Reiseguide til Bolivia

Reiseguide til Bolivia

Gammel indianerkultur, fantastisk natur med de høye Andesfjellene og ruinene av gamle sivilisasjoner er bare noen av de spennende ting man kan oppleve i Sør-Amerika høystliggende land, Bolivia.

Fakta


  • Bolivia

  • Den administrative hovedstaden er La Paz, mens den rettslige hovedstaden er Sucre.

  • 1.098.581 km2

  • Hovedspråket er spansk, men de fleste indianere snakker enten Quechua eller Aymará.

  • Romersk katolsk

  • 7.767.000 (1997)

  • Republikk

  • Bolivia grenser til ikke mindre end fem land; Peru, Brasil, Paraguay, Argentina og Chile. Landet er det femte største på kontinentet og inneholder områder med forskjellig slags klima. Det er områder med tropisk klima og regnskog som for eksempel the Amazon Basin, hvor det regner mye og klimaet er varmt. Andre områder har nesten perfekt klima, og det er gode muligheter for å dyrke jorden for eksempel ved Lake Titicaca. En del av landet er også dekket av ørken. I disse ørkenområder er det ganske varmt med mye vind om dagen og ned til minusgrader om natten, eksempelvis omkring Uyuni. I tillegg har Bolivia mange fjell som i lange perioder er dekket med snø. Dette gir gode forhold for ski og slalåm om vinteren.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Bolivia har vinter fra mai til oktober og sommer fra november til april. Det er generelt vått om sommeren og tørt om vinteren. Man kan lett reise året rundt i Bolivia, den eneste forhindring kan være regnværet om sommeren, hvor enkelte veier oversvømmes og det kan være vanskelig å komme frem.

Reiselitteratur

Lonely Planet Bolivia
South America on a shoestring
Central and South America

Lokale forhold

Valuta

Boliviano (Bs)

Internettkafeer

De fleste større byer har flere internettkafeer. De er som regel gode til å skilte med deres ytelser, og det er derfor ganske lett å finne frem til dem.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Bolivia skal man ringe på følgende nummer:
Turistpolitiet (22-50-16). De kan hjelpe deg med stort sett alle relevante problemer.

Driks

Hoteller legger generelt et servicebeløp på regningen. Restaurant- og hotellpersonale forventer cirka 10 prosent i drikkepenger. Taxisjøfører forventer normalt 1-2 bolivianos i drikkepenger.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge (sommertid), er den 06.00 i Bolivia.
Når klokken er 12.00 i Norge (vintertid), er den 07.00 i Bolivia.

Mål og vekt

I Bolivia benytter man metersystemet som måleenhet.

Fotografering

Det er generelt ikke regler for fotografering. Man skal likevel alltid spørre personer først, da særlig noen av indianerkvinnene ikke bryr sig om å bli fotografert. Kommer man ut i de helt små samfunn er det hele stammer som ikke bryr sig om å bli fotografert, derfor bør man alltid spørre først.

Drikkevann

Alt vann til å drikke, pusse tenner i eller for eksempel til isbiter, skal kokes før bruk.

Elektrisitet

I Bolivia benytter man følgende strømkilde:
La Paz: 110/120 volt AC/50 Hz
Resten av landet: 220 volt AC/50 Hz

Atferd og oppførsel

Det er ingen spesielle regler i Bolivia når det gjelder oppførsel.

Åpningstider

Banker har åpent fra 8.30 til 11.30 og fra 14.30 til 18.30 (mandag-fredag)
Butikker har åpent fra 9.00 til 19.00 (mandag-fredag). I helgene varierer åpningstidene fra butikk til butikk.
Kontorer har åpent fra 8.00 til 12.00 og fra 14.00 til 18.00 (mandag-fredag)

Mat og drikke

I Bolivia er det stor forskjell på klimaet i de forskjellige områder, og derfor byr landet på et stort utvalg av forskjellige kjøkkener. I området omkring Lake Titicaca skal man smake ørreten fra innsjøen, den er i absolutt verdensklasse. Ellers får man kjøttretter med oksekjøtt, kylling eller fisk. Tilbehør er som regel poteter, som de dyrker i stor stil i Bolivia. Poteter kan fås i mange forskjellige variasjoner. Med hensyn til drikkevarer produserer de både øl og vin i Bolivia, men en av de mest kjente drikkevarene er mate de coca, som er te laget på kokablader.

