Sjarmerende brosteinbelagt gate med fargerike bygninger og uteserveringer i skumringen.

Reiseguide til Bhutan

Bhutan er et fascinerende og fremdeles ukjent land i Asia. Landet verner i høy grad om befolkningens kulturelle og religiøse tradisjoner som springer ut av buddhismen. Landets idylliske natur og imponerende arkitektur gjør det til noe helt for seg selv.

Fakta


  • De lokale kaller landet for Druk.-Yul eller «Tordendragens Land».

  • Thimpu (20.000)

  • 46.620 km2

  • Dzonkha

  • Drukpa Kagyu buddhisme

  • 600.000 (1998)

  • Monarki

  • Grovt sagt er det tre områder i Bhutan: De nordlige fjellområder i Himalaya, de flate slettene i midten og de varme jungelområdene i sør. Landet grenser til Tibet og er ellers omkranset av India. Landets høyeste fjell er Kulha Gangri nær den tibetanske grense på 7554 meter. Bhutan er et lite stykke gjenværende paradis på jorden. Her finnes over 675 fuglesorter og 72 prosent av landet er dekket av skog (en lov sier at minst 60 prosent skal forbli skog til alle tider!). Det finnes over 5000 forskjellige planteslag, hvorav 300 har en eller annen form for medisinsk virkning. Over 25 prosent av landets areal er naturparker eller områder som ikke skal bebos av mennesker av hensyn til naturen.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Fra mars til mai og fra september til november er været klart og behagelig. Man bør unngå monsunperioden fra juni til august. Vinteren er kald og mange steder ufremkommelig.

Reiselitteratur

Lonely Planet Bhutan
Tibet Handbook with Bhutan

Lokale forhold

Valuta

Ngultrum (Nu)

Internettkafeer

Det finnes ikke internett i Bhutan. Imidlertid er faks-systemet velfungerende.

Driks

Det er forbudt ved lov å motta drikkepenger, men kan allikevel mottas for spesielle ytelser. Vær forberedt på at personen kan bli flau og ydmyk. Guider, sjåfører og trekkingguider forventer drikkepenger.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge er den 17.00 i Bhutan.

Mål og vekt

I Bhutan benytter man følgende vekt- og måleenheter:
Vekt: kilo
Lengde: meter

Fotografering

Man skal huske å spørre før man tar bilder av folk. Det er ikke alle som ønsker å bli foreviget. Man skal til enhver tid opptre ydmykt overfor dem man ønsker å fotografere. Selv om de i øyeblikket er opplagte motiver, er det allikevel mennesker med verdighet. Det er ikke tillatt å fotografere inne i templer og andre hellige steder.

Drikkevann

Det er best å unngå drikkevannet, først og fremst fordi det inneholder forskjellige bakterier. Man får kjøpt vann på flasker i de fleste byene.

Elektrisitet

I Bhutan benytter man følgende strømkilde:
220-240 V, 50 Hz. Strømforsyningen er ikke alltid pålitelig, så det er alltid en god ide å ta med lommelykt.

Atferd og oppførsel

Inne i Dzong (tempel /palass) er det ikke tillatt verken å røyke, avbryte bønner, ha på seg hatt eller på annen måte forstyrre. Det er heller ikke tillatt å filme. Noen klostre er helt stengt for turister. Landet er et tapt paradis. La det forbli slik! Kast ikke søppel på gaten og pass på naturen, også på trekking. Spør før du fotograferer mennesker. I Bhutan pruter man ikke på prisene. Det virker fornærmende. Som turist skal man hele tiden være ydmyk overfor deres unike land, kultur og tradisjoner.

Åpningstider

Banker har åpent fra 9.00 til 13.00 (mandag-fredag) og fra 9.00-11.00 (lørdag).
Offentlige kontorer har åpent fra 8.00 til 12.00 (mandag-fredag).
Butikker har åpent fra 9.00 til 18.00 (mandag-fredag). De fleste har også åpent noen timer på lørdag.

Mat og drikke

Det mest alminnelige måltidet er ris med sterkt krydrede grønnsaker og kjøtt i karryblanding. Nasjonalretten er chilli med ost. Tibetanske retter som momo (deigboller med fyll) og nuddelsuppe er også populært. Om vinteren spiser man yakkjøtt. Frukt finnes bare når de er modne. Søt te med melk er den vanligste drikken. Det finnes ikke ekte kaffe, bare Neskafé. Man kan få kjøpt alkohol.

Forhold for funksjonshemmede

Det er overhodet ikke gjort noe for å tilrettelegge for fysisk handikappede. En reise i Bhutan er derfor ikke å anbefale.

Høytids- og helligdager

Bhutanesisk nyttår, 19. februar
Helligdagen for Zhabdrung Ngawangs død, 27. april
Den 3. konges fødselsdag, 2. mai
Den 3. konges død, 21. juli
Velsignet regndag, 23. september
Dasain, 21. oktober
Buddhas nedstigning fra Tushita, 2. november
Den nåværende konges fødselsdag, 11.-13. november
Møtet for de 9 Onder, 16. desember
Nasjonaldagen 17. desember
Helligdagene i Bhutan faller ikke på de samme dagene fra år til år, da månekalenderen deres er noen dager kortere enn vår.

Overnatting / Hotell

Camping

På trekking er det ofte man overnatter i telt, ellers aldri.

Hoteller

Hotellene er ikke katalogisert. I de største byene kan man finne en viss form for bhutanesisk luksus. Ellers skal man regne med enkle hoteller, selv om de fleste er rene og pene.

Lokal transport

Fly

Det er ikke innenriksfly i Bhutan.

Buss

Busstransport er måten å komme seg rundt, hvis man ikke har egen transport. Her møter man de lokale, men reiseformen kan på ingen måte kalles komfortabel.

Taxi

Det finnes enkelte taxier i landet. De kjører imidlertid uten taksameter, så det er smart å avtale prisen på forhånd.

Bilutleie

I de største byene kan man leie biler, men det hører bestandig sjåfør med.

Andre transportformer

Det er akkurat blitt mulig å leie mountainbikes i noen av de største byene. Det er en fantastisk måte å komme seg omkring i et rolig tempo.

Spesielle forhold

Det finnes ingen minibanker i landet. Man skal ha med reisesjekker og kontanter, for kredittkort brukes ikke.
Det kommer omkring 6000 turister til landet i året. Det er imidlertid ikke lov å utforske landet på egen hånd. For at Bhutan ikke skal ødelegges av reisende som kan påvirke de lokale tradisjonene og heller ikke legger igjen spesielt mange penger, er det bestemt at reiser inn i landet må foregå gruppevis. Turistbyråer arrangerer gruppeturer på minimum fire personer. Er man færre, koster det mer. Man reiser alltid med en guide som man selv betaler. Etter 10 dager faller prisen. Prisen dekker overnatting (etter eget ønske og der det er plass), mat, transport, guide, kulturelle arrangementer, bærere og pakkedyr hvis man er på trekking.
Fordi det både finnes rabies, malaria samt andre tropesykdommer i landet, skal man vaksineres på forhånd. Lag en avtale med egen lege før avreise.

Reisetilbud