Fargerike bønneflagg foran snødekte fjell under en klar himmel.

Reiseguide til Nepal

Everest er drømmen. Drømmen om naturens storslåtthet. Fjellklatrere fra hele verden drar til Nepal for å bestige verdens høyeste fjell (8848 meter). Vi andre dødelige må trekke til Basecamp (5550 meter) og smake fra de rikes bord. Stedet har en helt fantastisk magisk effekt. For mange er det en slags pilegrimsreise. En kamp mellom naturen og deg selv.

Fakta


  • Kathmandu (700.000)

  • 147.181 km2

  • Nepali

  • Nepalerne finnes ikke fastlåste i deres religiøse uttrykk. Hovedreligionen er hinduisme blandet med buddhisme i varierende grad.

  • 23.000.000

  • Konstitusjonelt monarki

  • Nepal sine grenser går mot Tibet i nord og India i sør. Nepal, som er et langt smalt land, ligger på kanten av det tibetanske platået i Himalaya. Derfor er landet fjellrikt, og flere av verdens høyeste fjell ligger i landet.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Man kan besøke Nepal året rundt, men på grunn av regntiden (midten av juni-september) er det stor forskjell på når man bør reise hit. Fra oktober til november er været fantastisk med skyfri himmel, passe temperaturer og den reneste og klareste luft. Perioden fra februar til april er nest best, da det er tørt, klart og blomstene er i full blomst. Vinteren er kjølig, og sommeren med monsunen er varm med alt innhyllet i regnfylte skyer.

Reiselitteratur

Reisen går til Nepal
Turen går til Nepal
Lonely Planet Nepal

Lokale forhold

Valuta

Nepalske Rupees (NRs)

Internettkafeer

Turistområdet Thamel i Kathmandu svømmer i internettkafeer, og her kan man surfe billig på nettet. Forbindelsene er gode og kafeene er velholdte. Man finner også internettforbindelser i alle de større byer hvor turistene ferdes.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Nepal må man ringe på følgende numre:
I Kathmandu:
Politi 226998 el. 226999
Sykebil 211959
Røde Kors 228094
Resten av Nepal:
Nødhjelp 100

Driks

Drikkepenger holder på å bli mer utbredt i takt med turistenes inntog. Men det er ikke forventet andre steder enn på de dyrere restaurantene. Gi aldri taxisjåfører eller rickshawkjørere drikkepenger, avtal prisen på forhånd. Man bør huske å gi bærere på organiserte fjellturer cirka 100 NR i drikkepenger om dagen. På de fleste varene må man forhandle om prisen.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 16.45 i Nepal

Mål og vekt

I Nepal benytter man følgende vekt- og måleenheter:
Lengde: meter

Fotografering

Alt i Nepal er fotomateriale. Her finner man flott natur og fantastiske bygninger, men det som er noe av det mest fotogene og interessante er befolkningen. Skjønne barn, kvinner i fargestrålende sarier og eldre kvinner og menn med ansikter som bærer preg av at vinden og været har gjort sitt. Men husk på: du befinner deg ikke i en dyrepark. Mange turister utviser ikke den nødvendige respekt for lokalbefolkningen, – ofte ut fra devisen at «de er likevel fattige.» Spør innbyggerne om du kan ta bilde av dem. Et nei betyr alltid nei. Ber de om kopi av bildet ditt, må du selvfølgelig sende det så fort bildene dine er fremkalt. Ha på samme måten den nødvendige respekten for mennesker som holder på med en religiøs handling. For dem er det øyeblikket ikke likegyldig – men uendelig dypfølt.

Drikkevann

Vannet i Nepal kan ikke drikkes. I stedet må man kjøpe flaskevann. Vil du være helt på den sikre siden, skal du unngå isbiter og heller ikke pusse tenner i vannet.

Elektrisitet

I Nepal benytter man seg av følgende strømkilde:
220 volt, 50 Hz.

Atferd og oppførsel

Nepal er et sikkert land å reise i – også for enslige kvinner. Unngå likevel å kle deg utfordrende. Man må respektere dette landets kultur og tradisjon. Bruk aldri venstre hånd til å spise med. De lokale bruker den bare etter toalettbesøk. Utvis den største respekt ved de forskjellige helligdommene. Gi aldri tiggere penger og spesielt ikke barn. La folk jobbe for en liten sum – skopussing, tyggegummi- og sigarettsalg og så videre. Landet er meget fattig. Om du gir en krone til en liten gutt oppfordrer du ham til å gjøre tigging til en levevei og ikke kun en siste utvei.

