En panoramautsikt av en by ved solnedgang med fjell i bakgrunnen og en taubane i forgrunnen.

Severdigheter Brasil

Amazonas

Flodbåtstur

Det ufremkommelige terreng i jungelen gjør, at den mest effektive transportformen er via flodene. De falleferdige prammene, som seiler på det innviklete nett av floder, er den eneste måte å komme seg frem på for lokalbefolkningen, men for turister er det å ligge henslengt i en hengekøye, mens prammen seiler gjennom jungelen – en attraksjon i seg selv. Fra båten går det an å iakttake livet på breddene, mens man er tett på lokalbefolkningen. Båtreiser har som regel mat og drikke inkludert i prisen. De dyreste turene er med turistbåter, mens det er langt billigere å gå ombord på en fraktbåt og slå sin hengekøye opp. Om du går en tur på havnen i Manaus, går det an å finne en båt, som vil ta deg med mot Colombia eller Peru.

Jungeltur

Som turist er det vanskelig å bevege seg rundt i delstatens hovedstad Manaus uten å blive antastet av folk, det vil selge en tur inn i jungelen. Det er masse av flotte og fargestrålende brosjyrer med billeder av planter og dyr, men de holder sjeldent alt, hva de lover. Du bør i stedet sikre deg i detaljer, hva turen innebærer. Du bør også insistere på å treffe guiden innen du betaler. Det er ikke tid nok å dra bare en dag, om du vil se jungelen. Du bruker alt for lang tid på transport og kommer ikke langt nok vek, til at det blir interessant. Fire dage er et anbefalt minimum for en tur. Det er ikke billig å besøke jungelen i Amazonas. Det ytes ingen garanti for, at du får dyr å se, men på en lengere tur er det nesten sikkert. En billigere måte å se jungelen på er ved å hyre en guide fra Associacao dos Canoeiros (Foreningen av kanoguider). Disse ture er primitive i forhold til turselskapenes, men mange foretrekker disse turene, fordi de er mere autentiske.

Belo Horizonte

Byen Sabará

Bare 25 kilometer sørøst for Belo Horizonte ligger byen Sabará, det under gullfeberen var en av verdens rikeste byer. Byen i dag er ikke engang en skygge av sit opprinnelige billede, men likevel speiler den gamle storhet seg fremdeles i huse, kirker, statuer og springvann. Sabará er et billede på den vanvittige gullfeberen og er en interessant dagstur fra Belo Horizonte. Byen har også et veldig interessant gull museum (museu do ouro) med effekter fra gulltidene.

Marked for kunst og kunsthåndverk (Feira de Arte e Artesano)

Hver søndag formiddag finner det vidunderlige marked sted på Avenida Afonso Pena. Her går det an å kjøpe kunsthåndverk av høy kvalitet og smake den lokale maten og drikke. Uansett om man har tenkt å kjøpe noe eller ikke, bør man likevel ta turen innom, da stemningen er virkelig behagelig, og det er nok å se på.

Parken i Belo Horizonte

Parken er et enormt grønt og fredelig område plassert midt i byen. Her kommer Bel Horisontens innbyggere og holder en pause fra den larmende byen. Palacio da Artes er den grønne parkens absolutte høydepunkt: Her går det an å oppleve forskjellige kulturelle arrangementer.

Brasil

Byen Caxambu og vannparken

Caxambu i den sørlige delen av Minas Gerais er et vidunderland for de, som sverger til rekreative områder. Også folk, det normalt ikke går forferdelig meget opp i den slags, vil med sikkerhet like stedet. Byen er i seg selv ganske behakelig, men hovedårsaken til, at folk valgfarter til stedet er parken med de naturlige spa-pools, Parque das Aguas. Den nærliggende byen Sao Lourenco har også en park med spa-pools, mens den lille byen Sao Tomé das Letras er for de, det dyrker mystikk og overtro.

