Panoramautsikt av en kystby omgitt av fjell med et klart blått hav i forgrunnen.

Severdigheter Kypros

Gazimagusa

Fiskerlandsbyen Ayia Napa

Den gamle fiskerlandsbyen i Ayia Napa er i seg selv et besøk verdt. Selvom byen har blitt et stort turistmål, har den til glede for både turister og fastboende bevart mye av sin opprinnelige identitet. Blant byens severdigheter er middelalderklosteret og kirken fra det 16.århundre.

Landsbyen Dhernia

I Dhernia finner man tre kirker med den eldste, Ayia Marinakirken, i spissen. Den stammer fra det 15.århundre, og er særlig interessant på grunn av sine mange ikoner.

Landsbyen Paralimini

Landsbyen Paralimini er blitt kalt områdets hovedby av tyrkiske styrker som har besatt halve Kypros siden 1974. Hvis man er interessert i flotte severdigheter, bør man kikke nærmere på Jomfru Mariakirken som har røtter helt tilbake til 1200-tallet.

Larnaka

Ayios Lazaros kirken

En av Larnaka største severdigheter er Ayios Lazaros kirken som er bygget over Lazaros` grav.Det sies at Lasarus etter sin død ble vekket til live igjen av Jesus, og siden reiste til Kypros hvor han ble til sin endelige død. Kirken inneholder et enestående eksempel på barokk treutskjæring.

Kitionutgravningen

I det 13.århundre før vår tidsregning lå Kition ca.der Larnaka ligger i dag. Byen er gravet ut, og besøkende kan blant annet se restene av imponerende vegger laget av kjempestore stein. Med til byen hører også et kompleks bestående av fem templer.

Larnaka fort

Larnaka fort ble bygget i begynnelsen av det 17.århundre, og har siden blant annet blitt brukt som fengsel. I dag er det kultursenter og arkeologisk museum med funn fra blant annet Kition.

Limassol

Amathus utgravningene

Ifølge legenden ble den gravide Ariadne etterlatt i Amathus av sin mann Theseus etter hans kamp mot Minotauren. Utgravningene er stadig i gang omkring Amathus,som ligger et par minutters kjøretur fra sentrum av Limassol.

Kolossislottet

Kolossislottet et stykke utenfor Limassol på vei mot Paphos er et vakkert eksempel på det 13.århundres militærarkitektur. Sitt nåværende utseende har det fått gjennom en delvis ombygging i det 15.århundre. Det har tjent som hovedkvarter for flere korsfarerordener på vei til og fra Jerusalem.

Kourionutgravningene

En av Kypros` mest spennende arkeologiske utgravninger ligger 19 kilometer vest for Limassol på vei mot Paphos. Utgravningens store amfiteater ble opprinnelig bygget i det andre århundre før vår tidsregning. Det vakre Eustolios hus rommer flere bad, værelser og en rekke flotte mosaikkgulv. Også Kourions katedral og flere andre bygninger har blitt utgravd og restaurert i et visst omfang.

Middelaldermuseet i Limassol

Det sies at korsfareren Richard Løvehjerte ble gift med Berengaria av Navarro der museet ligger i dag. Samme sted kronet han henne forøvrig til dronning av England. Opprinnelig lå det et Byzantisk slott her, men i det 14.århundre ble den nåværende bygning oppført , og i dag huser den et middelaldermuseum.

Nikosia

Det arkeologiske museum

I et land som er så rikt på fortidsminner som Kypros finner man selvfølgelig et arkeologisk museum. Funn helt tilbake fra år 5800 før vår tidsregning, og frem til det 12.århundre, hvor byzantinerne regjerte over øya, gjør sitt til at alle som besøker hovedstaden bør ta seg en tur innom museet.

Gamlebyen

Avstandene er korte i Nicosias gamle bydel, og man kommer seg lett fra den ene severdigheten til den andre. Viktigst er de mange flotte kirkene og katedralene, samt det byzantiske museum. Agois loannis katedralen har en rekke flotte veggmalerier med bibelske motiver. Husk også å legge veien forbi det sjarmerende Laiki yitonia kvarteret.

Murene rundt gamlebyen.

Murene rundt gamlebyen i Nicosia ble oppført av venetianerne, og omkranser fullstendig denne delen av byen. Den ene av de tre portene som fører inn til byen heter Famagusta Gate, og er i dag innrettet som et kultursenter.

Museet for byzantisk kunst

Museet for byzantisk kunst har en svært fin samling av kunstverker. Særlig to ikoner fra det 12.og det 13.århundre skiller seg ut. Det samme gjør seks Karnakariamosaikker.

Troodos-fjellene

Utenfor Nicosia finner man Troodos-fjellene, som også kalles Kypros` hjerte. Fjellene er i seg selv et vakkert syn, men de gjemmer også på ni byzantiske kirker som har fått UNESCOs stempel: «En del av verdens kulturarv». Utover dette gir fjellene gode muligheter til gåturer og skiløp om vinteren.

Paphos

Aphrodites bad

50 kilometer nord for Paphos ligger det som ifølge legenden er Aphrodites bad. Området er så vakkert at det naturlig er blitt forbundet med gudinnen for kjærlighet og skjønnhet.

Aphrodites tempel

14 kilometer utenfor Paphos ligger ruinene av kjærlighets- og skjønnhetsgudinnen Aphrodites tempel. Funn på stedet daterer tempelet til det 12.århundre før vår tidsregning. På de gamle grekernes tid var tempelet et av de viktigste mål for pilgrimsreiser, mens det i dag er turister som valfarter til tempelet.

Fortet i Paphos

Både byzantinerne, venetianerne og osmannerne har hatt kloa i Paphos gamle fort ved innseilingen til havnen. Det ble oppført av byzantinerne og siden ombygget i det 13.århundre. Det blr også ombygget senere da osmannerne kom til stedet.

Klostrene i omegnen av Paphos

Henholdsvis 40 og 9 kilometer fra Paphos ligger klostrene Chrysoroyiatissa og Ayios Neophytos. De er begge verdt et besøk. Det første ble grunnlagt på 1100-tallet, mens de nåværende bygninger er i overkant av 300 år gamle. Klosteret som ligger i vakre omgivelser, huser en rekke religiøse effekter. Det andre klosteret ble grunnlagt av forfatteren Neophytos for cirka 800 år siden. Klosteret har en spennende samling ikoner og fresker.

Mosaikkene

I Dionyos`, Theseus`og Aions hus i Kato Paphos finner man noen av de flotteste og mest bemerkelsesverdige mosaikker i hele middelhavsområdet. Mosaikkgulvene i de tre villaene stammer helt tilbake fra det 3.århundre, og burde absolutt sees av enhver kyprosturist.

Panayia Chrysopolitissakirken

Panayia Chrysopolitissakirken i Paphos ble bygget i det 13.århundre over ruinen av en bysantisk basilka. Kirken er velbevart, og absolutt et besøk verdt.

Fly+hotell
Prisene er pr. person
Bestill severdighetene dine her