Panoramautsikt av en kystby omgitt av fjell med et klart blått hav i forgrunnen.

Reiseguide til Kypros

Kypros er et utrolig spennende og severdig land. Her finner man spor fra fortidens sivilisasjoner, side om side med nye bygninger. Videre kan landet tilby fremragende hvite sandstrender og masser av sol.

Fakta


  • Kibris Cumhuriyeti (tyrkisk) og Kypriarki Dimokratia (gresk)

  • Nicosia (Lefkosia)

  • 9251 km2

  • Gresk, tyrkisk og engelsk.

  • Gresk-ortodoks med en muslimsk minoritet.

  • 735.900 (1995)

  • Republikk

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Selv om det offisielt er regntid mellom oktober og mars, er dette ikke noe man skal la seg skremme av. Det faller i gjennomsnitt kun 50 centimeter regn i denne perioden. Somrene er som somre flest i midddelhavsområdet. Sol, sol og atter sol.

Reiselitteratur

Lonely Planet Mediterranean Europe

Lokale forhold

Valuta

Euro

Internettkafeer

I de største byene er det i dag flere muligheter for internettilgang.

Nødhjelp

For å tilkalle akutt hjelp på Kypros, kan du ringe følgende numre:
Politi, brannvesen eller ambulanse (199)

Driks

De fleste sevitørene på restauranter legger selv litt drikkepenger til regninger, men både de og taxisjåfører forventer likevel å få litt ekstra i tillegg.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 13.00 på Kypros.

Mål og vekt

På Kypros benytter man seg av følgende måleenheter:
Vekt: kilo
Lengde: meter

Fotografering

Kypros er et populært turistmål, og lokalbefolkningen har gjennom tiden blitt vant til litt av hvert. Men man kan jo ha det som en regel å spørre om lov før man tar nærbilder av folk.

Drikkevann

Man kan i prinsippet drikke vannet på Kypros, men det er noen som fraråder det. Hvis man vil være på den sikre siden, bør man holde seg til vann på flaske.

Elektrisitet

På Kypros benytter man seg av følgende strømkilde:
240 volts AC, 50Hz

Atferd og oppførsel

Man kommer langt med alminnelig god oppførsel på Kypros.

Åpningstider

Banker holder åpent fra 8.30 til 12.30 (mandag-fredag), og også fra 15.15 til 16.45 (mandag).
Butikkenes åpningstider varierer mellom 9.00 og 19.00, men den er kortere på søndager.
Kontorer har åpent fra 8.00 til 17.30 (mandag-fredag), men man skal være oppmerksom på at de fleste holder en 30 minutters lunchpause.

Mat og drikke

Med to så gode kjøkkener som det greske og det tyrkiske, trenger man aldri å lete lenge etter et godt måltid. Blant spesialitetene er «Tava», lam med tomater og løk, og «Stifado», okse eller hare stuet med løk og krydder. I tillegg kommer naturligvis masser av god vin.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1.januar
Helligtrekongersdag, 6.januar
Gresk uavhengighetsdag, 25.mars
EOKA dag, 1.april
Mai dag, 1.mai
Kypros´ uavhengighetsdag, 1.oktober
Ochi dag, 28.oktober
Juledag, 25.desember
Annen juledag, 26.desember

Overnatting / Hotell

Camping

Det kypriotiske turistråd holder øye med alle campingplassene på øya, og alle skal godkjennes av rådet. Kypros har mange campingplasser, og alle lever opp til standarden. De har derfor både minimarkeder, badefasiliteter med mere.

Hoteller

Det ligger mange hoteller på Kypros, og de finnes i alle prisklasser.Den kypriotiske turistorganisasjon holder nøye øye med hotelleierne, så under alle omstendigheter betaler man ikke mer enn det som er rimelig.

Vandrehjem

Hostelling International har også flyttet sine karakteristiske blå trekantlogoer med tilhørende standarder til Kypros.Øya har en håndfull vandrehjem som kun har åpent for turister med internasjonalt vandrerkort.

Lokal transport

Buss

Med jevnlige intervaller går det busser mellom byene på Kypros. Det er mange selskaper på markedet, så det kan være lurt å spørre på den lokale busstasjon hvilke som kjører hvor og når.

Taxi

Det finnes tre typer taxier på Kypros: Deletaxier, bytaxier og landtaxier. De førstnevnte kjører mellom byene når de er fulle, eller ca. hver halve time. Bytaxiene kjører etter taxameter og tar ekstra betalt for ventetid eller bagasje. Landtaxiene kjører kun fra bestemte holdeplasser, og har ikke taxameter. Hva du betaler, kommer ofte an på sjåføren. Spør derfor om prisen før du hopper inn.

Bilutleie

Man skal være minst 21 år gammel for å kunne leie bil på Kypros. Man kan leie bil hos en mengde internasjonale firmaer, eller hos mindre, lokale firmaer. Det finnes en rekke tilbud som inkluderer både det ene og det andre, akkurat som det finnes et hav av forskjellige rabattmuligheter.

Båt eller ferge

Fra Lemessos kan man seile både til Hellas og Libanon. Fra Famagusta på den tyrkiske delen av øya er det jevnlig forbindelse til flere havner i Tyrkia. Det finnes også fergeforbindelse til Libanon.

Spesielle forhold

Kypros fikk sin selvstendighet fra Storbritania i 1960. I 1974 invaderte tyrkiske tropper øya for å beskytte det tyrkiske mindretall på øyas nordlige del. Siden har Hellas og Tyrkia vært på kollisjonskurs, og FN har hatt utstasjonerte tropper på øya for å holde partene adskilt.

Har du hatt lyst til å reise til Kypros?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Fly+hotell
Prisene er pr. person
Reisetilbud