Byen Ouro Preto

Byen i seg selv er en av Brasilias store turistattraksjoner. De krokete gatene er omgitt av smukke kirker og huse fra kolonitiden. Alt dette skruer tiden et par hundrede år baklengs. Mange av bygningene er besmykket av kunstneren Aleijandinho, det er Brasilias største kunstner noensinne. En krøpling uten hender som med hammer og meisel bundet fast på armstykkene sine skapte noen av de fineste linjene og kurvene i barokkens kunst. Alle bygningene er faktisk severdige, men vær sikker på ikke å gå glip av kirkene Igreja de Santa Efigênia dos Prêtos og Igreja de Sao Francisco de Assis. Når det er tid for karneval strømmer folk til Ouro Preto, og det blir veldig livlig.

Byen Sao Joao del Rei

Sao Joao del Rei er en av de opprinnelige «gullbyene» i Minas Gerais. Byen har fortreffelige kunstverker og utrolig smukke kirker blant annet Igreja de Sao Francisco de Assis, det av mange anses som den fineste kirken i Brasilia. Fra Sao Joao er det mulig å ta en tur til byen Tiradentes med Maria Fumaca-toget, det kjører gjennom et malerisk landskap eller besøke den tidligere gullminen Mina de Ouro-Tancredo de Neves. Det er nesten altid en eller annen festival på gang i Sao Joao del Rei. Og byen er altid livlig. Karneval feires også i byen.

Emílio Goeldi museet

Museet ligger i byen Belem i delstaten Pará. Det er et av de beste i Brasilia, og det giver et utrolig godt innblikk i livet i Amazon jungelen. Museet har gode utstillinger med dyr og planter, men også med de indianerstammer, det lever i jungelen. Museet har utover den tradisjonelle utstilling også et ferskvanns akvarium og den beste zoologiske hagen i Sør-Amerika med blant andet aber og jaguarer.

Iguacu vannfallene

De gigantiske vannfall på grensen mellom Argentina og Brasilia ligger lidt vekk fra den normale gringorute opp ad kysten, men er ikke en mindre fantastisk opplevelse. Vannfallene finnes i den frodige, tropiske regnskog, og vannet velter ned i alle vinkler og skaper hele tiden små klare regnbuer. Det går an å utforske vannfallene fra den brasilianske og fra den argentinske side, og nasjonalparken, det omgiver dem, er hjem for et utal av spraglete sommerfugler. Porten til vannfallene er byen Foz do Iguacu. Her går det an å ta enkelte ture Paraguay. Det er det lureste å besøke Iguacu mellom august og november. Mellom mai og juli er det så meget vand, at det kan være vanskelig å komme tet på faldene.

Karneval i Brasilia

Har man en gang opplevet karneval i Brasilia, vil man resten av livet sit være påvirket av den vanvittige kraft og energi dette ragnarok gir. Alt eksploderer i dans og musikk, og en hel nasjon går i stå og setter seg selv inn i en annen dimensjon for et stunn. Karnevalet i Rio er det mest kjente og uten tvill det flotteste og mest prangende. I Bahia er karneval en affære, det inkluderer alle, også de som bare er kommet for å se på. Olinda nær Recife har også et fantastisk flott karneval, og flere av øyene ut for kysten blir også til karnevalsoaser i Atlanterhavet. De historiske byene i Minas Gerais feirer også karneval, men ikke helt så vilt som i byene ved kysten.

Nasjonalparken Aparados da Serra

Denne nasjonalpark ligger i det sørlige Brasilia og er tilgjengelig fra byen Porto Alegere i delstaten Rio Grande do Sul. Parkens hovedattraksjon er Canyon do Itaimbézinho, en dyp kløft med bratte fjellvegger, og to vannfall det bruser ned i denne kjempe sprekke i moder jord. Også Canyon da Fortaleza kan ta pusten fra enhver. Denne nesten en kilometer dype kløft strekker seg over 30 kilometer gjennom parkens storslåtte landskap. Løfter man blikket fra det svimlende dyp, har man herfra en uforglemmelig utsikt til havet.

Nasjonalparken Chapada Diamantina

Parken ligger i delstaten Bahia vest for byen Salvador. Både for de erfarne vandrere, og for de som liker enkelte dagsture i minibuss, har parken mye å tilbyde sine gester. Det frodige fjelllandskap har naturlige swimmingpools, mystiske grotter og et rikt dyreliv. Området ble opprinnelig brukt til minedrift, og minearbeidene har anlagt små snirklete stier, det gjør det nemt å utforske et imponerende og storslått landskap.

