Reiseguide til Østerrike

Reiseguide til Østerrike

Alpelandet Østerrike er stedet man skal reise til hvis man er glad i vakre naturopplevelser og utfordringer i det fri. Landet kan tilby noen av de beste skisportssteder i Europa, vandreturer i Alpene og billedskjønn natur. Blir det for mye frisk luft, kan man nyte kulturlivet i byene som blant annet byr på uforglemmelige musikkopplevelser og storslått arkitektur.

Fakta


  • Republik Österreich

  • Wien (1.606.843) (1998)

  • 83.858 km2

  • Tysk er det offisielle språk i landet.

  • Romersk katolsk

  • 8.139.000

  • Østerrike ligger, som smør i grøten, midt i Europa og har ingen kystlinjer. Landet grenser til Sveits, Liechtenstein, Tyskland, Tjekkia, Slovakia, Ungarn, Slovenia og Italia. Landskapet preges av mange fjell, og nesten halve landet er dekket av skog. Østerrikes høyeste fjell er Grossglockner, som er 3798 meter høyt. Elven Danube er landets dominerende elv, den strekker seg 360 kilometer gjennom Østerrike.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Østerrike kan besøkes året rundt. Den vakre naturen kan nytes i sommermånedene fra mai til september, mens vintermånedene byr på fremragende skisportsområder. Vil man se naturen skifte farge er både våren og høsten gode tidspunkter å besøke landet på.

Lokale forhold

Valuta

Euro (EUR)

Nødhjelp

For å tilkalle akutt hjelp i Østeriket skal du ringe på følgende numre:
Ambulanse: (144)
Politi: (133)
Brannvesen: (122)

Driks

På mange hoteller og restauranter plusser personalet et sevicebeløp på regningen, men ofte forventer de å få litt driks. Taxisjåfører forventer å få cirka ti prosent i drikkepenger.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 12.00 i Østerrike.

Mål og vekt

I Østerrike benytter man seg av følgende måleenheter:
Vekt: kilo
Lengde: meter

Fotografering

Ved religiøse bygninger bør man følge anvisningene på stedet. Ellers er det ingen spesielle regler når deg gjelder fotografering.

Drikkevann

Vannet i Østerrike er helt rent, og det er helt i orden å drikke vannet fra springen.

Elektrisitet

I Østerrike benytter man seg av følgende strømkilde:
220 volts AC, 50 Hz

Atferd og oppførsel

I noen områder av Østerrike kan befolkningen virke nokså formelle ved første møte. Man hilser med et håndtrykk, og man bør unngå å bruke fornavn ved første møte. Man bør også, før man kaster seg ut i i lange diskusjoner, være oppmerksom på at kirken har en høy og respektert posisjon i det østerrikske samfunn. Utover dette kommer man langt med alminnelig høflighet.

Åpningstider

Butikker har åpent fra 8.00/9.00 til 18.00 (mandag til fredag), men har ofte stengt et par timer rundt lunch.
Lørdag har butikker åpent fra 8.00 til 13.00, bortsett fra første lørdag i måneden hvor de har åpent til 17.00.
Kontorer holder åpent fra 8.00 til 12.30 og fra 13.30til 17.30 (mandag til fredag).

Mat og drikke

Tradisjonelle østerrikske retter er Wienerschnitzel, kokt biff, kalvelever med urter og forskjellige skinketyper. De fleste rettene serveres med ris eller poteter. Til dessert blir det ofte servert terte eller Apfelstruden, som er en søt kake med eplemost.
I Østerrike produseres det vin som er god og billig. Ellers drikkes det en del importert øl i landet, som også er kjent for sin Jägertee, som er te med østerriksk snaps. Den serveres hovedsakelig på vintersportsstedene.

Forhold for funksjonshemmede

Det blir etterhvert bedre og bedre forhold for handikappede i Østerrike. En del hoteller og severdigheter har fasiliteter for handikappede, og det er flere reisebyråer som arrangerer turer for handikappede som har vanskelig med å komme seg rundt. For ytterligere opplysninger, kontakt:

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1.januar
Helligtrekongersdag, 6.januar
Arbeidernes dag, 1.mai
Jomfru Maria dag, 15.august
Nasjonaldag, 26.oktober
Allehelgensdag, 1.november
Juledag, 25.desember
Annen juledag, 26.desember
Påske, mars eller april
Whit Sunday, Whit Monday, mai eller juni
Kristi legeme, mai eller juni

Overnatting / Hotell

Camping

Det finnes 500 campingplasser i Østerrike, så det er gode muligheter for å benytte seg av denne overnattingsformen når man reiser i landet. De fleste campingplassene er i god stand og har fasiliteter som dusj, butikk og lekeplass.

Hoteller

Det finnes hoteller i alle klasser i de fleste byene i Østerrike. Hotellene klassifiseres fra en til fem stjerner, med de femstjerners som de beste og mest luksuriøse. I sommermånedene bør man bestille rom i god tid, for det blir fort fullt på hotellene.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Det finnes såkalte Gasthofs (Gjestehus) over hele Østerrike. De er ofte familiedrevne og enkelt innredet. Gasthofs er et godt alternativ hvis man vil komme i kontakt med lokalbefolkningen.

Vandrehjem

Man kan finne vandrehjem over hele Østerrike, og dette er den billigste overnattingsformen i landet. For å kunne overnatte på et av disse skal man være medlem av the Youth Hostel Association. I sommermånedene er det en fordel å booke seng på forhånd.

Andre overnattingsformer

Hvis man vil overnatte på en litt utradisjonell måte, finnes det mange av disse i Østerrike. Her er det gode muligheter for å overnatte på en storgård, hvor frokost ofte er med i prisen. Dessuten kan man mange steder i Østerrike innkvarteres privat, noe som vanligvis er både billig og hyggelig. Flere av Østerrikes slott og gamle bryggerier er gjort om til luksushoteller, og her tilbys overnatting i spennende historiske omgivelser.

Lokal transport

Fly

Det går innenriksfly mellom landets største byer. Det finnes flere flyselskaper men generelt er alle rutene regelmessige.

Buss

Det er et godt utviklet bussnett i Østerrike. Det finnes både offentlige og private selskaper som tilbyr kortere og lengre turer, så det kan være en god ide å sjekke prisene et par steder før man kjøper billett.

Tog

Tognettet i Østerrike et velutbygget og effektivt. Landet har mer enn 5800 km. jernbaneskinner. Togene er i god stand, de kommer raskt fram og kjører til tiden. Det er en effektiv måte å komme seg fram på, samtidig som man kan nyte det vakre landskapet i forbifarten.

Taxi

Det kjører en del taxier i de fleste byer. I de større byene bruker taxisjåføren taksameter, mens man i de små byene ofte betaler en fast pris for en fast strekning.

Bilutleie

Det er mulig å leie biler i alle større byer, og på de fleste flyplasser. Man skal være 18 år for å kunne kjøre bil i Østerrike.

Båt eller ferge

Det går ferger og turbåter på Danube elven. De går primært i vår og sommermånedene.

Har du hatt lyst til å reise til Østerrike?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Charter (fly+hotell)
Prisene er pr. person

Finn reisen til Østerrike her

Finn inspirasjon til Østerrike her

Les mer på bloggen vår

Reisetilbud