Forhold for funksjonshemmede

Det er ikke gode forhold for handikappede i Bolivia. Det kan være vanskelig å komme seg rundt omkring, og transportmulighetene er ofte dårlige og overfylte med mennesker. Det kan la seg gjøre å reise som handikappet i Bolivia, men det krever at man kan reise rundt uten den helt store benyttelse av offentlig transport.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Arbeidernes kampdag 1. mai
Uavhengigshetsdag, 6. august
Allehelgensdag, 1. november
Juledag, 25. desember

Overnatting / Hotell

Camping

Campingplasser finner man ikke overalt i Bolivia, men enkelte steder er det rimelig gode campingmuligheter. Spesielt på ruter for turgåere eller i noen fjellområder er det fremragende campingplasser.
Det er likevel klokest å alltid forhøre seg i området man reiser i. Man skal også være oppmerksom på at det kan bli minusgrader om natten i de høyereliggende områdene.

Hoteller

Man kan finne hoteller i stort sett alle områder/byer. Det er mulig å finne alt fra dyre, førsteklasses hoteller til billigere, mindre luksuriøse hoteller. Man skal være oppmerksom på at en del hoteller legger 25 prosent på prisen for service.

Bed og Breakfast eller pensjonat

I og omkring La Paz, Cochabamba og Santa Cruz finnes det en del gjestehus. De tilbyr som regel rimelig god standard til en rimelig pris.

Vandrehjem

Det finnes vandrerhjem/hostels over hele Bolivia. De varierer veldig i pris og i standard. Det kan ofte betale seg å snuse litt rundt og forhandle om prisene. Det er generelt ikke noe problem å få et rom, men i La Paz kan det særlig i helgene og ferier fort bli fylt opp, så det er en god idé å være tidlig ute eller bestille et rom på forhånd hvis det er mulig.

Lokal transport

Fly

Blant annet på grunn av landets geografi, er fly den letteste transportmulighet i Bolivia. Det går fly til alle større byer, og de primære flyplassene ligger i La Paz og Santa Cruz.

Buss

Det går busser til og fra stort sett alle byer i Bolivia. De går ofte om natten, så det er vanskelig å oppleve landskapet samtidig. Bussene er billige, og mange lokale innbyggere benytter denne reisemåten. Man skal være forberedt på at bussene ofte er i ganske dårlig stand med veldig liten plass, og at få av Bolivias veier er asfalterte. En lengre tur kan være anstrengende, men samtidig en god måte å møte de lokale på.

Tog

Det er to tognettverk i landet, et i øst og et i vest. Ingen av dem fungerer optimalt. Det vestlige nettverk har ry for å være totalt uorganisert, mens det østlige nettverk har ry for å være komplett kaotisk. Fra en by til en annen kjører det oftest et ukentlig tog. Man skal være forberedt på forsinkelser og mange stopp underveis. Toget kan til gjengjeld være et godt sted å møte de lokale.

Taxi

Det kjører taxier i alle større byer i Bolivia, både alminnelige taxier og minibusser. De kjører ikke med taksameter, og det er derfor en god idé å avtale prisen før turen. Det er som regel lett å hyre en taxi på gaten, og det er ganske normalt at man deler en taxi med andre.

Bilutleie

Bilutleie er konsentrert omkring større byer som La Paz og Sucre. Her er det som regel lett å leie bil. Det er noe dyrere enn å reise med buss, men det gir mer frihet blant annet fordi man kan kjøre om dagen.

Reisetilbud