Reiseguide til Israel

Reiseguide til Israel

Landet Israel er en blanding av store naturopplevelser, historiske severdigheter og imponerende helligdommer. Man kan oppleve Israels utrolige historie og utforske steinørken og subtropiske daler.

Fakta


  • Medinat Israel

  • Jerusalem

  • 28.000 km2

  • Hebraisk og arabisk

  • Jødedommen, Islam

  • 6.030.000 inklusive Gaza og Vestbredden (2000)

  • Republikk

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Varmen ligger som en dyne over Israel hele sommeren. I Tel Aviv er det en fuktig varme, i Eilat er den tørr, mens Jerusalem og den nordlige delen av landet er mer europeisk når det gjelder fuktighet. Temperaturene ligger over 30*C. Fra november til mars kommer det mellom 80 og 150 millimeter regn i måneden. Til gjengjeld faller temperaturen til mellom 10 og 25 grader. Israel er derfor mest behagelig om høsten eller våren.

Reiselitteratur

Lonely Planet Israel & The Palestinian Territoriums

Lokale forhold

Valuta

Shekel (NIS)

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Israel skal man ringe på følgende numre:
Ambulanse: (101)
Politi: (100)

Driks

Mens resten av verden så smått er på vei vekk fra drikkepengesystemet, har israelerne kun begynt. Det ses tydeligst på restauranter hvor tjenerne skriver «service NOT included» nederst på regningen. Taxisjåførene har innsett at man ikke kommer noen vei med slik valgfrihet for kunden. Sjåførene beregner en god sum tips til seg selv når prisen avtales før en tur. Derfor bør man som hovedregel aldri betale mer enn 20 NIS for å bli kjørt noen steder innenfor Jerusalem.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 13.00 i Israel.

Mål og vekt

Man benytter følgende vekt- og måleenheter i Israel:
Lengde: meter
Vekt: kilo
Enkelte steder kan man se målinger i miles eller pounds, men de står som oftest sammen med målet i meter eller kilo.

Fotografering

Man kan fotografere overalt i Israel. Men man må respektere religiøse steder og mennesker som ber eller har på seg religiøse drakter. Det er heller ikke lurt å ta mange nærbilder av militære installasjoner.

Drikkevann

Vannet kan drikkes direkte fra springen de fleste steder. Men det smaker ikke særlig godt og for sikkerhets skyld kan man likeså godt kjøpe vann på flasker.

Elektrisitet

I Israel benytter man følgende strømkilde:
220 volt, AC/ 50HZ.

Åpningstider

Butikker har åpent fra 8.00/9.00 til 13.00 og fra 16.00 til 19.00 (søndag-torsdag) og 8.00/9.00 til 14.00 (fredag).
Banker har åpent fra 8.30 til 12.30 (søndag-fredag) og ytterligere fra 16.00 til 18.00 (søndag, tirsdag og torsdag).

Mat og drikke

Israelsk matkultur er finnes stort sett ikke. Landet har kun eksisteret i litt mer enn 50 år, så matkulturen bærer preg av de tradisjonene og kulturene innvandrerne har tatt med seg. Det finnes restauranter fra alle tenkelige land med menyer inspirert av regionen og andre innvandrere. Det er ingen mening i å fremheve noen retter frem for andre, men ingen bør forlate Israel uten å ha smakt et pitabrød med falafel eller shawarma fra en av de mange små butikkene med blinkende lysstoffrør og plastikkskåler med grønnsaker og dressinger.

Forhold for funksjonshemmede

De fleste severdighetene og store hotell har ramper og handikapptoaletter. I arabiske områder er forholdene ikke fullt så gode. Spør på hotellet eller ring på forhånd.

Høytids- og helligdager

Både jøder, muslimer og kristne har mange helligdager som feires eller respekteres i vidt forskjellig omfang. Om det er endringer i åpningstidene avhenger derfor av hvilken del av landet man er i. Generelt kan man si at de jødiske helligdagene har størst betydning for turistene, da de fleste butikkene og severdighetene drives av jøder. Men det betyr også at man som regel kan finne en arabisk butikk som har åpent hvis de jødiske har stengt.

Overnatting / Hotell

Camping

Campingplasser er ganske vanlige i Israel, men de er dyrere enn vandrehjemmene. Alternativer til campingplassene er strendene ved og syd for Tel Aviv, Haifa og Eilat. Andre steder kan man komme i konflikt med myndighetene, så spør på forhånd.

