En panoramautsikt av en by ved solnedgang med fjell i bakgrunnen og en taubane i forgrunnen.

Reiseguide til Brasil

Fotball, karneval og den dype tropiske regnskogen. Intens storbyferie i fantastiske Rio de Janeiro eller nattlig kanoseiling på krokodille fylte jungle floder. Brasilia er en gigantisk skattkiste av stadig uoppdaget og allerede verdensberømte steder. Bare en liten bit av sambalandet vil fylde enormt i hjertet.

Fakta


  • Republica Federativa do Brasil

  • Brasilia (1.700.000)

  • 8.511.965 km2

  • Portugisisk.

  • Katolisisme

  • 172.860.370

  • Republikk

  • I midten av landet finnes et kjempestort flatt område, hvorfra en mindre fjellkjede reiser seg hist og her. Den 7500 kilometer lange kysten er isolert fra resten av landet av en mindre fjellkjede og er karakterisert ved lange sandstrender, rolige bukter og en del småøyer. I nord finnes 20 prosent av verdens ferskvannsbeholdning og 30 prosent av klodens skogareal i Amazonasjungelen.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Vinteren i Brasil strekker seg fra juni til august, og sommeren fra desember til februar. Det er bare i det sørlige Brasil, at det er vesentlig forskjell på årstidene, når det gjelder været. I sommermånedene stiger prisene på feriestedene, og strandene er overfyllte. Det tropiske regnværet er som oftest ikke noe problem for planleggingen av en reise i Brasil.

Reiselitteratur

Lonely Planet Brazil
Reisen rundt i Sør-Amerika

Lokale forhold

Valuta

REAL (R$), 1 Real = 100 centavos

Internettkafeer

Det er ikke noe problem å finne internettkafeer i de større byene. Mange av de litt mindre byene har etterhvert også blitt oppkoblet, og hvis du befinner deg på et sted hvor det er mange turister kan du være nesten sikker på å kunne komme på nettet på en restaurant eller på et hotell.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Brasil skal du ringe på følgende numre:
Politi (190)
Ambulanse (192)
Brannvesen (193)
Bilulykke (194)

Driks

Drikkepenger er et normalt fenomen i Brasil. Noe steder er det allerede lagt drikkepenger til på regningen (cirka 10 prosent). Folk i Brasil tjener ikke mye, og drikkepenger er en kjærkommen gave. Når drikkepenger ikke står på regningen, bør du gi 10 prosent. Parkeringsvakter, skopussere og gateselgere forventer også å få drikkepenger.

Tidssone

Brasil har flere tidssoner.
Når klokken er 12.00 i Norge, er den 08.00 i øst, nordøst, sør og sørøst.
Når klokken er 12.00 i Norge, er den 07.00 i Vest-Brasil.
Når klokken er 12.00 i Norge, er den 06.00 i de mest vestlig liggende områder.
Enkelte områder skifter til sommertid.

Mål og vekt

I Brasil benytter man følgende måleenheter:
Vekt: kilo
Lengde: meter
I Nordøst-Brasil angir noe brasilianere fremdeles avstander i leguas i stedet for kilometer.

Fotografering

Brasilianerne er utrolig fotogene mennesker. Mange liker å blive fotografert, men det er ikke alle. Spør om du er i tvill, du vil sjeldent få et ubehagelig svar. Unngå å ta bilder i banker og nær militære anlegg. I få Candomblé-templer (afrobrasiliansk religion) er det ikke tillatt å fotografere.

Drikkevann

I få storbyer går det an å drikke vannet direkte fra springen, men for å unngå sykdommer er det best å holde seg til vann på flaske.

Elektrisitet

I Brasil er elektrisiteten ikke standardisert.
Bahia og Manaus:
127 V AC, 60 Hz
Brasilia og Recife:
220 V AC, 60 Hz
Rio de Janeiro og São Paulo:
110/220 V AC, 60 Hz

Atferd og oppførsel

Punktlighet er ikke vanlig i Brasil. Bli ikke fornærmet hvis en brasilianer kommer et par timer for sent til en avtale og føl deg ikke forlegen, om du selv kommer for sent. Brasilianerne hilser personer av det motsatte kjønnet med et «air-kiss» på begge kinner. Å gå kledt i badebukser og badesandaler i den indre byen er ikke forbudt, men en slik påkledning vil stemple deg som en simpel gringo. Pen påkledning respekteres høyt i Brasil.

Åpningstider

Banker har åpent fra 10.00 til 16.30 (mandag-fredag).
Butikker har åpent fra 9.00 til 18.00 (mandag-fredag) og fra 9.00 til 13.00 (lørdag).

