Kystlinje ved skumring med fargerike hus og stille vann.

Reiseguide til Kroatia

Kroatia har gjenngått mye og vært utsatt for mange forandringer. Men i dag møter man et Kroatia i full blomst, med fantastiske naturopplevelser og imponerende historiske severdigheter.
For den reisende som velger å ta en tur til landet i det tidligere Jugoslavia, venter det en mengde flotte opplevelser.

Fakta


  • Republika Hrvatska

  • Zagreb (1.000.000)

  • 56.538 km2

  • Kroatisk

  • Romersk-katolsk

  • 4.800.000

  • Republikk

  • Kysten langs Adriaterhavet er et veldig fjellrikt område, og da spesielt den sørlige delen av kysten. Inne i landet er det flatere, men med mindre fjell i visse områder.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Klimaet i Kroatia varierer både fra sommer til vinter og fra nord til sør. I sør er det generelt middelhavstemperaturer og -klima som er dominererende, mens det i nord er mere sentraleuropeiske forhold. Det kan bli temmelig kaldt om vinteren, men typisk ligger temperaturen rundt frysepunktet eller litt over.

Reiselitteratur

Lonely Planet Croatia

Lokale forhold

Valuta

Kuna (HRK)

Internettkafeer

Du finner flere netkaféer i hovedstaden Zagreb og i de større byene, og det dukker hele tiden opp nye.

Nødhjelp

For å få tak i hjelp i Kroatia, ringer du følgende numre:
Politi (92)
Brannvesen (93)
Ambulanse (94)
Motorhjelp (987)

Driks

Det forventes å få ti prosent i drikkepenger på hoteller og i restauranter. Det er også vanlig å gi taxisjåførene ca. ti prosent.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 12.00 i Kroatia

Mål og vekt

I Kroatia bruker man følgende måleenheter:
Vekt: kilo
Lengde: meter

Fotografering

Man bør alltid være forsiktig med å fotografere personer i religiøse sammenhenger. Militære områder er selvfølgelig noe man bør holde seg borte fra, men bortsett fra dette gjelder det ingen spesielle forholdsregler.

Drikkevann

Prinsippielt kan man drikke vannet i springen, men det er ikke alltid det smaker like godt.

Elektrisitet

I Kroatia bruker man følgende strømkilde:
220 volts AC, 50Hz.

Atferd og oppførsel

Det er ikke nødvendig å ta spesielle forholdsregler i Kroatia.

Åpningstider

Butikkene har åpent fra 8.00 til 19.00 (mandag-fredag), og fra 8.00 til 14.00 (lørdag).
Kontorer har åpent fra 8.00 til 16.00 (mandag-fredag).
Banker har åpent fra 8.00 til 16.00 (mandag-fredag).

Mat og drikke

Landene rundt Kroatia har vært med til å påvirke det kroatiske kjøkkenet. Blant spesialitetene finner vi Sarma, som består av farserte kålblader, og Kulen, en sterk pølse og rekke forskjellige fiske- og svinekjøttretter. Til all den gode maten drikker kroatene landets egen vin.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Helligtrekongersdag, 6. januar
Mai dag, 1. mai
Frigjøringsdag, 30. mai
Antifascistisk kampdag, 22. juni
National Thanksgiving Day, 5. august
Allehelgensdag, 1. november
Juledag, 25. desember
Boxing day, 26. desember

Bevegelige helligdager
Påske, mars eller april

Overnatting / Hotell

Camping

Det er mere enn 200 campingplasser i Kroatia, som er fordelt over hele landet og ikke bare ved de store turiststedene. Alle campingplassene oppfyller en rekke minimumskrav og enkelte steder kan man også leie campingvogner.

Hoteller

Det finnes hoteller i forskjellige prisklasser i stort sett alle byene i Kroatia. Hotellprisene kan til tider være urimelig høye, men bestiller man gjennom et reisebyrå, eller «shopper» litt rundt, så er det ikke umulig å finne et godt hotell til den riktige prisen.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Privat losji er den billigste overnattingsmuligheten i Kroatia. Booking foregår via de lokale turistkontorene, som også klassifiserer rommene. Det er derfor lett å få et godt overblikk over tilbudene.

Vandrehjem

I Kroatia finnes det seks vandrehjem som er internasjonalt godkjent. De befinner seg i fem byer langs Adriaterhavskysten og i hovedstaden Zagreb.

Andre overnattingsformer

Kroatia har litt over 30 moteller spredd ut over hele landet. Også disse er klassifisert og tildelt en, to eller tre stjerner. Standarden er som regel god og prisene rimelige.

Lokal transport

Fly

Det går regelmessige avganger mellom Zagreb og de fire største provinsbyene, men landets størrelse gjør at flytransport ikke er særlig fornuftig.

Buss

Kroatia har et utmerket bussystem som dekker hele landet. Bussene er som regel i god stand og prisene er relativt lave. Et godt alternativ i forhold til både fly og tog.

Tog

Det er noe billigere å reise med tog i forhold til buss, men til gjengjeld tar det også lengere tid. Dette er ikke nødvendigvis en ulempe, da Kroatia er et vakkert land som også er mulig å oppleve gjennom et tog vindu.

Taxi

I de store byene er det ikke noe problem å få tak i en taxi. Som regel kjører de etter taksameter.

Bilutleie

Alle de store kjente bilutleiefirmaene har filialer i Kroatia. I enkelte byer finner man også enkelte lokale utleiefirmaer.

Båt eller ferge

Det går en del ferger opp og ned langs Adriaterhavskysten. Dette er helt klart den beste måten å oppleve kysten på og anbefales det på det sterkeste. Enkelte rederier har gode tilbud hvis man kjøper billetter til flere strekninger samtidig. Man kan få bedre innformasjon på havnen eller på turistkontoret.

Spesielle forhold

Etter frigjøringskrigen fra Jugoslavia var det deler av Kroatia som var i en sørgelig tilstand. Ikke minst mange av turistmålene, hvor de jugoslvaiske styrkene blant annet hadde skutt granater direkte mot århundre gamle bygninger. Men i dag er så godt som alt gjennoppbygget, og det i en slik grad at det mange steder kan kalles en forbedring.

Har du hatt lyst til å reise til Kroatia?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Fly+hotell
Prisene er pr. person
Reisetilbud