Fakta
Medinat Israel
Jerusalem
28.000 km2
Hebraisk og arabisk
Jødedommen, Islam
6.030.000 inklusive Gaza og Vestbredden (2000)
Republikk
Reiseforberedelse
Beste tid å reise
Varmen ligger som en dyne over Israel hele sommeren. I Tel Aviv er det en fuktig varme, i Eilat er den tørr, mens Jerusalem og den nordlige delen av landet er mer europeisk når det gjelder fuktighet. Temperaturene ligger over 30*C. Fra november til mars kommer det mellom 80 og 150 millimeter regn i måneden. Til gjengjeld faller temperaturen til mellom 10 og 25 grader. Israel er derfor mest behagelig om høsten eller våren.
Reiselitteratur
Lonely Planet Israel & The Palestinian Territoriums
Lokale forhold
Valuta
Shekel (NIS)
Nødhjelp
For å tilkalle hjelp i Israel skal man ringe på følgende numre:
Ambulanse: (101)
Politi: (100)
Driks
Mens resten av verden så smått er på vei vekk fra drikkepengesystemet, har israelerne kun begynt. Det ses tydeligst på restauranter hvor tjenerne skriver «service NOT included» nederst på regningen. Taxisjåførene har innsett at man ikke kommer noen vei med slik valgfrihet for kunden. Sjåførene beregner en god sum tips til seg selv når prisen avtales før en tur. Derfor bør man som hovedregel aldri betale mer enn 20 NIS for å bli kjørt noen steder innenfor Jerusalem.
Tidssone
Når klokken er 12.00 i Norge, er den 13.00 i Israel.
Mål og vekt
Man benytter følgende vekt- og måleenheter i Israel:
Lengde: meter
Vekt: kilo
Enkelte steder kan man se målinger i miles eller pounds, men de står som oftest sammen med målet i meter eller kilo.
Fotografering
Man kan fotografere overalt i Israel. Men man må respektere religiøse steder og mennesker som ber eller har på seg religiøse drakter. Det er heller ikke lurt å ta mange nærbilder av militære installasjoner.
Drikkevann
Vannet kan drikkes direkte fra springen de fleste steder. Men det smaker ikke særlig godt og for sikkerhets skyld kan man likeså godt kjøpe vann på flasker.
Elektrisitet
I Israel benytter man følgende strømkilde:
220 volt, AC/ 50HZ.
Åpningstider
Butikker har åpent fra 8.00/9.00 til 13.00 og fra 16.00 til 19.00 (søndag-torsdag) og 8.00/9.00 til 14.00 (fredag).
Banker har åpent fra 8.30 til 12.30 (søndag-fredag) og ytterligere fra 16.00 til 18.00 (søndag, tirsdag og torsdag).
Mat og drikke
Israelsk matkultur er finnes stort sett ikke. Landet har kun eksisteret i litt mer enn 50 år, så matkulturen bærer preg av de tradisjonene og kulturene innvandrerne har tatt med seg. Det finnes restauranter fra alle tenkelige land med menyer inspirert av regionen og andre innvandrere. Det er ingen mening i å fremheve noen retter frem for andre, men ingen bør forlate Israel uten å ha smakt et pitabrød med falafel eller shawarma fra en av de mange små butikkene med blinkende lysstoffrør og plastikkskåler med grønnsaker og dressinger.