Reiseguide til Fiji

Reiseguide til Fiji

Fiji lokker med blått vann og hvite sandstrender og er et stort tropeparadis som består av 322 øyer syd i Stillehavet. Øyene er befolket med mange folkeslag som inviterer turistene til å komme å nyte solen, vannet og naturen.

Fakta


  • Viti

  • Suva

  • 18.270 km2

  • Engelsk

  • Kristendom. Det finnes også en del hinduer og en liten gruppe muslimer.

  • 832.494 (2000)

  • Republikk

  • Fiji fordeler seg på 322 øyer syd i Stillehavet og øst for Australia. Mange av de små atoller og koralløyene er ikke bebodd. De største øyene domineres av ikke aktive vulkaner som reiser seg brått fra havets overflate. Øyene er frodige, grønne og fuktige på grunn av alle bekkene, elvene og fossene som renner gjennom dette fjell- og klippefylte terrenget.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Det er høye temperaturer hele året på grunn av det tropiske klimaet. Fra desember til april er det regntid.

Reiselitteratur

Lonely Planet Fiji
Lonely Planet Diving and Snorkelling Fiji

Lokale forhold

Valuta

Fiji dollar, 1 dollar = 100 cents

Internettkafeer

Det er Internettkafèer i Lautoka, Nadi og Suva, men ellers er ikke landet særlig godt tilkoblet. Noen av de største hotellene tilbyr nett adgang.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp på Fiji skal man ringe følgende nummer:
Politi, ambulanse og brannvesen (000).

Driks

Det forventes ikke drikkepenger andre steder enn i de mest turistaktige områdene hvor vestlige manerer er i ferd med å innhente befolkningen. På de andre stedene blir det sett på som uhøflig og nedlatende hvis man gir drikkepenger.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge er den 22.00 på Fiji.

Mål og vekt

På Fiji benytter man følgende måleenheter:
Vekt: kilo
Temperatur: celsius
Avstand: kilometer
Rominnhold: liter

Fotografering

I de små bysamfunnene er det best å spørre en av beboerne om de vil ledsage på fototuren slik at man unngår å fornærme noen. Overordnet er det viktig å alltid spørre om lov først før man begynner å fotografere lokalbefolkningen.

Drikkevann

Vannet på Fiji er veldig kloret. Det i seg selv er ikke farlig, men sarte mager kan være følsomme overfor den ublide behandlingen. Det anbefales derfor å kjøpe vann på flaske. I de små øysamfunnene skal man være forsiktig med å drikke vannet og det skal helst kokes hvis man vil være sikker på at magen ikke skal reagere.

Elektrisitet

På Fiji benytter man følgende strømkilde:
240 V AC, 50 Hz

Atferd og oppførsel

I de små øysamfunnene forventes det at turistene ikke bare kommer stormene inn i landsbyen. Turistkontoret på Fiji anbefaler derfor turistene om å vente i utkanten av landsbyen til de blir kontaktet av en landsbyboer som kan spørre om hvilket ærend man har i byen. Man vil så bli vist inn til landsbyens overhodet som vil vurdere om man er verdig til et opphold i byen. Hvis man blir akseptert anviser landsbyens overhodet en vert som man kan bo hos. Gjestfriheten bør belønnes med en gave til verten og betaling for kost og losji. De besøkende bør være ordentlig kledd og snakke med dempet stemme. Det er viktig å ikke rose andres eiendeler for mye, fordi de lokale da vil føle seg presset til å gi det som roses til den som beundrer det.

Åpningstider

Bankene har åpent fra 9.30 til 15.00 (mandag-torsdag) og fra 9.30 til 16.00 (fredag).
Butikkene har åpent fra 8.00 til 17.00 (mandag-fredag) og fra 8.00 til 13.00 (lørdag). Noen butikker holder stengt onsdag formiddag.

Mat og drikke

De gode fiskeforholdene setter sitt preg på det lokale kjøkkenet som også er bemerkelsesverdig rikt på eksotiske frukter og grønnsaker. De spiser brødfrukter, tapioka og duruka som er en aspargeslignende grønnsak. Man tilbereder det meste med mye krydder og kokosmelk og det lokale ølet Cartton drikkes til maten. Nasjonaldrikken kava fremstilles fra roten av en pepper art og den nytes kun ved spesielle anledninger.

