En majestetisk løve står i det gylne gresset på savannen under den åpne himmelen.

Reiseguide til Kenya

I Kenya finnes det mange fantastiske nasjonalparker, hvor elefanter, løver, antiloper, sebraer og nesehorn lever i pakt med naturen. Mount Kenyas fjelltopp er alltid er dekket av snø og er et yndet reisemål for fjellbestigere og de som vil på vandreturer.

Fakta


  • Kenya

  • Nairobi

  • 582.650 km2

  • Kenya har to offisielle språk, engelsk og swahili

  • Kristendom er hovedreligionen. I tillegg er katolisisme og de innfødtes opprinnelige trosretninger også utbredte.

  • 28.808.658 (1999)

  • Republikk

  • Kenya ligger i Øst-Afrika. Landet strekker seg fra Det Indiske Ocean i øst, til Uganda og Victoria-sjøen i vest. Landskapet varierer mye. I nord ligger tørre ørkener og ved kysten fruktbart lavland. Mot vest hever de snøkledde fjellene seg, og i syd finnes flate savanner.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

De fleste turister besøker Kenya i januar og februar, for det er i disse månedene været anses for å være best. Fra mars til mai faller regnet, og i perioden fra juni til september er det igjen varmt og tørt. Fra oktober til desember faller regnet igjen, men ikke i så store mengder som om våren.

Reiselitteratur

Turen går til Kenya
Lonely Planet Kenya
Insight Guides Kenya
Rough Guide Kenya
Fieldings Kenya

Lokale forhold

Valuta

Kenyanske shilling (KSh). 1KSh=100 cents

Internettkafeer

Det er ikke mange Internettkafeer å finne i Kenya, men på enkelte hoteller i Nairobi er det mulig å låne en datamaskin som er koblet på internettet.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Kenya skal du ringe på følgende nummer:
Politi og ambulanse i byene (999).

Driks

I Kenya forventes det drikkepenger. På restauranter er det inkludert et servicegebyr på 10 prosent, men det forventes allikevel at det gis ytterligere 5-10 prosent. Også dørvakter, portierer, annet servicepersonale og drosjesjåfører forventer å få drikkepenger.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge (sommertid), er den 13.00 i Kenya.
Når klokken er 12.00 i Norge (vintertid), er den 14.00 i Kenya.

Mål og vekt

I Kenya benytter man følgende vekt- og måleenheter:
Lengde: meter
Vekt: ounces
Rominnhold: gallons
Flatemål: acre

Fotografering

Det er forbudt å fotografere politi, flyplasser og militære anlegg. Dersom man vil fotografere masaier, og andre stammefolk, skal man alltid spørre først. Ellers kan det gi fotografen problemer.

Drikkevann

I de store byene er det er ikke noe problem å drikke vannet fra springen, men i provinsen anbefales det at man kjøper vann på flaske.

Elektrisitet

I Kenya brukes følgende strømkilde:
220/240 Volt, 50 Hz. Stikkene er enten tobente og runde, eller flate og trebente.

Atferd og oppførsel

I Kenya bør man absolutt ikke bade toppløs eller naken. I byene er det heller ikke vel ansett for kvinner å gå med shorts, og i de muslimske delene av landet, spesielt ved kysten, bør man som kvinne alltid kle seg tekkelig.

Åpningstider

Bankene har åpent fra 9.00 til 14.00 (mandag-fredag) samt fra 9.00 til 11.00 den første lørdagen i hver måned.
Butikkene har ingen faste åpningstider, men i tidsrommet fra 8.00 til 18.00 har de som regel åpent. Mange butikker holder imidlertid et par timers middagspause.

Mat og drikke

Den lokale maten er veldig smakfull, men også litt ensformig. Ugali (en slags maisgrøt), spises sammen med enten kylling, oksekjøtt, fisk eller geit. Øvrige ingredienser er poteter, ris, bønner, mais og spinat.
Kenya byr på alskens herlige, eksotiske frukter, både mango, papaya, kokosnøtter og mange andre.
På de store restaurantene er kjøkkenet veldig inspirert av Europa.
Nasjonaldrikken i Kenya er te.

