Reiseguide til Mexico

Reiseguide til Mexico

Reiser man til Mexico kan man ikke la være å bli slått av indianernes fantastiske kultur. Her er det imponerende pyramider, ruiner og templer som står igjen fra den rike maya-kulturen. Landet bugner av severdigheter, vakker natur, sjarmerende små landsbyer og perfekte strender.

Fakta


  • Estados Unidos Mexicanos

  • Mexico City (20.000.000

  • 1.953.162 km2

  • Spansk

  • Romersk katolsk

  • 94.400.000 (1999)

  • Republikk

  • Mexico grenser mot USA i nord og Guatemala i sør. Landet er dominert av fjell, med de viktigste fjellkjedene Sierra Madre Occidental i vest og øst. Kystlinjen er flat med sandstrender, selv om Stillehavskysten også har fjellandskap noen steder. Mexico har få store elver, den lengste heter Rio Grande.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Fra mai til oktober er det varmt og fuktig i Mexico. Spesielt i de sørlige områdene kan de være uutholdelig i perioden, mest mellom juli og september. Ønsker man bare å ligge på stranden, kan man gjerne reise til Mexico i perioden, men ellers er det best å velge et annet tidspunkt. Fra oktober til mai er det tørt og varmt, uten at man risikerer heteslag.

Reiselitteratur

Lonely Planet Mexico
Lonely Planet Central America on a Shoestring

Lokale forhold

Valuta

Mexicanska Peso (MXP)

Internettkafeer

Det er mange internettkafeer i Mexico, fordelt over hele landet. Det koster ca. 20 pesos for å surfe en time. De fleste nettstedene har utmerkede forhold med tilhørende bar og kafe.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Mexico skal man ringe på følgende numre:
Politi (183954)
Brannvesen (142050)
Ambulanse (152055)

Driks

Det er vanlig å gi drikkepenger i Mexico. På restauranter gir man 15 prosent og til stuepiker pleier man å legge en amerikansk dollar. Taxisjåfører får normalt ikke drikkepenger. Guider bør imidlertid få et beskjedent beløp.

Tidssone

Mexico er delt i tre tidssoner:
Når klokken er 12.00 i Norge er den 05.00 i Sør-, Sentral-, og Øst-Mexico.
Når klokken er 12.00 i Norge er den 04.00 i Nayarit, Sonora, Sinaloa og det sørlige Baja California.
Når klokken er 12.00 i Norge er den 03.00 i det nordlige Baja California.
En del områder opererer dessuten med sommertid.

Mål og vekt

I Mexico benytter man følgende måleenheter:
Lengde: meter
Vekt: kilo

Fotografering

Det er ingen problemer forbundet med fotografering i Mexico. Mexicanerne er vant med turisme, så fotografering er helt akseptert. Man skal allikevel spørre før man tar bilder av enkeltpersoner. Dessuten skal man være oppmerksom på gjeldende regler ved hellige og historiske steder.

Drikkevann

Man bør under ingen omstendigheter drikke vannet fra kranen i Mexico. Man får kjøpt vann på flasker de fleste steder. Når man pusser tenner, lager te eller isbiter bør man også bruke vannet fra flasker eller i det minste koke vannet først.

Elektrisitet

110 volt AC/60Hz

Atferd og oppførsel

Mexicanerne er et spesielt varmt og vennlig folkeferd. De tar som regel i mot gjester med åpne armer. Viser man den samme imøtekommenheten overfor mexicanerne, kan man raskt få gode venner. Man må gjerne gå avslappet kledd i Mexico, men badetøy hører hjemme på stranden. Man kan røyke alle steder hvor det ikke er røyking-forbudt skilt.

Åpningstider

Banker har åpent fra 9.00 til 13.30 (mandag-fredag), noen har åpent helt til klokken 16.00 eller 18.00.
Butikker har åpent fra 9.00 til 20.00, de fleste butikkene stenger i de varmeste timene på dagen.

Mat og drikke

Det mexicanske kjøkken har lekker og krydret mat. Den mest kjente mexicanske retten er nok chilli con carne, som er oksekjøtt i sterk chillisaus med masse bønner. Man bør også prøve mexicansk guacamole og tortillas, som er maispannekaker, som oftest servert med kyllingfyll. Til å skylle ganen anbefales mexicansk øl, for eksempel sól. Tequila serveres som oftest rent med salt og sitron.

Forhold for funksjonshemmede

Det vil ikke være lett å reise som handikappet i Mexico. Mange av de gamle hacienda hotellene har ikke heiser eller ramper for handikappede. Til gjengjeld er mexicanerne et vennlig folkeferd som mer enn gjerne hjelper til når det trengs. Det beste alternativet vil imidlertid være å delta på en arrangert tur.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Forfatningsdag, 5. februar
Benito Juaréz fødselsdag, 21 mars
Arbeidernes dag, 1. mai
Feiringen av slaget ved Puebla, 5. mai
Uavhengighetsdag, 16. september
Columbus dag, 12. oktober
Allehelgens dag, 1 november
Alle Sjelers dag, 2. november
Feiringen av den mexikanske revolusjon i 1910, 20. november
Juledag, 25. desember

Bevegelige helligdager
Påske: mars elle april

Overnatting / Hotell

Camping

Det er mange campingområder i Mexico. Camping er gratis, men fasilitetene er også deretter. I nasjonalparkene krever man imidlertid et beløp for camping. Spesielt den vestlige delen av Mexico, ved Stillehavskysten, har gode campingområder, hvor man kan sove gratis.

Hoteller

Det er et bredt utvalg av hoteller i Mexico, alt fra femstjernes til mer beskjedne hoteller. Man skal være oppmerksom på at hotellene selv klassifiserer seg, derfor lever ikke alltid standarden opp til forventningene.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Det er mange beskjedne pensjonater over alt i Mexico. Se etter casas de huespedes.

Vandrehjem

Det finnes ikke egentlig vandrehjem i Mexico, men mange herberger hvor man kan overnatte billig i sovesaler.

Lokal transport

Fly

Det er regelmessige avganger med innenriksfly mellom de viktigste byene og områdene i Mexico. Det er ikke alltid billig å fly innenriks.

Buss

Det er utmerkede bussforbindelser i Mexico og busser er det mest brukte transportmiddel. I langdistansebussene er det air-condition og ganske komfortable forhold. Bussene kjører raskere enn togene.

Tog

Mexico har et godt tognettverk, som kobler alle de viktigste byene sammen. Tog er imidlertid en nokså langsom måte å komme seg rundt. Barn under fem år reiser gratis.

Taxi

I Mexico City kjører det fire forskjellige taxityper. Også resten av landet er godt forsynt med taxier. Det kjøres ikke med taksameter, så man skal avtale prisen på forhånd.

Bilutleie

De store bilutleiefirmaene opererer også i Mexico. Man kan leie biler i alle de største byene og på flyplassen.

Båt eller ferge

Det er daglige fergeavganger mellom fastlandet og de karibiske øyene, og mellom fastlandet og Baja California. Det er også forbindelser til La Paz.

Andre transportformer

Mexico har også fellestaxier. De kalles for eksempel combis, collectivos eller peseros og er ofte noen skikkelige vrak. Men de transporterer turistene over lengre distanser til en rimelig penge. Det er dessuten metro i Mexico City.

Spesielle forhold

Mexico City er en temmelig forurenset by. Det har også forekommet overfall og ran av turister i Mexico City og på landeveiene.

Har du hatt lyst til å reise til Mexico?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Charter (fly+hotell)
Prisene er pr. person
Reisetilbud