Sjarmerende brosteinbelagt gate med fargerike bygninger og uteserveringer i skumringen.

Reiseguide til Colombia

Colombia er et naturskjønt land med kyststrekninger både ved Stillehavet og Det Karibiske Hav. Her finner man fantastiske, hvite sandstrender og asurblått hav.

Fakta


  • Republica de Colombia


  • Santa Fe de Bogotá (6.004.782)


  • 1.141.748 km2


  • Spansk

  • Romersk katolsk

  • 40.214.723 (1997)

  • Republikk

  • Den vestlige delen av landet består primært av fjell. Andesfjellene går gjennom hele Sør-Amerika, og i det de når Colombia blir de splittet opp i tre fjellkjeder. Mellom fjellkjedene er det to store daler med hver deres elv som går nordover og ut i det Karibiske Hav. Foruten Andesfjellene har Colombia verdens høyeste fjellkjede beliggende ved kysten. Øst for Andesfjellene er over 50 prosent av området lavland, eller dekket av regnskog og elver. Den nordøstlige del av landet består av ørken, mens Stillehavskysten nesten er dekket av jungel.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Det mest behagelige tidspunkt er i den tørre vinterperioden. Allikevel er det ingen store hindringer for å reise i den våte sommerperioden, bortsett fra at det til tider regner. Landet ligger tett på ekvator, og det er varmt det meste av tiden.

Reiselitteratur

Lonely Planet Colombia
South America on a Shoestring
Central & South America

Lokale forhold

Internettkafeer

Det finnes en del internettkafeer i de større byene. Hvis du har vanskeligheter med å finne en, kan du oppsøke biblioteket. De fleste biblioteker i Colombia har internettadgang.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Colombia skal man ringe følgende nummer:
Ambulanse (277-6666)

Driks

På hoteller og restauranter legges ofte 10 % til regningen, hvis ikke bør man selv gi 10-15 % i drikkepenger.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge (sommertid) er den 06.00 i Colombia.
Når klokken er 12.00 i Norge (vintertid) er den 07.00 i Colombia.

Mål og vekt

I Colombia benyttes metersystemet.

Fotografering

Det er ingen regler for fotografering, men på grunn av den høye kriminaliteten er det sikrest å ferdes uten kamera.

Drikkevann

Alt vann til å pusse tenner i, drikke, til isbiter eller til å skylle matvarer i bør kokes først.

Elektrisitet

I Columbia benyttes følgende strømkilde: 110/120 volts AC, 60Hz

Atferd og oppførsel

Ingen konkrete regler, men på grunn av mye kriminalitet er det fornuftig å være to eller flere sammen, spesielt på kveldstid.

Åpningstider

Banker har åpent fra 8.00 til 11.30 og fra 14.00 til 16.00 (mandag-torsdag). Bankene i Bogotá åpner en time senere og stenger en time tidligere uten middagspause.
Butikker har åpent fra 9.00 til 12.30 og fra 14.30 til 19.00 (mandag-lørdag). Noen butikker har åpent få timer søndag, andre har lukket lørdag ettermiddag.
Kontorer har åpent fra 8.00 til 12.00 og fra 14.00 til 17.30/18.00 (mandag-fredag).

Mat og drikke

Landet er ikke kjent for dets kokekunst. Maten er sånn noenlunde, men ikke særlig variert. Middagsrettene består som regel av suppe med påfølgende hovedrett. Hovedretten er ofte kylling eller biff med poteter eller bønner. En av de mer eksotiske retter som kan fås mange steder er stekte maur!
Når det gjelder drikkevarer er kaffe absolutt nummer 1. Den drikkes overalt og i flere variasjoner. Videre har Colombia godt og billig øl, mens vinen ikke er mer enn middels.

Forhold for funksjonshemmede

Det er ikke gode forhold for handikappede, og det kan være vanskelig å ferdes rundt. Hvis man som handikappet ønsker å reise i landet er det en god idé å kontakte de stedene man ønsker å besøke, og forhøre seg om forholdene.

Høytids- og helligdager

1. nyttårsdag
Helligtrekongersdag, 6. januar
Den internasjonale arbeiderdagen, 1. mai
Uavhengighetsdag, 20. juli
Slaget ved Boyacà, 7. august
Unnfangelsesdag, 8. desember
1. juledag

Overnatting / Hotell

Camping

Camping er ikke den mest benyttede form for overnatting i Colombia, og det finnes kun et fåtall campingplasser. På noen av øyene utenfor kysten kan det imidlertid være muligheter for å finne riktig gode plasser.

Hoteller

Det er mange hoteller i Colombia, alt fra femstjernes hotell til meget billige og mindre hoteller. Mange billige hoteller i Colombia fungerer også som hjemsted for prostituerte. Vil man unngå dette, så sjekker man før bestilling.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Det er ingen B&B eller gjestgiverier ved navn, men de hospedajas (se vandrerhjem) som finnes, kan til tider fungere som sådan.

Vandrehjem

Det er en del vandrerhjem/hostels i Colombia. De går også under navnet hospedaja, steder som leier ut rom til en rimelig pris. Reisende skal være oppmerksomme på at det kan være stor forskjell på pris og kvalitet, og det er lurt å sjekke priser og fasiliteter før man bestemmer seg.

Lokal transport

Fly

Colombia har et godt utviklet flysystem til innenriksflygning. Det er stor forskjell på priser selskapene imellom. Det kan derfor være smart å undersøke litt før man kjøper en billett. Finn ytterligere informasjon på:http://www.avianca.com

Buss

Bussystemet i Colombia er godt utviklet. Det går busser til stort sett alle byer og landsbyer. Langdistansebussene er som regel i god stand og komfortable å kjøre i. Ikke mindre enn 42 firmaer kjører de lange distansene.

Tog

Det går ingen passasjertog i Colombia.

Taxi

Det finnes drøssevis av taxier i de store byene. Det er smart å insistere på at taksameteret blir slått på, eller eventuelt avtale en fast pris. Det kan til tider la seg gjøre å hyre en taxi for en lengre tur til en rimelig pris. De organiserte taxier i Bogotá er gule og grønne, og disse er uten tvil de dyreste. Det kan lønne seg å finne en uorganisert taxi.

Bilutleie

Alle de største bilutleiefirmaer finnes i Colombia. Man skal ha et internasjonalt førerkort for å leie en bil.

Spesielle forhold

Colombia står på det danske utenriksdepartements liste over farlige reisemål. Departementet fraråder i øyeblikket dansker å reise i Colombia.Ytterligere informasjon:http://www.um.dk

Reisetilbud