Severdigheter Israel

Severdigheter Israel

Eilat

Dolphin Reef

Dolphin Reef er en annen av Eilats berømte attraksjoner. Her kan man enten snorkle eller dykke med delfiner så lenge delfinene selv gidder. De har fri adgang til å forlate innhegningen i vannet, men det skjer heldigvis sjeldent og man er ofte så heldig at de kommer helt inn på klappeavstand.

Dykking

Eilats absolutt største attraksjon er dykkerturer til korallrevene. Flere firmaer byr seg frem og man finner dem på Coral Beach. Sikkerhetsforanstaltningene er i orden og hvis man ikke har et dykkersertifikat, kan man ta det. For uerfarne eller nybegynnere er Eilat et fantastisk dykkersted.

Undervannsobservatoriet

Andre vannaktiviteter er båtene med glassbunn og undervannsobservatoriet hvor man tørrskodd kan se nærmere på koraller og fisk. I undervannsobservatoriet kan man se direkte ut på livet i Rødehavet gjennom en glassvegg under vann. Hvis det ikke er livlig nok har observatoriet et fint supplement i form av et akvarium hvor fiskene ikke kan stikke av. Det kan de til gjengjeld fra glassbunnsbåtene og det gjør de også noen ganger, så utbyttet for turistene er deretter.

Haifa

Clandestine Immigration & Navy Museum

Clandestine Immigration & Navy Museum er det mest interessante å se i Haifa av museer. Museet beskriver den dramatiske historien fra årene før, under og etter 2. Verdenskrig da jøder i titusenvis fra Europa prøvde å komme til det hellige landet, men ble hindret av det britiske mandatet.

Elijahs hule

Elijahs hule har stor betydning for alle de tre store religionene i Israel. Det var her Elijah gjemte seg for kong Ahab og dronning Jezebel etter at han hadde drept 450 prester i Baal. Man kommer til hulen med heis fra Karmelitterklosteret som også er et besøk verd.

Karmelfjellet

Selv om Haifa er en moderne by, er den også et fint sted for avslappende gåturer i gatene som klamrer seg til Karmelfjellets skråninger.

Israel

Byen Safed

Ikke langt fra Tiberias ligger den hellige byen Safed. Det sies at byen er så hellig at til og med fuglene holder seg i ro på sabbat. Om det er sant, kan man oppleve på en gåtur rundt i den sjarmerende gamle byen som rommer både restene av et gammelt korsfarer citadell og en god porsjon jødisk mystikk.

Dødehavet

Dødehavet inntar en suveren førsteplass i kategorien «spesielle naturfenomener». Med et høyt saltinnhold er havet renset for alt liv. Til gjengjeld kan turister få seg en morsom og noen ganger smertefull flytetur på vannoverflaten. Det er umulig og ikke lurt å prøve å komme seg lengre ned i det lunkne, tykke vannet.

Ein Gedi området

Ved Ein Gedi kibbutzen finnes det en herlig oase med en flott naturpark. Parken strekker seg gjennom en kløft og byr på et flott dyreliv og tropiske planter. Nedenfor kibbutzen ligger en av de mest populære strendene ved Dødehavet.

Fødselskirken

I motsetning til andre berømte kirker er Fødselskirken først og fremst en kirke til bruk for gudstjenester og religiøse seremonier. Derfor prioriterer de ikke å tjene turister som for eksempel i Jerusalem. Kirken er bokstavelig talt bygget oppå det stedet man mener at Jesus ble født, og kirken er en stor opplevelse uansett hvor kristen man er. Selve hulen hvor Jesus ble født er ikke åpen i hele kirkens åpningstid, så undersøk åpningstidene før du setter kursen mot Betlehem.

Havnebyen Jaffa

Havnebyen Jaffa er absolutt et besøk verd. Flekken var i sin tid alene på stranden, men er i løpet av de seneste 50 år blitt oppslukt av storbyen. Med sine skeive gater og hvitkalka hus utgjør bydelen et historisk alternativ til det moderne Tel Aviv. En kveldstur med isspising får det beste frem i Jaffa.

Massadafestningen

Ørkenfestningen Massada er Israels viktigste historiske severdighet. Fra sin plass i ørkenen med utsikt til Dødehavet og Jordans fjell forteller den historien om noen hundre jøders berømte selvmord under den romerske beleiringen år 72 f.Kr. Festningen ligger i ruiner, men er restaurert noen steder. På grunn av varmen og mangel på skygge er det best å besøke Massada ved soloppgang. Da får man også et fantastisk syn når solen bryter frem bak Jordans fjell i horisonten. Ta slangestien opp hvis formen er god nok.

Melkegrottekapellet

Ifølge legenden ammet Jomfru Maria sin nyfødte sønn på det stedet hvor Melkegrottekapellet ligger i dag. Kapellet er ikke så stort og litt merkelig. Men hvis man likevel er i nabolaget er det verd å ta en tur forbi kapellet som ligger på Milk Grotto Street.