Forhold for funksjonshemmede

Fiji øyene er for det meste et spartansk samfunn og det er ikke lett å være avhengig av rullestol eller lignende når man kommer her. Noen av de veletablerte områdene har fasiliteter, men det er ikke normen. Hovedregelen er at man alltid kontakter de stedene man drar til for å være sikker på at det lar seg gjøre.

Høytids- og helligdager

1. Nyttårsdag, 1. januar
Nasjonal ungdomsdag, 7. mars
Profetens fødselsdag, 17. juli
Grunnlovsdagen, 28. juli
Diwali, 31. oktober
1. juledag, 25. desember

Flyttbare helligdager
Langfredag, mars eller april
2. påskedag, mars eller april
Ratu Sir Lala Sukuma Dag, sent mai
Hennes Majestet Dronningens fødselsdag, den andre lørdagen i juni.

En del av helligdagene på Fiji blir fra år til år fastlagt av regjeringen. Derfor er det klokt å sjekke en lokal kalender for å være sikker på at datoene er riktige.

Overnatting / Hotell

Camping

Det er ulovlig å campe uten tillatelse, men noen steder er det mulig å slå opp telt eller ligge i soveposen på marken. Det kan man gjøre i Ovalau, ved Sigatoka, på Kadavu og Taveuni.

Hoteller

Hotellene deles inn i tre kategorier som markeres med stjerner. Det er en del luksushoteller ved strendene, men det er også mulig å bo billig på små hoteller rundt omkring på øyene.

Bed og Breakfast eller pensjonat

De lokale gjestehusene kalles Budgetels og er billige, rene og behagelige.

Vandrehjem

Det finnes et enkelt vandrehjem i Suva, men det er mange billige sovesaler å sove i rundt omkring på øyene.

Lokal transport

Fly

Air Fiji, Air Pacific og Sunflower Air flyr mellom de største øyene. Hos Air Fiji kan man få en Discover Fiji billett som gjør det mulig å reise ubegrenset mellom øyene i 30 dager.

Buss

De største øyene har bussforbindelse mellom byene i høylandet og det kan være en blandet fornøyelse å kjøre med bussene her, fordi de ofte er i dårlig stand, bråker og ikke har vinduer.

Tog

Passasjertoget på Viti Levu er et gammelt tog som før ble brukt til å frakte sukkerrør. Det kjører fra Coral Coast til Natadola Beach.

Taxi

Det kjører taxi i byene og de er billige, så selv lange turer kan betale seg. Et spesielt system gjør at sjåførene kun kan ta full pris på vei ut og tar man en taxi på vei inn skal man kun betale en brøkdel av tariffen. Til gjengjeld kan man risikere at den er stappfull av mennesker for å kompensere for den lave taksten.

Bilutleie

Det kan leies bil mange steder på øyene og noen større hoteller har bilutleieservice, men standarden på kjøretøyene varierer. Så det anbefales å ta en prøvetur før man sier ja.

Båt eller ferge

Transport med båt mellom øyene er rent essensielt i dette området, men det kan også være en rotete opplevelse. Mellom de store øyene seiler det ferger, blant annet mellom Suva og Labasa og til Ovalau og Koro Island. Til de mer ytre destinasjonene foregår transporten med fraktbåt. Dessuten kan man leie båter i forskjellige størrelser, så man er selv herre over hvilke deler av øyparadiset man vil til.

Spesielle forhold

Et statskupp på Fiji sommeren 2000 har forårsaket mange uroligheter, spesielt i hovedstaden Suva. Turistene rådes derfor til å utvise stor forsiktighet og bli i de større turistområdene. Det norske Utenriksdepartement anbefaler turister om å kontakte de lokale myndighetene for å høre nytt om situasjonen. Turer inn i jungelen kan ikke anbefales, fordi en mener at opprørerne gjemmer seg der ute. I Suva og de større byene er det portforbud mellom 22.00 og 05.00.

Finn reisen til Fiji her

Finn inspirasjon til Fiji her

Reisetilbud