Forhold for funksjonshemmede

Kenya er ikke handikapvennlig, og det er praktisk talt umulig at komme seg rundt i rullestol. På noen av de store hotellene er det lagt litt til rett for rullestolbrukere, men det kan ikke leve opp til vestlig standard.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Arbeidernes dag, 1. mai
Madaraka-dag (årsdagen for selvstyret), juni
Moi-dag, 10. oktober
Kenyatta-dag, 20. oktober
Uavhengighetsdag, 12. desember
Juledag, 25. desember
2. Juledag, 26. desember

Flyttbare helligdager
Langfredag og 2. Påskedag, mars eller april.
Den muslimske helligdag Eid Al Fitr, desember, januar eller februar. Feires i de muslimske delene av landet.

Overnatting / Hotell

Camping

Det finnes store teltplasser (tent camps) i Kenya der man leier telt. Det er alt fra luksustelt, som både har tregulv, toalett og store senger, til de mer primitive der man tar bad i en balje og ikke har elektrisitet.
Man kan også dra på camp-safari der man overnatter i telt i det fri.

Hoteller

Det finnes hoteller av enhver standard i Kenya. Alt fra dyre luksushoteller til de mer spartanske. Luksushotellene er ikke billige, men så lever standarden også opp til ordet luksus.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Mange steder i Kenya kan man finne privat overnatting. Det er ofte på små gårder eller gamle ranchs at det er innrettet rom til turistene. Dette er en god måte at få de lokales syn på landet, for menneskene som leier ut rom er ofte ivrige til å dele deres viten om landet med gjestene.

Andre overnattingsformer

Safari-Lodges er luksuriøse hoteller der man kan overnatte når man er på safari. De har veldig vakker beliggenhet står godt i stil med naturen rundt.

Lokal transport

Fly

Der er 232 landingsbaner i Kenya, men bare 21 av dem er asfalterte. Mellom de store byene er det daglige avganger med Kenya Airways og Air Kenya. Til populære turistmål flyr lokale flyselskap jevnlig med små propellfly. Det er noen ganger billigere å ta et fly over lange avstander enn å ta buss og tog. Det er mulig å nå over hele landet med fly.

Buss

Bor man på hotell utenfor byene har hotellene ofte en bussordning som er billigere enn drosje.
De lokale busser er en opplevelse for seg. De er av veldig dårlig standard og sjåførene kjøre ofte hasardiøst. Det er imidlertid en god mulighet hvis man vil tettere på lokalbefolkningen.

Tog

Kenya Railways dekker bare de lange strekningene Mombassa-Nairobi-Kampala og Nairobi-Kisumu. Det finnes 1. 2. og 3. klasse på togene. På 3. klasse finnes det bare sitteplasser. På de to andre klassene finnes det køyer. I togene finnes det også restaurant.

Taxi

Man praier ikke en drosje på gaten i Kenya, man finner dem på holdeplassene deres.
Dersom man tar en drosje skal man først sikre seg at den har bevilgning. De fleste bilene kjører etter taksameter, men kommer man ut for en drosje som kjører uten, skal man sørge for å avtale pris på forhånd.

Bilutleie

I Nairobi og Mombasa er det et stort tilbudet av bilutleiefirmaer. Hos pålitelige selskaper kan man kan også leie biler med sjåfør. Prisene varierer mye, men det er ofte veldig dyrt.

Andre transportformer

En populær reiseform i Kenya er de såkalte Peugeot Taxier. Peugeot taxiene er minibusser som kjører når de er fylt opp, og de er bare litt dyrere enn de alminnelig bussene.

Spesielle forhold

Befinner man seg utenfor byene er det ikke mulig å ringe etter nødhjelp, men dersom man har en turistforsikring hos The Flying Doctors kan man bli fløyet gratis til nærmeste sykehus. I Kenya kjører man på venstre side av veien.
Man skal være oppmerksom på at det er en del kriminalitet og stadige uroligheter i landet. Det anbefales derfor at man undersøker med reiseselskapet der man har kjøpt reisen, eller med UD , før man reiser..

Har du hatt lyst til å reise til Kenya?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Flybilletter t/r
Prisene er pr. person
Reisetilbud