Terrassert landskap med grønne og gyldne risterrasser i fjellene.

Reiseguide til Vietnam

Vietnam har åpnet grensene sine og er godt på vei ut av vietnamkrigens skygge. I dag er det mulig for turister å nyte landets storslåtte natur og den berømte gjestfriheten til befolkningen.

Fakta


  • Viet Nam (Cung Hoa Xa Hoi Chu Nghi Viet Nam)

  • Hanoi

  • 325.360 km2

  • Vietnamesisk

  • Offisielt ingen. Buddhisme.

  • 78.773.873 (juli 2000)

  • Sosialistisk republikk

  • Vietnam grenser til Kina, Laos og Kambodsja, og i sør og vest ligger Sør-Kina-havet. Vietnam er formet som bokstaven s, og fra nord til sør er det over 1600 kilometer. Mekongelva og Den røde elva renner gjennom landet og er grunnlaget for risproduksjonen i landet, og ellers er landet dekket av fjell og jungel.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Det er ikke mulig å si at det er høy eller lavsesong i Vietnam. På grunn av at klimaet er forskjellig fra region til region kan det være kaldt og regn i den ene regionen, mens det er varmt og sol i en annen

Reiselitteratur

Turen går til Vietnam
Lonely Planet Vietnam
Rough Guide Vietnam
Fodor’s Vietnam

Lokale forhold

Valuta

Vietnamesisk dong (VND)

Internettkafeer

Det er ikke noen problem å finne en internettkafé dersom man befinner seg i noen av de større byene i Vietnam. Spesielt Hanoi og Ho Chi Min byen har mange internettkafeer, mens ute på landsbygda skal man ikke regne med å finne noen.

Nødhjelp

Øyeblikkelig hjelp kan tilkalles på følgende nummer:
Politi (13)
Brannvesen (14)
Sykebil (15)

Driks

Det blir ikke forventet at man skal gi drikkepenger, men det blir verdsatt dersom man gjør det.

Tidssone

Når klokka er 12.00 i Norge (vintertid), er den 18.00 i Vietnam.
Når klokka er 12.00 i Norge (sommertid), er den 17.00 i Vietnam.

Mål og vekt

Mål og vekt
Lengde: Meter
Vekt: Kilo
Volum: Liter
Temperatur: Celsius

Fotografering

Det er lov å fotografere på de fleste stedene i Vietnam, men dersom man er i tvil er det best å spørre om lov. På flyplasser og i nærheten av militære anlegg må det ikke fotograferes.

Drikkevann

Det er anbefalt at man ikke drikker vannet fra springen, men heller kjøper vann på flaske og lignende. Det er også best å holde seg unna isbitene siden hygiene ikke altid er den beste.

Elektrisitet

I Vietnam benytter man 220 eller 110 volt, men man skal være oppmerksom på at spenningen svinger mye

Atferd og oppførsel

Vietnameserne er veldig opptatt av påkledning, så man skal sørge for at man alltid er pent og anstendig kledt. Dersom man følger normene er man også sikker på at man blir behandlet på en ordentlig måte, og det er lettere å få det man ønsker. Personer som er eldre enn seg selv skal behandles respektfullt.

Åpningstider

Bankene har åpent fra 07.00 til 17.00 (mandag til fredag). Det er middagspause mellom 11.30 og 14.00.
Lørdag har bankene åpent om formiddagen.
Forretningene har varierende åpningstider, men det er som regel åpent fra tidlig om morgenen til sent om kvelden.

Mat og drikke

Vietnamesisk mat er både deilig og variert. Landet har nesten 500 tradisjonelle retter som består av alt fra kobraslange og skjelldyr til lekre vegetarretter. Fisk er også en viktig ingrediens i det vietnamesiske kjøkkenet og stort sett alle rettene serveres med ris.Grønn te serveres alle plasser, og den vietnamesiske kaffen er utmerket. I tillegg selges det kjente ølsorter som Tuborg og Carlsberg, som blir brygget i Vietnam.

Forhold for funksjonshemmede

Ytterst få hoteller, museer og lignende tar særlig hensyn til handikappede.

Høytids- og helligdager

1. januar, 1. nyttårsdag
Tet, nyttårsfest som feires i januar eller februar, og som varer i minst tre dager
30. april, befrielsen av Saigon
1. mai, arbeidernes dag
19. mai, Ho Chi Mins fødselsdag
2. september, nasjonaldagen

Overnatting / Hotell

Andre overnattingsformer

Det er mulig å komme ut til selv de mest avsidesliggende stedene med offentlig transport, men bussene er som regel overfylt. Desto lengre vekk man kommer fra byene, desto dårligere blir både veiene og bussene. Dersom man foretrekker å reise på en mer komfortabel måte har Air Vietnam ruter til mange steder i landet.

Lokal transport

Fly

Innenriksnettet i Vietnam er bra utbygd, men det er relativt dyrt å fly inneriks på grunn av at Vietnam Airlines har monopol. Det er også dyrere å fly for turister enn for vietnamesere.

Buss

Bussnettet i Vietnam er bra utbygd og det er meget billig å kjøre med buss. Man skal imidlertid være oppmerksom på at bussene nesten altid er overfylt og at det er svært liten plass til benene.

Tog

Det er best å ta ekspresstog i stedet for de lokale togene som nesten bestandig er overfylt. Det er to klasser på togene, og det er best å velge et «soft seat». Det er mange tyver på togene, så man skal passe godt på bagasjen sin.

Taxi

Drosjeselskaper kan man bare finne i de store byene, men det er som regel altid mulig å finne en privat sjåfør. Drosjene kjører aldri etter taksameteret så husk å avtale prisen på forhånd.

Bilutleie

Det er ikke mulig å leie biler i Vietnam, og man har bare lov til å kjøre bil dersom man har et vietnamesisk førerkort.

Andre transportformer

Sykkel er et godt transportmiddel i den kaotiske trafikken, og man kan leie sykler på hotellene eller i sykkelbutikkene. Scooter er også et godt transportmiddel i byene, og disse kan man leie for en billig penge på hotellene. Husk hjelmen, vietnameserne kjører som gale.

Spesielle forhold

Det finnes fortsatt etterlatenskaper fra krigen rundt om kring i Vietnam, for eksempel områder som ikke er ryddet for miner eller lignende. Det er anbefalt at man holder seg på stier og veier, med mindre man er sammen med noen som er lokalkjent. Dette problemet er størst i den sentrale delen av Vietnam.

Har du hatt lyst til å reise til Vietnam?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Fly+hotell
Prisene er pr. person
Reisetilbud