Reiseguide til Latvia

Latvia, som sammen med Estland og Litauen utgjør de baltiske stater, har etter Sovjetunionens fall tiltrukket seg mange europeiske turister. Selv om landet stadig bærer preg av det tidligere kommunistiske herredømme, er det både et historisk og kulturelt interessant reisemål.

Fakta

Top
Lokalt navn
Latvijas Republika
Hovedstad
Riga (850.000)
Areal
64.589 km2
Hovedpråk
Latvisk
Største religion
Protestantisk, Romersk-katolsk, Russisk-ortodoks
Innbyggere
2.259.400 (2009)
Styreform
Republikk
Geografi
Latvia er stort sett et flatt land med store sletteområder. 17 elver renner gjennom landet, som også kan skryte av sine mange innsjøer.

Reiseforberedelse

Top

Beste tid å reise

Befolkningen i Latvia nyter godt av sine varme somre og kalde vintre. Det begynner for alvor å snø i midten av oktober, og det kan godt komme snøbyger helt fram til omkring mai. Sommermånedene er imidlertid svært varme.

Lokale forhold

Top

Valuta

Euro

Internettkafeer

Estland - Latvia - Litauen Land i lommeformat - Latvia

Nødhjelp

For å tilkalle akutt hjelp i Latvia skal man ringe følgende numre: Politi (02) Ambulanse (03) Brannvesen (01)

Driks

Man forventer drikkepenger i Latvia. Et sevicebeløp er ofte inkludert i regningen, for eksempel på restauranter. God service bør allikevel belønnes med et mindre beløp. Eventuelt kan man runde opp på regningen.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Danmark er den 13.00 i Latvia.

Mål og vekt

: I Latvia benytter man seg av følgende vekt- og måleenheter: Lengde: meter Vekt: kilo

Fotografering

Unngå å fotografere offentlige bygninger, og vis alminnelig høflighet ved alltid å spørre om lov før fotografering.

Drikkevann

I Latvia bør man ikke bruke vann fra springen verken for å drikke eller pusse tenner.

Elektrisitet

I Latvia benytter man seg av følgende strømkilde: 220V AC, 50Hz

Atferd og oppførsel

I Latvia kan man komme forbausende langt med alminnelig høflighet og respekt for lokalbefolkningen.

Åpningstider

Bankene har åpent fra klokken 9.00 til 12.30 (mandag til fredag), enkelte banker åpner igjen et par timer om ettermiddagen. Butikker har åpent fra 10.00 til 18.00 (mandag til fredag), og fra 9.00 til 13.00 (lørdag). Noen butikker holder stengt i lunsjen. Kontorer har åpent fra 9.00 til 13.00 og fra 14.00 til 18.00 (mandag til fredag). Regjeringskontorer har åpent fra 10.00 til 15.00.

Mat og drikke

Menyene på restaurantene i Latvia domineres av det russiske og østeuropeiske kjøkken, og kjøttretter i alle mulige varianter utgjør den største delen av deres repertoar. Av drikkevarer kan nevnes den latviske vodka, den lokale bitter og landets glimrende øl.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. Januar Arbeidernes dag, 1 mai Midtsommer, 23. og 24. juni Uavhengighetsdag, 18. november Jul, 25. og 26. desember

Overnatting / Hotell

Top

Camping

Latvia? har en rekke campingplasser av varierende kvalitet, og noen består faktisk av kun en bar plass. Campingplassene er som regel plassert i nærheten av en hovedvei, og spesielt i området rundt Jurmala ligger det mange av dem.

Hoteller

Etter kommunismens fall har man i Latvia virkelig arbeidet for å bringe hotellene opp på en vestlig standard, og det har også lykkes ganske bra flere steder. Spesielt har invasjonen av flere internasjonale hotellkjeder øket standarden betraktelig. Det er fortsatt mulig å finne lavkvalitetshoteller i Latvia, og prisen ligger som regel deretter.

Andre overnattingsformer

Det er mulig å tilbringe ferien på en bondegård i Latvia, flere opplysninger fås gjennom landets turist byrå.

Lokal transport

Top

Fly

Latvias flyplass ligger ved Jurmala, et stykke utenfor Riga. Det er gode muligheter for transport til og fra flyplassen. Det finnes også en rekke mindre flyplasser i Latvia som forbinder landets innenriksflyvning.

Buss

Latviernes foretrukne transportform er buss, og landet har et utbredt bussnett. I Latvia kjører både rutebusser og ekspressbusser med meget få stopp.

Tog

Latvias jernbanenett forbinder alle landets større byer, men hvis man skal ut på landet er nok bussen nok et bedre alternativ, selv om en rekke mindre byer forbndes med små elektrisitetsdrevene tog.

Taxi

Det er mange private taxiselskaper i Latvias byer, og en taxi tur er generelt billig. Man skal allikevel være oppmerksom på at sjåføren tar høyere pris om kvelden og natten.

Bilutleie

Det er mulig å leie bil og sjåfør i Latvia gjennom hotell eller et bilutleiefirma. Det latviske veinettet er generelt i orden, men mange mindre veier er kun belagt med grus, og det kan også forekomme hull i veiene.

Spesielle forhold

Top
Latvias turistbyrå i Danmark: Latvias turistbyrå i Latvia. 4 Pils sq. Riga LV-1050 Telefon:+371-7-229945 Faks: +371-7-229945 E-mail: itboard@latnet.lv Utenlandsk ambassade i Danmark: Latvias ambassade Rosbækvej 17 2100 København Ø Telefon: 39276000 Faks: 39276173 Danmarks ambassade i Latvia: Royal Danish Embassy Pils iela 11 LV-1863 Riga Telefon: 7820235, 7226210 Faks: 7820234, 7229218
Reisetype Oslo Bergen Trondheim
Flybilletter t/r Fra 1 884,- - -
Charter (fly+hotell) Fra 1 255,- Fra 1 925,- Fra 1 475,-
Prisene er pr. person
Reisetilbud
Finn billige reiser til hele verden
Prissammenligningssiden Travelmarket.no søker på mer enn 1000 nettsider for å finne de beste og billigste reisene for deg.