Reiseguide til Kambodsja

Reiseguide til Kambodsja

Kambodsja er mest kjent for de fantastiske templene ved Angkor og alle minene fra Vietnamkrigen. Landet tilbyr også mye mer; her finner du museer med minner om den fryktelige tiden da Røde Khmer regjerte, fredelige landsbyer ved Mekongelven og mye mer.

Fakta


  • Kampuchea

  • Phnom Penh (1.000.000)

  • 181.035 km2

  • Khmer

  • Buddhisme

  • 10.500.000

  • Konstitusjonelt demokrati

  • Kampuchea har grense mot Thailand, Laos og Vietnam. Det finnes tre fjellområder: den sydvestlige del, langs den nordlige grense og i det nordøstlige hjørne. Landets andre områder består blant annet av fruktbart lavland, mens en stor del er dekket av tropiske planter. Landet er preget av regntid i forskjellige områder, i den nordøstlige del fra november til mars og i den sydvestlige del fra mai til oktober.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Det er ideelt å besøke Kampuchea i desember og januar, hvor det sjeldent regner og luftfuktigheten er utholdelig. Fra februar frem til april er det nesten uutholdelig varmt i landet. Regnsesongen varer fra april til oktober.

Reiselitteratur

Lonely Planet Cambodia

Lokale forhold

Valuta

Riel (CRI)

Internettkafeer

I hovedstaden Phnom Penh finnes det noen internettkafeer. Spør det lokale turistkontor om adressene.

Driks

Noen hoteller og restauranter legger til 10 % på regningen som et servicebeløp. Hvis det ikke står angitt på regningen er det normalt å gi ca. 10% i tips.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge (sommertid) er den 17.00 i Kampuchea.
Når klokken er 12.00 i Norge (vintertid) er den 18.00 i Kampuchea.

Mål og vekt

I Kampuchea benyttes metersystemet som måleenhet.

Fotografering

Man bør ikke fotografere andre mennesker uten å spørre om lov; noen kan ta det ille opp. Ved severdigheter skal man følge reglene på stedet.

Drikkevann

Man bør koke alt vann fra springen før bruk.

Elektrisitet

I Kampuchea benytter man følgende strømkilde:
220V, 50 Hz. Utenfor Phnom Penh er det vanligvis kun elektrisitet mellom 18.30 og 21.30.

Atferd og oppførsel

Man bør være forsiktig med å diskutere landets politikk med befolkningen. Videre skal man unngå å peke på eller berøre en person på hodet. Kvinner bør kle seg slik at klærne dekker hele kroppen.

Åpningstider

Banker har åpent fra 7.30 til 11.30 og fra 14.00 til 17.00 (mandag-fredag). Butikker har åpent fra 7.00 til 22.00 (mandag-fredag). Enkelte butikker har kortere åpningstider, mens andre har lørdagsåpent. Kontorer har åpent fra 7.30 til 11.30 og fra 14.00 til 17.00 (mandag-fredag).

Mat og drikke

Et måltid i Kampuchea inkluderer som regel suppe før man får servert hovedretten. En av spesialitetene er ferskvannsfisk pakket inn i salat eller spinat og dyppet i en fiskesaus. Man kan også tydelig se den franske innflytelsen på maten i landet.

Forhold for funksjonshemmede

Kun få steder i Kampuchea er innrettet for handikappede. Samtidig kan det være vanskelig å komme seg frem med rullestol.

Høytids- og helligdager

1.nyttårsdag
Kvinnedagen, 8. mars
Tradisjonelt Khmer nyttår, 13.-15. april
Den internasjonale arbeiderdagen, 1. mai
Den internasjonale barnedagen, 1. juni
Forfatningsdag, 24. September
Dagen for Kampucheas fredsavtale med Paris, 23. oktober
Kongens fødselsdag, 30. oktober – 1. november
Uavhengighetsdag, 9. november
Menneskerettighetsdag, 10. desember

Overnatting / Hotell

Camping

Camping er forbudt i Kampuchea.

Hoteller

De mest luksuriøse hoteller finnes i Phnom Penh og Siem Reap. I resten av landet finnes billigere og mindre luksuriøse hoteller. Det er bygd mange nye hoteller i Kampuchea, slik at det normalt ikke er problematisk å finne overnatting.

Bed og Breakfast eller pensjonat

I Kampuchea kan man finne gjestgiverier i de fleste byer og områder. De er ikke alltid i god stand, men som regel billige

Vandrehjem

Det finnes en del vandrerhjem i Kampuchea, men ikke i alle områder. Derfor kan det være en god idé å sjekke turistbyråene i de større byene.

Lokal transport

Fly

Royal Air Cambodge flyr daglig til de fleste større byer i Kampuchea. Fly er den best utbygde transportform hvis man vil rundt i landet

Buss

Bussene kjører i hovedstaden og til forstedene omkring. Det går også busser mellom Phnom Penh og Siam Reap. Foruten disse finnes det ingen langdistansebusser mellom byene.

Tog

Jernbanen ble ødelagt under krigen og er stadig under oppbygning. Det er for tiden ikke tilrådelig at utlendinger benytter denne transportformen. Undersøk ved de lokale turistbyråer for ytterligere informasjon.

Taxi

Det finnes taxier i de større byene, både alminnelige og sykkeltaxier. Det er en god idé å avtale prisen før turen starter.

Bilutleie

Det er enkelte bilutleiefirmaer som leier ut biler uten sjåfør, men det mest normale og sikre er å leie en bil med sjåfør. Det er noe dyrere, men det kan være farlig å kjøre rundt alene, i tillegg til at innbyggerne ikke alltid kjører like forsiktig.

Båt eller ferge

På de fleste elver er det turbåter som man kan benytte. Ytterligere går det en ferje mellom Phnom Penh og Siam Reap, men vær oppmerksom på at soldater uanmeldt kan utføre kontroller.

Spesielle forhold

Utenriksdepartementet i Danmark advarer mot landminer i Kampuchea, som er det land i verden med tettest forekomst av landminer. Videre bør man ikke ferdes alene, spesielt om kvelden. Det er flere områder i landet man frarådes å besøke. Utenriksdepartementets veiledninger bør leses før man reiser.

Finn reisen til Kambodsja her

Finn inspirasjon til Kambodsja her

Reisetilbud