Sandstrender i Nordøst-Brasilia

Copacabana og Ipanema er verdens mest berømte strender. Men statene Ceara, Rio Grande do Norte og Maranhao har milelange ubefolkede sandstrender, det kan få selv den mest inkarnerte bybo til for en stund å glemme sivilisasjonen. Strendene er malerisk pyntede med små fiskerlandsbyer, sirlig konstruerte fiskerbåter og sanddyner i forskjellige farvenyanser. Jericoacoara og Canoa Quebrada er fine startsteder, om du vil utforske de endeløse strekninger av urørt sand. Og på Praia da Pipa i nerheten av Natal, kan du være 99 prosent sikker på å få en svømmetur med lekesyke delfiner.

Sukkertoppen

Sukkertoppen (Pao de acucar) er et «must see» i Brasilia. Det buete fjellet er avbildet på millioner av postkort, og utsikten fra toppen er intet mindre end praktfull. En kabelbane løfter besøkende opp på toppen av fjellet, hvorfra Rio uten tvill er verdens flotteste by. Det går an å besøke Sukkertoppen hele dagen, men å se dag blive til natt derfra er en uforglemmelig opplevelse. Unngå å komme mellom klokken 10 og 11 om formiddagen og klokken 14 og 15 om ettermiddagen. Her ankommer de fleste turistbusser, og det er som oftest overfyllt.

Vannenes møte (Encontro das aguas)

Et selsomt syn i Amazonjunglen er det stedet, hvor den brungule Rio Solimoes løper ut i den mørkebrune Rio Negro. De to floder er bifloder til Amazonfloden, og uansett om vannene løper kloss opp av hverandre, blander de to fargene seg på mystisk vis ikke. De fleste både, passerer dette stedet, og om du drar til havnen, er det lett å komme ut og se Encontro das aguas.

Ver-o-peso markedet

Overalt i Brasilia er det en helt spesiell opplevelse å gå på marked og se, hvordan de høyt ropende og voldsomt gestikulerende brasilianere handler. Markedet Ver-o-peso er det mest spennende. Det ligger på havnefronten i byen Belém på den nordligste kysten, og her selges alt fra ferske fisk fanget i den grumsete Amazonfloden til religiøse amuletter og redskaper for folk fra den mystiske macumba-sekt. Det bobler og summer av liv blant de fargestrålende markedsboder, og det kribler i fingeren til utløseren på kameraet. Man skal huske på å være forsiktig, da det lusker skumle typer rundt ved havnen både dag og natt. Unngå som hovedregel å ta kamera med, så er det lettere å nyte den utrolige stemningen.

Øyen Ilha Grande

Sør-Amerika har et eget Hawaii. Det er bare et av navnene for den lille øyen nær Rio de Janeiro. 102 tropiske sandstrender og dyp atlantisk regnskog er, hva man finner på øyen. En av strandene er Praia Lopes Mendes, som, mange hevder, er den fineste i Brasilia. Det går an å ta en båttur rundt øyen eller kjempe seg frem til øde paradisiske strande via de utallige småstiene, det kryper igjennom skoven. Ta en buss fra Rio til Angra dos Reis. Her fra Angra dos Reis går det ferger til den kanskje fineste øyen i hele Sør-Amerika.

Øygruppen Fernando de Noronha

Ut for den ca. 8000 kilometer lange atlanterhavskyst ligger øygruppen Fernando de Noronha. De 21 øyene er omgitt av krystallklart vann. Vannet har en gjennomsnittstemperatur på 24 grader, hvilket gjør området til et opplagt sted å dykke. Det arrangeres ture til øyen fra byene Recife og Natal i det nordøstlige Brasilia.

Brasília

Metropolitana katedralen

Caredral Metropolitana er ikke som kirker er flest, men så absolutt et besøk verd. Katedralen ligger på Eixo Monumental og er prydet med aluminiumsengle. Kirkens grundramme er 16 buete søyler, og innenfor finnes noen helt fantastiske glasmalerier.

