Reiseguide til Martinique

Reiseguide til Martinique

Martiniques tilknytning til Frankrike er merkbar i språket, vinen, maten og de fasjonable butikkene, men ellers er øya noe helt eget. Tropeparadisets beliggenhet i det ytre Karibia gir et klima, en natur og en kultur som ikke finnes andre steder.

Fakta


  • Departement de la Martinique

  • Fort-de-France

  • 1.100 km2


  • Fransk, men dialekten kreolsk patois blir også brukt.

  • Romersk katolisisme

  • 414.516 (2000)

  • Fransk departement

  • Martinique er en tropisk vulkanøy i det nordlige Karibhavet. I nord ligger høye fjell og store vulkaner, mens de sydlige delene er dekket av sukkerrør. Strendene finnes med sort, hvitt og blandet sand, men uansett hvilken farge det har fører det ned til vakkert turkis vann som er rent og innbydende.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Høsten er regntid på Martinique, men resten av året er det et deilig tropisk sted med høye temperaturer. Det er høysesong for orkaner fra midten av juli til midten av oktober, da kan det være farlig å komme til øya selv om Martinique har sluppet godt fra de verste stormene de siste par årene.

Reiselitteratur

Lonely Planet Eastern Caribbean

Lokale forhold

Valuta

Fransk Franc, 1 franc = 100 centimes

Internettkafeer

Det er mange oppkoplinger på Martinique, men ikke så mange internettkaféer. Noen hoteller har adgang til internett, der kan man komme på nettet mot betaling.

Nødhjelp

Politi (17)
Brannvesen (18)
Legehjelp (71 59 48)

Driks

De setter pris på ca 10 prosent i tips på restauranter og hoteller. Normalt vil det allerede være lagt drikkepenger til på regningen, men tjenerne forventer likevel litt ekstra for den personlige servicen.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 06.00 på Martinique

Mål og vekt

Vekt: kilo
Temperatur: grader
Avstander: kilometer
Rominnhold: liter

Fotografering

Hvis man vil unngå å fornærme noen, er det best å spørre før man begynner å ta bilder av folk.

Drikkevann

Drikkevannet er sterkt kloret, men relativt sikkert å drikke, særlig i byområdet. Sarte mager kan ha det litt vanskelig med det høye klorinnholdet, da er det i så fall sikrest å kjøpe vann på flasker.

Elektrisitet

220 V AC, 60 Hz

Åpningstider

Butikkene har åpent fra 8.30 til 18.00 (mandag-fredag) og fra 8.30 til 13.00 (lørdag).
Bankene har åpent fra 7.30 til 12.00 og fra 14.30 til 16.00 (mandag-fredag).

Mat og drikke

Det er både franske og karibiske trekk i maten på Martinique. Den lette adgangen til alt godt fra havet gjør at maten ofte er dominert av fisk og skalldyr. Eksotiske frukter kan nytes i lange baner takket være det tropiske klimaet. Franskmennene har sørget for at det er vanlig med vin til maten. Lokal rom er en spennende drikk, særlig hvis den blandes med lime juice, bitter og sirup, så den blir til «ti-punch».

Forhold for funksjonshemmede

Det er ikke gjort mye for de handikappede på Martinique. Det er viktig å ringe på forhånd for å forhøre seg om fasilitetene på hoteller og transportmidler.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
1. mai
VE dag, 8. mai
Bastilledagen, 14. juli
Assumption, 15. august
Allehelgensdag, 1. november
Juledag, 25. Desember
1. påskedag, mars eller april
Kristi Himmelfartsdag
Pinsemandag

Overnatting / Hotell

Camping

Det er campingmuligheter nesten overalt på øya. I fjellene, på strendene og i skogene er det campingplasser med mer eller mindre utbygde fasiliteter. Man kan også leie en campingvogn, så slipper man å ha telt med.

Hoteller

Det er mer enn 3600 hotellrom fordelt på 90 hoteller på Martinique, så det er nok å velge mellom.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Det er noen Bed and Breakfast på Martinique. Gjestgiverier drives av lokale familier som er med i en organisasjon med navn les Relais Creoles. Privat innkvartering kan ordnes gjennom flere organisasjoner som Gîtes de France, Martinique eller Logis Vancances Antilles.

Vandrehjem

Det er enkelte vandrehjem på øya, blant annet et som ligger et godt stykke fra sentrum av Fort-de-France og et i Le Morne-Rouge.

Andre overnattingsformer

Det er mulig å leie hus, villaer eller leiligheter rundt omkring på øya. Faktisk kan man leie sin egen private øy.

Lokal transport

Fly

Man kan leie fly og helikoptre hos Air Martinique. Men øya er så liten at det sjelden er bruk for flytransport.

Buss

På øya kjører det noen minibusser som kalles taxico eller TC, forkortelser for taxi collectif. Det er også lokale busser i de enkelte regionene.

Tog

Det er ikke noen jernbane på Martinique

Taxi

Det er ca 200 taxier på Martinique med fornuftige priser. Takstene stiger til nesten det dobbelte om natten fra kl. 20.00 til 6.00.

Bilutleie

Det er bilutleie flere steder på øya, og der kan man også leie scootere og mopeder. Man skal være fylt 21 år og ha minst et års kjøreerfaring for å kunne leie bil på Martinique.

Båt eller ferge

Det går ferger fra Fort-de-France til Pointe du Bout, Anse Mitan, Anse de l’Âne og til Trois-Ilets.

Finn reisen til Martinique her

Finn inspirasjon til Martinique her

Reisetilbud