:30 til 17 1800. Lørdag fra 07:30 11:30 og noen av butikkene har åpent p ettermiddagen også. De fleste steder har stengt på søndag, også mange restauranter unntatt Papeete Market som det er mest travelt kl. 0500 om morgenen.

Postkontoret har åpent fra kl. 0700 1800 på ukedagene, og på Lørdag fra 08:00 11:00.

Mat og drikke

Polynesiske kjøkkenet er preget av tilgangen til fersk fisk. Fisken kommer enten fra havet eller lagunen. Den mest vanlige havsfisken er tunfisk, mahi mahi, wahoo, moonfish og ulike arter sverdfisk. Tunfisk blir som regel servert som sashimi eller rå marinert, Mahi mahi blir tilberedt på alle måter. Lagunefisk blir enten stekt eller grillet. Det er lite kjøtt, og det meste er importert fra New Zealand, unntatt gris som er obligatorisk i en Tahitisk ovn ahima’a. Grønnsakene som blir brukt til en Tahitisk fest er brødfrukt, taro og søtpotet. Noen fruktsorter blir også brukt som grønnsaker som grønn papaya ( i salat), Plataner ( fei) og avokado. Frukt som Mango, ananas, grapefrukt og papaya blir gjerne servert til dessert.
Det er lite krydder i maten, og mest vanlig er lime, ingefær og vanilje.

Forhold for funksjonshemmede

Det har blitt bedre for handikappede å reise i Fransk Polynesia, men det er alltid best å sjekke innen man reiser om denne service. De fleste internasjonale hotellkjedene har egne handikaprom, samt transportmuligheter for handikappede. Men den offentlige transport og generelt ferdsel ikke er bygget for handikappede. Men polynesierne er vennlige og hjelpsomme.

Høytids- og helligdager

Helligdager:
Nyttårsdag, 1.januar
Fridag, 1.mai
Nasjonaldag, 1.oktober
Jul, 25-26.desember

Flyttbare helligdager:
Langfredag: mars eller april
Påske mandag, mars eller april
Tabaski (2 dager til hyllest for Abrehams villighet til å ofre sin sønn)
Eid al-Fitr (avsluttning på Ramadan), desember, januar eller februar
Eid al-Moulid Profeten Muhammeds fødselsdag, cirka 3 måneder etter tabaski

Overnatting / Hotell

Camping

Du kan finne campingplasser på endel av øyene, gjerne i forbindelse med familiepensjonat eller private overnattingssteder. Om det ikke er en campingplass der du skal overnatte, spør gjerne et familiepensjonat om du mot en avgift kan campe på plassen deres.

Hoteller

Fransk Polynesia er kjent for sine Overwaterbungalow , hytter på peler ut i vannet med utsikt over lagunen. Her kan du få servert morgenmaten fra kano dekorert med blomster, dykke rett ned i den blå lagunen fra terrassen, og mate fiskene gjennom glassbordet i stuen. Eller du kan bo på en strandbungalow med privat pool, badekar på løveføtter og egen butler. De store internasjonale kjedene har bygget hotell som virkelig kan overraske. Det finnes også 3 og 4 stjerners hotell på de fleste større øyene som Tahiti, Moorea, Bora Bora, Huahine, Raiatea, Tahaa og Rangiroa.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Små familiehotell:
Små familiehotell består av møblerte rom eller paviljongstil værelser, maksimum 12 rom som kan ha totalt 36 mennesker. Alle værelser har privat bad. Det finnes en resepsjonsdisk, område hvor gjestene kan ta kontakt med personalet, en bar og et spiseområde. Morgenmat er inkludert i prise, men de tilbyr også fullpensjon( morgenmat, lunsj og middag), samt en a la carte meny. De har daglig rengjøring av værelsene. Disse små familiehotell blir klassifisert med Tiare blomster fra 1 til 3.