Naturområdet Estância de Agua de Itiquira

Estância de Agua de Itiquira er et naturskjønt område cirka 110 kilometer fra Brasília. Fra et 170 meter høyt utsiktspunkt skuer du ut over en dal med skog, naturens egne krystallklare svømmebassenger og et par barer og restauranter. Stedet er perfekt, om man får for mye av den metalliske og sterile hovedstaden.

Tv-tårnet

For å få et overblikk over byens unike planlegging er tv-tårnet åpent hele uken for de som tør ta turen de 75 meter opp i luften. Herfra går det an å fornemme, at byen er kunstig anlagt og ikke har utviklet seg naturlig. Ser man godt etter, ser man, hvordan Brasília har form som bue og pil.

Manaus

Markedet i Manaus

Det enorme marked med dets kraftige jernkonstruksjoner er et fantastisk spennende og levende sted å gå rundt i, mens man iakttager menneskene og det brokete varesortiment. Her finnes merkverdige frukter og grønsaker, utstyr til jungelekspedisjoner og merkelige urter og krydderier. Her er det virkelig mulighet for å finne en original souvenir.

Mindu nasjonalpark

Den lille nasjonalparken er et stykke regnskog innen for Manaus» bygrense. Parken er hjem for blomster og dyr og kan utforskes via et sinnrikt stisystem. Spesielt orkidéhagen er virkelig fantastisk. Av og til er det også underholdning på parkens nydelige amfiteater.

Operahuset

Manaus» store operahus er selve symbolet på den rikdomen Amazonas opplevde, da gummifeberen rasete. Det ble bygget sist på 1800-tallet og både materialene og de kunstnere, som opptrådte, ble importert fra Europa. Teatret bærer sår av tiden, men den prangende stilen er stadig veldig imponerende. Teatret legger hus til både operaer og balletter.

Pantanal

Fiskeri

Pantanal har også en stor tiltrekningskraft på sportsfiskere. Hvis du kommer for å fiske etter piratfisk, dourado, bakre og andre fisk, så er det i april og mai, at det foregår. Fra november til januar er det forbudt. Fisketillatelse fås i Cuiabá hos organisasjonen IBAMA, og så er det om å komme seg ut på flodene og hive de fantastiske kjempefisk i land. Hvis du ikke tar eget utstyr med, så går det an å leie og kjøpe i Cuiabá. Men her er det urimelig dyrt og ofte av tvilsom kvalitet.

Pantanal området

Pantanal har en attraksjon og en eneste grunn til, at turistene strømmer til. Det helt fantastiske dyreliv! Turselskaper og uavhengige guider arrangerer ture ut i villnisset. Prisene for en tur er ofte forskjellige, men alle ture inkluderer mat, guide og transport. Noen steder overnatter utfluktsgruppene i små lannhuse, andre steder på hoteller og atter andre ute i det fri. En ting gjelder for alle turene, – du vil se masser av ville dyr. Det er to hovedbyer i Pantanal. Cuiabá og Corumbá. Det er her de fleste ekspedisjoner blir til virkelighet. To dage i er et minimum, hvis du vil oppleve dyrelivet, men det er ikke noe problem å bruke flere uker i Pantanal området.

Transpantaneira veien

Transpantaneira er navnet på den eneste veien, som løper i gjennom Pantanal. Hvis man ikke har lyst til (eller råd til) å kaste seg ut i det ville liv i bushen, behøver man blot å kjøre ut av Transpantaneira. Det er umulig ikke å se fugler, capivarer, hundrevis av krokodiller og en mengde andre mere eller mindre gjenkjennelige dyr. Veien begynner ved Cuiabá i delstaten Mato Grosso og går sør inn i Pantanal. Det finnes en mengde folk som leier biler ut i Cuiabá, og de er absolutt til å handle med.

