Reiseguide til Panama

Panama er landet som binder Sør- og Mellomamerika sammen. Det er et langt og tynt land med lange kyststrekninger, som betyr at Panama har noen av verdens beste muligheter for snorkling og fiske på dypt hav. Et vakkert land som også er en kulturell perle.

Fakta

Top
Lokalt navn
Panama
Hovedstad
Panama City (766.405)
Areal
75.517 km2
Hovedpråk
Spansk
Største religion
Romersk katolsk
Innbyggere
2.719.000 (1997)
Styreform
Republikk
Geografi
Panama binder Sør- og Mellomamerika sammen, grenser til Colombia og Costa Rica og har det Karibiske hav på den ene siden og Stillehavet på den andre. Landskapet er rikt på fjell og krydret med store områder med lavland og elver. Stillehavet og det Karibiske hav blir bundet sammen av Panamakanalen.

Reiseforberedelse

Top

Beste tid å reise

Det beste tidspunkt å reise til Panama er i den tørre perioden fra desember til april. I regnsesongen kan det bli meget varmt, ikke minst på grunn av luftfuktigheten.

Reiselitteratur

Lonely Planet Panama Lonely Planet Central America on a Shoestring Inside Panama

Lokale forhold

Top

Valuta

Balboa (B)

Internettkafeer

Det er et par internettkaféer i Panama City, men i resten av landet har det ikke dukket opp noen ennå. (2000).

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Panama skal man ringe følgende numre: Politi (62 69 63) Brannvesen (103)

Driks

Det er normalt å gi 10-15 prosent i drikkepenger på hoteller og restauranter.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge (sommertid), er den 05.00 i Panama. Når klokken er 12.00 i Norge (vintertid), er den 06.00 i Panama.

Mål og vekt

I Panama benytter man metersystemet.

Fotografering

Det er ingen spesielle regler angående fotografering.

Drikkevann

I Panama City og Colón er det greit å drikke vann fra springen. Men i resten av landet bør man koke vannet før bruk.

Elektrisitet

I Panama benytter man følgende strømkilde: 120 volts AC, 60Hz

Atferd og oppførsel

Det er ingen spesielle regler angående oppførsel.

Åpningstider

Butikker har åpent fra 8.00 til 18.00 (mandag-lørdag). Kontorer har åpent fra 8.00 til 12.00 og fra 14.00 til 17.00 (mandag-fredag). Banker har åpent fra 8.00 til 13.30 (mandag-fredag) og fra 8.30 til 12.00 (lørdag).

Mat og drikke

Fransk, spansk og amerikansk mat finnes i alle restauranter i Panama City og Colón, og der er en del orientalske restauranter. Nasjonalrettene i landet er som regel sterke og krydret. Det blir ofte servert fisk og kylling samt mye grønnsaker. Når det gjelder drikkevarer kan man få alt hva hjertet begjærer av vin, øl og sprit.

Forhold for funksjonshemmede

Det er ikke gode forhold for handikappede i Panama. Bare få bygninger har fasiliteter som gjør det mulig for rullestolsbrukere å komme inn, og de fleste transportmidler har ikke utstyr for å frakte rullestoler.

Høytids- og helligdager

1. nyttårsdag, 1. januar Dia de los Tres Reyes Magos, 6. januar Martyrenes dag, 9. januar Dia de los Maestros, 11. mars Arbeidernes internasjonale kampdag, 1. mai Farsdag, 16. juni Årsdagen for grunnleggelsen av Panama City, 15. august Barnas dag, 1. november Alle sjelers dag, 2. november Årsdagen for atskillelsen fra Colombia, 3. november Flaggdag, 4. november Årsdagen for uavhengighet i Los Santos, 10. november Årsdagen for uavhengighet fra Spania, 28. november Morsdag, 8. desember 1. juledag, 25. desember Nyttårsaften, 31. desember.

Overnatting / Hotell

Top

Camping

Det er ingen offisielle campingplasser i Panama, men noen steder er det tillatt å campe på stranden.

Hoteller

Etterhvert er det blitt et stort utvalg av hoteller i landet. Det bygges flere hoteller både i byene og i utkantstrøkene. Man kan finne alt fra dyre, internasjonale hotelkjeder til billige, private hoteller.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Det er en del kroer rundt om i landet, som fungerer tilsvarende B&B eller gjestgiverier. De fleste er i god stand og hører til i den billige ende av prislisten.

Vandrehjem

Det finnes ikke vandrerhjem som vi kjenner dem. Men i stedet er det en del pensjoner, som faktisk fungerer som vandrerhjem. Der finnes både små værelser med bad og toalett, og større soverom med felles bad og toalett. De fleste ligger i mellomklassen eller i den billige ende av prislisten.

Lokal transport

Top

Fly

Det er gode muligheter for å fly innenlands. Det finnes flere flyplasser, og rutesystemet er godt utviklet. Prisene kan variere, men er ofte rimelige.

Buss

Der går buss mellom nesten alle byene i landet. Bussene er billige, men også meget langsomme, og ofte overfylte.

Tog

Det er jernbane i Panama, men togene transporter som regel gods og bare sjeldent passasjerer.

Taxi

I alle større byer finnes taxier. De kan stoppes på gaten, men kjører uten taxameter, derfor er det en god ide å avtale prisen på forhånd.

Bilutleie

Biler kan leies i landets større byer. Man skal imidlertid være oppmerksom på at det ikke alle steder er mulig å leie uten sjåfør.

Båt eller ferge

Det går båter og ferger i enkelte deler av landet, spesielt mellom San Blas og Bocas del Toro øyene. Det kan også la seg gjøre å dra med båt oppover Panama kanalen.
Reisetilbud
Finn billige reiser til hele verden
Prissammenligningssiden Travelmarket.no søker på mer enn 1000 nettsider for å finne de beste og billigste reisene for deg.