Familiepensjonat:
Disse består av møblerte rom eller bungalower, og maks 9 enheter som kan ha totalt 27 personer til overnatting. De er enten i nærheten eller like i nærheten av familiehjemmet, og er ustyrt enten med privat bad eller bad på deling, og som er separat fra familiens badeværelse. Morgenmat er inkludert i prisen, men ofte tilbyr de også halvpensjon som blir servert i et felles spiseområde, gjerne familiens spiseområde

Vandrehjem

Er ikke utbredte

Andre overnattingsformer

Guest houses
Guesthouse, eller familiehus består av møblerte bungalower, ikke flere enn 9 stykker som kan totalt huse 27 personer, og er like i nærheten av familiehuset. De har privat badeværelse og noen ganger eget tekjøkken hvor man kan lage egen mat. De har en liten resepsjonsdisk, område hvor du kan få tak på personalet, et oppholdsrom til gjestene og mulighet for daglig rengjøring av værelset.

Gjesterom
Gjesterom eller Bed & Breakfast er møblerte rom eller bungalower, ikke mer en 4 stykker og kan huse totalt 12 personer. De er endel av familiehuset eller ligger like ved, har enten privat bad eller bad på deling men separat fra familiens eget bad. Prisene er inkludert morgenmat servert enten på værelset, bungalowen eller i spiseområdet hos familien.

Møblert overnatting.
Hus, bungalow, leiligheter eller studio som er møblert eller utstyrt for å bli leid ut. Kan leies enten på dag, uke eller månedsbasis.
Klassifisert med hibiskusblomster på en skala fra 1 3, der kvalitet, lokal sjarm og beliggenhet, komfort og utstyr og tilgang til tjenester er tatt i betraktning.

Dette er kodene for de ulike overnattingsstedene:
PHF små familie hotell
CH Guest room
PF Familiepensjonat
MT Møblert overnatting
D sovesal
GC campingplass
EP kun rom, ingen måltider
MAP overnatting, morgenmat og middag
AP Overnatting og full pensjon

Lokal transport

Fly

Det største innenriksflyselskapet er Air Tahiti. De flyr på 41 øyer, flere ganger daglig De kan tilby både enkeltbilletter og flypass. Mer informasjon hos reisebyrået eller på www.air-tahiti.pf Mellom Tahiti og Moorea flyr Air Moorea, mer info på www.airmoorea.com. Det finnes også mulighet for å chartre fly både hos Air Tahiti, Air Moorea og hos Air Archipel www.airarchipel.com

Buss

Lokalbussen heter Le Truck og finnes på de største øyene som Tahiti, Moorea og Bora Bora. På Tahiti går den jevnlig til og fra Markedet i Papeete. I weekenden går den utover natten. Vanlig takst er 125 CFP og om natten er det dobbelt takst.
På Moorea og Bora Bora fungerer den som transport mellom havn/flyplass og hotellene.

Tog

Jernbanenettet forbinder kun de største byene,. Man skal innstille seg på konstante forsinkelser og mange avlyste avganger.

Taxi

Det finnes på de store øyene som Tahiti, Moorea og Bora Bora. Det er forholdsvis dyrt. De fleste restauranter har inkludert transport fra/ til hotell på Bora Bora og noen på Moorea. På Tahiti finnes lokaltransport Le Truck inn til Papeete fra de fleste hotellene.

Bilutleie

De fleste større øyene har bilutleie og de største utleiefirmaene som AVIS, Hertz og Europcar er representert samt flere lokale. Du trenger et europeisk gyldig kjørekort. Utleiekontorene finnes på flyplassen, ferjehavnene og du kan leie gjennom resepsjonen på hotellene.

Båt eller ferge

Det finnes flere lastebåter som har ulike ruter til de små øyene både Tuamotu, Gambier og Austral. De har litt ulike tidsskjema, og er ikke alltid på tid mer polynesisk tid. Det beste er å gå ned i Containerhavnen i Papeete og spørre seg fram til når og hvor de går.
Om du vil ha mer komfort finnes det et Cruise/ Cargo skip Aranui 3 som går fra Papeete til Marquisesøyene( de 6 bebodde øyene) og via Tuamotu tilbake igjen til Papeete. Det er faste datoer, alt inkludert i prisen (mat, utflukter etc) unntatt drikke. Det finnes ulike lugartyper. www.aranui.com
Dessuten finnes det ulike typer cruiseskip som seiler på Selskapsøyene og Marquises.

Andre transportformer

Spesielle forhold

Finn reisen til Fransk Polynesia (Tahiti) her

Finn inspirasjon til Fransk Polynesia (Tahiti) her

Reisetilbud