Rio de Janeiro

Fjellet Corcovado

På det pukkelryggede fjell Corcovado står den 30 meter høye kristusfigur og ser ut over Rio. Statuen er et av Rios varemerker og er fryktinngytende med sin plassering på det 710 meter høye fjellet. Toppen kan nås i bil, men den største opplevelse er å ta det lille skramlende tog, det kjører gjennom Nasjonalparken Tijuca. De fantastiske utsikter er best, om man er plassert i vognens høyre side. Toget avgår hver halve time fra Rua Cosme Velho.

Museet Folclorico Edson Carneiro

Selvom dette museum ikke er stort og prangende, er det allikevel blant byens allerbeste. Her finder man en fantastisk samling av brasiliansk kunsthåndverk gjennom tiden. Kunsthåndverket er en av landets fine kunstneriske tradisjoner, og museet er et besøk verd. Her finns i tilleg en liten butikk. Her går det an å kjøpe virkelig flott kunsthåndverk.

Slumkvarteret (Favela)

Favela er det brasilianske ordet for de slumkvarterene, det ligger strøet ut over fjellstrekningene i Rio (og i alle andre større brasilianske byer). En enorm del av den brasilianske befolkning bor i disse favelas, og en tur innenfor i en så komplet annerledes verden er en kjempe opplevelse. Men for alt i verden ikke på egen hånd. Det er forskjellige guider, det arrangerer besøk i Rios favelas. Marcelo Armstrong snakker perfekt engelsk og er den absolutt mest erfarne på området. Telefon: 322-2727 eller 989-0074.

Salvador

Bydelen Pelourinho

Bydelen huser Salvadors eldste og best bevarte bygninger fra kolonitiden. Plassen Largo do Pelourinho var slavemarked i gamle dager, og det skal ikke mye fantasi til for å reise flere hundrede år tilbake, når man går langs de fine bygningene. Det er også i Pelourinho, at mange kulturelle arrangementer finnes.

Kirken Sao Francisco

Denne Kirken er utover å være storslått i sin utførelse også interessant, på grunn av slavene som ble tvunget til å bygge den. Det var forbudt for slavene å dyrke deres egen Candomblé religion, og i tross og harme utstyrte de figurene, det var tenkt å pryde kirken, med bisarre utrykk og kroppsformer. Englenes ansikter er i krampe, og noen er gravide eller har store kjønnsorganer.

Museet for afro-brasiliansk kultur og historie

Museet gir et virkelig godt innblikk i, hvor sterke rødder Salvadors innbyggere har i afrikansk kultur. Et besøk er et glimrende supplement til den fantastiske og annerledes stemning, det gjennomstrømmer byen.

Sao Paulo

Butanta slangefarm

Slangefarmen i universitetsparken er igjennom de seneste årene blitt populær hos de turister, det kommer til Sao Paulo. Butanta Instituttet har over 1000 slanger i alle farger og fasonger. På instituttet utvinner man slangenes gift, det brukes til antigifte og andre legemidler. Utover å se på krypdyrene kan man nyte den fantastiske parken, som slangefarmen ligger i eller besøke et av de to krypdyrsmuseer, det finnes på stedet.

Bydelen Liberdade

Bydelen Liberdade er hjemstedet for de asiatiske emigrantene i Sao Paulo. Sao Paulo er faktisk den byen uten for Japan, det har det største antall innbyggere med japansk bakgrunn. Undergrunnsbanen stopper midt i Liberdade, og det kan nemt la seg gjøre å få en dag eller to til å gå her. Det er som å komme inn i en annen verden og plutselig stå midt en helt igjennom orientalsk bydel. Her er også fine og billige japanske, kinesiske og koreanske restauranter. På søndager er det marked med fødevarer og kunsthåndverk på Praca Liberdade.

Museet for moderne kunst

Museu de Arte Contemporanea i Sao Paulo har ikke alene en samling, det gir et godt inntrykk av nyere brasiliansk kunst. Museet har en betydelig samling av internasjonale kunstnere. Utstillingen har hjemme i Bienalen det har noe helt enorme udstillingssaler. Bienalen er hjemstedet for en av verdens største tilbakevendende kunstutstillinger. Gå ikke glip av den, hvis du skulle være så heldig, at det nettopp er på det tidspunktet, du besøker Sao Paulo.

Fly+hotell
Prisene er pr. person
Bestill severdighetene dine her