Åpningstider

Åpningstidene i butikkene er veldig forskjellige, men de fleste butikkene har åpent fra kl. 9.00 til 18.00.
Bankene har åpent fra kl. 10.00 til 17.00.
Valutaforretninger i Thamel (turistbydelen) er åpen det meste av kvelden.
Offentlige kontorer stenger tidlig på fredager.
Lørdag er den ukentlige helligdagen.

Mat og drikke

Dal Bath er den mest populære retten i Nepal. Den består av linsesuppe, ris og grønnsaker i karry. I Kathmandu kan man få tak i alle typer mat, fra italiensk til japansk og indisk. Generelt er den nepalske maten veldig enkel men den smaker veldig godt og er i tillegg meget nærende. Te (Chai) med melk og mye sukker er en nasjonal drikk.

Forhold for funksjonshemmede

Nepal fremstår ikke som det letteste landet for handikappede. Trapper, dårlige veier og kantstener gjør livet vanskelig når man sliter med et fysisk handikap. Men der det er vilje, er det som kjent en vei.

Høytids- og helligdager

Det virker ganske kaotisk for en turist at Nepal har sin egen kalender. Denne begynner i midten av april og har 12 måneder, og er helt ute av tritt med den vestlige kalenderen. Lørdag er den ukentlige fridag. Mange forretninger er likevel åpne.

Prithivi Narayan Shahs fødselsdag, 10 eller 11 januar
Basanta Panchami, i slutten av januar eller begynnelsen av februar
Shiva Raatri, i slutten av februar eller begynnelsen av mars
Demokratiets dag, 18 eller 19 februar
Nawa Barsa (nepalsk nyttår), 13 eller 14 april
Guru Purnima, i slutten av juni eller i begynnelsen av juli
Janai Purnima, i slutten av juli eller begynnelsen av august
Dasain, oktober
Tihaar, tre dager i oktober eller helt i starten av november
Dronningens fødselsdag , 7 og 8 november
Grunnlovsdag, 15 eller 16 desember
Kongens fødselsdag, 28 eller 29 desember

Overnatting / Hotell

Camping

Bare i Kathmandu og Pokhara finns det egentlige campingplasser. Men det ser annerledes ut om du går turer eller rafter, hvor man oftest overnatter i telt eller under åpen himmel.

Hoteller

Hotellene i Nepal er ikke nødvendigvis bedre enn de gode gjestehusene. La deg ikke avskrekke. Staten har innført et femstjerne-system – det sier oftest mer om prisen enn kvaliteten.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Gjestehusene i Nepal tilbyr en billig og enkel overnatting. Dusj og toalett finnes enten på rommet eller på gangen.

Lokal transport

Fly

På grunn av landets barske og visse steder ufremkommelige natur er innenriksflyvning en opplagt mulighet hvis vinden og været tillater det.

Buss

Den alminneligste transportformen er buss. Det finnes regelmessige avganger mellom de større byene. Bussene er mindre krevende og samtidig en fantastisk opplevelse. Det anbefales å prøve å sitte på taket av en buss som kjører gjennom Nepal.

Taxi

Alminnelige taxier, rickshaws og mopedtaxier kan finnes på gaten. Avtal prisen på forhånd og diskuter mye om prisen. Enkelte taxier bruker taksameter, og deletaxier fungerer på samme måten som minibusser mellom byene.

Bilutleie

Man kan leie biler, og dette kan gjøres flere forskjellige steder i landet. Det sikreste er å bruke et av de kjente internasjonale firmaene. Det er også mulig å leie bil med sjåfør. Dette kan være et godt alternativ.

Spesielle forhold

Nepal er et veldig sikkert reiseland, men likevel forekommer tyveri dessverre som alle andre steder i verden. Pass på tingene dine og frist ikke en fattig sjel.
Maoistiske opprørsgeriljaer i det midtvestlige Nepal har til tider skapt uro.

Reisetilbud