Reiseguide til Tanzania

Reiseguide til Tanzania

Østafrikas største land, Tanzania, er er et paradis for reisende med hang til safari, vandreture, fjellklatring og storslått natur. Landet er i dag et velbesøkt turistmål.

Fakta


  • Tanzania

  • Dar es Salaam

  • 945.087 km2

  • Swahili og engelsk

  • Kristendom og Islam

  • 35.306.000

  • Republikk

  • Tanzania ligger i Østafrika ut til Det Indiske Ocean. Landet deler grense med Kenya og Uganda mod nord, med Burundi, Rwanda og Den Demokratiske Republikk Kongo i vest og med Zambia, Malawi og Mocambique mod sør. Øyene ut for kysten, Pemba og Zanzibar er også en del av Republikken Tanzania.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Den normale turistsesong ligger i januar og februar, hvor det varme og tørre været er mest behagelig. Hvis man kommer for å oppleve savannens ville dyr, skal man imidlertid ikke komme i den tørre sesongen, da dyrene ofte er vandret til Kenya på dette tidspunktet.

Reiselitteratur

Lonely Planet Tanzania, Zanzibar & Pemba

Lokale forhold

Valuta

Shilling (TZS), 1 shilling = 100 cent

Internettkafeer

Det finnes flere internettkaféer i Tanzania, men de er forbeholdt større byer som Arusha, Zanzibar og Dar es Salaam.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Tanzania skal du ringe på følgende numre:
Ambulanse og brannvesen (999)
Politi (0811-322-999)
Politi i lufthavn (844-354)

Driks

I Tanzania legger man som regel fem- ti prosent oven i regningen på restauranter og giver kuffertdragere lidt per koffert. Turguides på safarier får en del mer i drikkepenger.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge (sommertid), er den 13.00 i Tanzania.
Når klokken er 12.00 i Norge (vintertid), er den 14.00 i Tanzania.

Mål og vekt

I Tanzania benytter man følgende måleenheter:
Lengde: meter
Vekt: kilo
De gamle engelske enheter yard, pound og gallon finnes fremdeles enkelte steder.

Fotografering

Hvis man vil fotografere lokalbefolkningen, bør man altid spørre først, hvis man vil unngå å fornærme masaier eller andre stammefolk. På safari får man de beste billedene, hvis man fotograferer om morgenen og på slutten av ettermiddagen med en god telelinse.

Drikkevann

Man bør ikke drikke vannet fra springen, med mindre det er kokt og filtrert. Man kan kjøpe vand på flaske i de fleste butikker og på hoteller.

Elektrisitet

I Tanzania benytter man følgende strømkilde:
240 volt AC, 50Hz

Atferd og oppførsel

På kysten og på Zanzibar er en stor del av lokalbefolkning muslimer. Derfor bør man altid kle seg anstendig med tildekkede skuldre og kne. Toppløshet og nøgenbadning på stranden er forbudt.

Åpningstider

Butikker har åpent fra 9.00 til 18.00 (mandag-fredag) og fra 8.30 til 12.30 (lørdag). Noen steder holdes det en lengere middagspause.
Banker har åpent fra 8.30 til 12.30 (mandag-fredag) og fra 8.30 til 13.30 (lørdag).

Mat og drikke

De fleste hoteller serverer lokal mat, mens de store hotellkjedene har vestlig mat på menukortet. Det finnes som regel et stort utvalg av maritime retter såsom reier og hummer. Dessuten er tropisk frukt nesten altid inkluderte i måltidene i form av kokosnøtter, pawpaw-frukt, mango, ananas og bananer. Tanzania kan dessuten tilbyde en rekke lekre alkoholiske drikke, blant annet lager-øllen Safari, den lokale gin konyagi, kokos/sjokolade likøren Afrikoko og Dodoma-vinen.