Mat og drikke

Matkulturen er påvirket av afrikanske kultur og varierer fra region til region. Det kan få fantastiske frukt juicer laget av frukter du sikkert aldrig ikke har hørt om, og en grillet fisk i en strandrestaurant er også et must. Glem heller ikke å smake bønnegryten feijoada eller å drikke en caipirinha, det er laget av lime og sukkerrørsbrennevin.

Forhold for funksjonshemmede

Rullestolbrukere har det ikke alt for lett i Brasil. I de større byene er det gjort litt for handikappede, men ellers er det vanskelig å komme seg rundt.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Helligtrekongersdag, 6. januar
Tiradentes dag (revolusjonshelt), 21. april
Fridag, 1. mai
Uavhengighetdag, 7. september
Vor Frue Aparecida, 12. oktober
Alle sjeler dag, 2. november
Erklæring av Republikken, 15. november
Juledag, 25. desember
Karneval, februar eller mars
Påske, mars eller april

Overnatting / Hotell

Camping

På mer øde steder er camping ofte en glimrende løsning. Også når man befinner seg i en av de mange nasjonalparkene, er overnatting i telt helt topp. I byene må man være forberedt på at campingplassene, hvis det overhodet er noen, er plassert langt vekk fra sentrum.

Hoteller

Et hotell i Brasil kan være alt fra et rom med en seng og en håndvask til en luksussuite med utsikt over Rio. Utenfor sesongen kan det på selv de dyre hoteller betale seg å handle om prisen. 25-50 prosent nedslag i prisen er ikke usedvanlig. Noen steder legges det 10 prosent oven i regningen for roomservice.

Bed og Breakfast eller pensjonat

De fleste reisende i Brasil bor på pousada. Det er et mindre gjestehus, ofte eid av en familie som tilbyr overnatting og frokost. Her kan det betale seg å forhandle om prisen når det er uten for sesongen.

Vandrehjem

Det kommer flere og flere vandrerhjem i Brasil. Særlig i storbyene er det en bra og billig løsning.

Andre overnattingsformer

Moteller
Moteller i Brasil er ikke det samme som i resten av verden. De leies oftest ut på timebasis til par, det søker noen timer alene. Flere av værelsene er dog ganske fantastisk innredet, med marmorbadeværelser og en lille swimmingpool. De ligger strødd med gavmild hånd langs landeveiene, men de er altså ikke beregnet til overnatting.

Leilighet / Hus
Ved lengere opphold kan det være både besparende og praktisk å leie en leilighet eller et hus. Spesielt om man reiser flere sammen. I storbyene kan turistkontoret anvise utleiere, og på mindre steder kan de fleste beboere fortelle deg, hvem som leier ut boliger.

Lokal transport

Fly

Innenriks flyruter i Brasil har det med å fly noen merkverdige ruter, innen de når sin destinasjon. Ofte stopper de på hver eneste flyplass de passerer. Å fly er ikke billig, men ofte en nødvendighet i så stort et land. Et såkalt airpass bringer ned omkostningene.

Buss

Busstrafikken i Brasil er organisert av private selskaper og er av virkelig god kvalitet. Det kjører busser praktisk talt overalt. Noen busselskaper er billigere, så det kan betale seg å gå en «spørretur» på busstasjonen, innen du kjøper billetten din.

Tog

Det finns enkelte togruter i Brasil. De er dog temmelig upålitelige, men også interessante. Ruten fra Curitiba til Paranagnua leverer for eksempel fantastiske utsikter over landskapet.

Taxi

I de større byer kjører taxiene for det meste etter taksameter. I visse byer viser taksameteret et antall enheter, og prisen avleses på en tabell. Sørg for at tabellen er up to date og aksepter ikke en fotokopi. Mange taxier har ikke taksameter. I såfall bør man alltid avtale en pris med sjåføren, innen man kjører. Er du alene og uten bagasje, er moped taxier billige og mye fortere.

Bilutleie

Det er dyrt å leie bil i Brasil, og ikke alle kjørekort er gyldige.

Båt eller ferge

En hengekøye på en elvepram som snegler seg oppover Amazonasjungelens elver, er stadig et trekkplaster for eventyrlystne Brasiliasfarere. Billig og spennende, men ikke luksuriøst. De går også både til mange av de vakre småøyene langs kysten.

Spesielle forhold

Vær oppmerksom på at det kreves og anbefales visse vaksinasjoner ved reiser til Brasil. Husk å konferere med din lege i god tid innen du reiser.
Brasil er i følge statistikkene et land med mye kriminalitet. Det bør nevnes at det fint går an å ferdes i landet, om man bruker fornuften sin i stedet for å oppsøke problemer. En del av volden i statistikken er fra narkomiljøet i de større byene. Politiet tar ikke lett på narkotiske stoffer. Forsvinn fort om du blir stoppet av en pusher.

Har du hatt lyst til å reise til Brasil?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Fly+hotell
Flybilletter t/r
Prisene er pr. person
Reisetilbud