Tiberiasområdet

Tiberias ligger i den nordlige delen av landet og har ikke den uutholdelige varmen som resten av landet har. Tiberias er utgangspunkt for turer til Golanhøydene, og i selve Tiberias er det mulig å svømme i eller seile på Genezarethsjøen

Jerusalem

Al-Aqsa moskeen

Al-Aqsa moskeen deler Tempelberget overfor Klagemuren med Klippemoskeen. Den er ikke så hellig som Klippemoskeen, men ennå overdådig flott. Den ble oppført første gang i det 6. århundre, men kort etter ble den ødelagt to ganger av jordskjelv.

Gamlebyen

En gåtur rundt i gamlebyen er en severdighet i seg selv. Luktene, lydene og trengselen er en stor opplevelse. Til tider kan man nesten merke spenningen mellom jøder og muslimer når en jøde med pelshatt støter inn i en araber med hvitt hodetørkle. Ta en avstikker fra de store veiene og nyt stillheten i de små sidegatene, særlig i det armenske kvarteret.

Gaten Via Dolorosa

I gamlebyen finner man Via Dolorosa, veien Jesus gikk med tornekrans og kors. Veien begynner ved St. Stephens Gate og fører forbi de forskjellige stoppene Jesus gjorde da han møtte Maria, mistet korset og så videre. Veien slutter ved Gravkirken, men kan være litt vanskelig å finne uten guide.

Gravkirken

For kristne fra hele verden er Gravkirken det viktigste målet ved en reise til Israel. Kirken omfatter både det stedet Jesus ble korsfestet og det stedet han ble begravet og senere gjenoppstod. Iherdige turister kan få mulighet for å stikke hånden ned i hullet korset var plassert i.

Klagemuren

Et besøk ved Klagemuren eller Vestmuren i Jerusalems gamle by er en av de største opplevelsene for turistene i Israel. Muren er det eneste gjenstående av det andre tempelet som ble ødelagt av romerne i år 70 e.Kr. Jødene beklager tapet, derav navnet.Muren kan besøkes døgnet rundt og det er en stor opplevelse å sitte på plassen foran muren og se på mylderet under sabbaten fredag kveld eller kvelden før en av de mange helligdagene.

Klippemoskéen

Jerusalems kjennetegn er den gyldne kuppelen på Klippemoskéen. Den danner tak over muslimenes tredje største helligdom. Moskeen er også fantastisk flott innvendig. Det var her Abraham gjorde seg klar til å ofre sønnen sin, og ifølge Islam var det her profeten Muhammed steg til himmels.

Mahane Yehuda markedet

Mahane Yehuda markedet ligger i den nye bydelen. En stor opplevelse for dem som liker å snuse rundt og stikke nesen i matvarer og grønnsaker som er store og frodige og alltid friske.

Mea Shearim kvarteret

Mea Shearim er kvarteret til de ortodokse jødene og et levende eksempel på hvordan de østeuropeiske ghettoene så ut før Nazityskland gjorde slutt på dem. Turister har adgang til kvarteret, men beboerne vil behandles pent. Vær derfor veldig diskret når du tar bilder. Lange armer og lange bukser er et krav for å ikke vekke anstøt.

Olivenfjellet

Rett utenfor gamlebyen på den østlige siden ligger Olivenfjellet med jomfru Marias grav og Getsemanehagen hvor Jesus kysset Judas. Det mest interessante ved Olivenfjellet er den fantastiske utsikten over det gamle og det nye Jerusalem.

Qumran rullene

I 1947 fant en lekende gutt noen ruller i en hule i Qumran. Rullene ble skrevet mellom 150 f.Kr. og 68 e.Kr. av en jødisk sekt som holdt på å bli splittet av romerne. De berømte Dødehavsrullene kan ses på Israel Museet i Jerusalem.

Yad Vashem museet

Yad Vashem museet i Jerusalem er sannsynligvis et av verdens mest ubehagelige og viktige museum. Her forklares og minnes nazistenes jødeutryddelser så inntrengende at ingen forlater Yad Vashem uten å være rørt langt inn i hjertet.

Tel Aviv

Diaspora Museet

Diaspora Museet er den største severdigheten av sin art i Tel Aviv. Museet har en fin samling av modeller, film og forskjellige presentasjoner som til sammen forteller historien om jødenes liv i landflyktighet.

Shalom Tower

Fra toppen av Shalom Tower er det en fantastisk utsikt over byen og Middelhavskysten. Tårnet brukes som utkikkspost av militæret, og er man heldig, kan man få et glimt av soldaten som med jevne mellomrom speider ut over havet etter fiendtlige fartøyer.

Bestill severdighetene dine her