Forhold for funksjonshemmede

Tanzania fremstår ikke som det letteste landet for handikappede. Man bør forhøre seg hos sit reisesenter, om det finnes hoteller med gode fasiliteter for handikappede.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Zanzibars revolusjonsdag, 12. januar
Unionsdagen, 26. april
Arbeidernes dag, 1. mai
Bøndernes dag, 7. juli
Uavhengighetsdagen, 9. desember
Juledag, 25. desember

Flyttbare helligdager
Langfredag, mars eller april
2. Påskedag, mars eller april

Overnatting / Hotell

Camping

Det finnes mange campingplasser i Tanzania. Noen har standardfasiliteter med vask, toalett, bivuakk og brenne, mens andre er mere enkle. Hvis campingplassene ligger i naturparker, skal man have tillatelse, før man campere og tar billeder. Det anbefales å undersøke priser og campingplassenes regler før ankomsten.

Hoteller

Hotellerne i Tanzania varierer fra veldig fine og dyre til billige rom med et minimum av fasiliteter. Tross det at hotelværelserne ligger i den dyre enden, er det ofte mulig for to å dele et enkeltværelse. Den går dog ikke på de store hotellene. De billigste hotellene er nesten altid helt fylt opp, men heldigvis er et nyt byggeri på vei, blant annet på Zanzibar.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Gjestehusene i Tanzania, det ofte er tilbygninger til lokale bevertninger, er en billig form for innkvartering. Men man gjør klokt i å holde et våkent øye på tingene sine, da det altid er i fare for å blive stjålet. Denne innkvarteringsform kan ikke bookes på forhånd, og prisene er generelt høyere i byene.

Vandrehjem

Det finnes vandrerhjem i de to nasjonalparker, Lake Manyara og Serengeti. Dessuten går det an å finne YMCA- vandrehjem i Moshi og Dar es Salaam samt YWCA- vandrehjem, det innlosjerer kvinner og par, i Dar es Salaam.

Andre overnattingsformer

Det tanzaniske turistburået utleier de såkalte Wildlife Lodges, det er hyggelige velutrustede feriehytter, det ligger plasert i nasjonalparkene.

Lokal transport

Fly

Tanziania har tre større internasjonale lufthavner. De er: Dar es Salaam International (DAR), Kilimanjaro International Airport (JRO) og Zanzibar Airport (ZNZ). Fra alle lufthavnene kjører det busser og taxier til nærmere bestemte destinasjoner. De store nasjonalparkene har i tilleg ofte små landingsbaner til privatfly. Det nasjonale flyselskapet, Air Tanzania, og en rekke private flyselskaper flyver i tilleg innenriks over hele landet.

Buss

State Travel Service sørger for billige bussforbindelser, det dekker det meste av landet. Desverre er bussene preget av dårlig komfort, utilregnelige og hyppige sammenbrud. Den værste tiden å benytte bussystemet på er i slutten av måneden og under regntiden, hvor bussene ofte er overfyllte. Til gjengjeld kommer man gjerne tet på lokalbefolkningen.

Tog

Tanzania Railways Corporation sørger for togforbindelser mellom alle de større byene. Det går an å reise på tre forskjellige klasser for et rimelig beløp, men man bør holde seg til 1. og 2. klasse, da diss klassene inneholder senger i kupeene.

Taxi

I Dar es Salaam er det faste hyrevognspriser per kilometer. I andre byer bør man huske på å avtale en pris, innen turen begynner, så man ikke blir snytt. Som vanlig forventer en taxisjåfør ti prosent i drikkepenger.

Bilutleie

Det er ikke mange muligheter for å leie en bil i Tanzania, og de som finnes, er ofte temmelig dyre. På tross av den friheten egen bil gir, er det sjeldent umaken verd. De organiserte safarier er ofte bedre.

Båt eller ferge

Det seiler daglig hurtigbåter mellom Dar es Salaam og Zanzibar. Turen tar cirka to-tre timer hver vei, og om man vil videre fra Zanzibar til Pemba, er det også mulighet for det. Det seiler dessuten dampskipe på Victoria-sjøen og Tanganyika-sjøen.

Spesielle forhold

En safari kan foregå på mange måter. Er man oppsatt på å prøve noe annet end den sedvanlige jeep-turen, er det mulighet for ballonsafari, kamelsafari, elefantsafari, hestesafari og vandresafari. Sistnevnte arrangeres kun i private reservater, da safari til fots er forbudt i de offentlige parkene.

Har du hatt lyst til å reise til Tanzania?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Charter (fly+hotell)
Prisene er pr. person

Finn reisen til Tanzania her

Finn inspirasjon til Tanzania her

Reisetilbud