Hoteller

Det finnes mange luksushoteller i Israel, men også mange amerikanske gjester som gladelig betaler amerikanske priser for oppholdet. Det finnes også billigere hoteller i de større byene, men det beste alternativet til de dyre hotellene er Bed & Breakfast, gjestgiverier eller vandrehjem.

Bed og Breakfast eller pensjonat

De fleste kibbutzer har gjestgiverier med tilhørende fasiliteter som svømmebasseng eller strand og forskjellige sportsaktiviteter. Kibbutzene ligger ofte i naturskjønne omgivelser og et opphold her gir samtidig et godt bilde av livet i de verdensberømte kibbutzene.

Ved å kontakte det lokale turistkontoret kan man finne frem til gode B&B mange steder i Israel. Prisene og standardene er rimelige. Man kan også finne B&B ved å se etter oppslag på gater eller busstasjoner eller ved å la seg kontakte av «speidere». For å bli oppdaget er det en god idé å ta med seg bagasjen, da ser de at man vil ha et sted å bo.

Vandrehjem

Det finnes mange vandrehjem og herberger i Israel. De finnes over det meste av landet og er en billig form for overnatting.

Lokal transport

Fly

Det israelske innenriksselskapet Arkia forbinder de seks største byene med hverandre. Men avstandene i Israel er så små, bussene så billige og besværet med flyreiser så stort at innenriksfly ikke utgjør noe reelt alternativ til bussene.

Buss

Alle israelere tar buss uansett hvor de skal. Hver minste plass har en busstasjon med forbindelse til de større byene. Bussene er presise, hurtige og billige. Med et internasjonalt studiekort (ISIC) får man 10 prosent rabatt på lengre strekninger. De seneste åra har bussene vært mål for flere terrorangrep. Men i og med at det israelske statlige busselskapet Egged er verdens nest største, er risikoen for å bli bombet under en busstur veldig liten. Slike attentater er veldig sjeldne.

Tog

Det israelske togselskapet ISR kjører med danske IC3 tog, men de kjører ikke så mye. Det er nemlig få linjer og ikke så mange avganger. I tillegg ligger stasjonene ofte langt utenfor sentrum i motsetning til busstasjonene. Til gjengjeld er togbilletter enda billigere enn bussbilletter og med ISIC-kort får man 20 prosent rabatt.

Taxi

Det er mange taxier i de større byene. Likevel er prisene relativt høye hvis man ikke pruter prisen ned på forhånd eller sikrer seg at taksameteret er på. Hvis man er fire eller flere er taxiene ofte billigere enn bussen, men husk å avtale en pris på forhånd. I Jerusalem bør man ikke betale mer enn 20 NIS nesten uansett hvor man skal.

De populære deletaxiene, kalt sheruter, kjører mellom de store byene langs de samme rutene som bussene. Det koster ofte litt mer enn bussen, og den kjører ikke før den er full. På sabbat er de den eneste forbindelsen mellom byene, og i de arabiske områdene er sherutene raskere og behageligere enn de lokale bussene.

Bilutleie

Alle de store bilutleiefirmaene har flere avdelinger i Israel. Prisene ligner dem man ser i Europa, men en leiebil kan være både en økonomisk og en tidsmessig fordel hvis man vil se flere severdigheter på kort tid.

Andre transportformer

Mange israelere haiker, særlig soldater, og det er nærmest en borgerplikt å ta opp en soldat hvis man har plass. Turister bør ikke haike med mindre de kjenner veien på forhånd.

Spesielle forhold

Man trenger ikke visum på forhånd for å reise inn i Israel. Man får et «landing card» i flyet kort før landingen, det skal man utfylle og levere ved ankomsten. Men hvis man har planer om å reise videre til Syria, Libanon eller andre arabiske land, med unntagelse av Jordan og Egypt, er et israelsk passtempel en absolutt uoverkommelig forhindring. De arabiske landene har ikke anerkjent staten Israels eksistens og tillater derfor ikke at man har vært i Israel. For å skjule at man har vært i Israel kan man be om å få innreisestempelet på et løst ark som leveres ved utreisen fra Israel. Husk å tenke på om du kanskje senere i passets gyldighetsperiode skulle få bruk for eller lyst til å reise til et av de arabiske landene. Det israelske stempel blir jo sittende.

Reisetilbud