I Libanon vil man møte Vesten og Midtøsten på en gang. Her finner man både små hyggelige basarer, lange promenader med vestlige butikker og de tusenårgamle sedertrærne. Landet har en helt spesiell sjarm som man skal unne seg selv å oppleve.
Al Jumhuriyah al Lubnaniyah
Beirut (1.500.000)
10.452 km2
Arabisk og fransk
Islam og kristendom
3.000.000
Republikk
Med Syria mot nord og vest og Israle i sør er Libanon et av verdens minste land, 180 kilometer fra nord til sør. Men på tross av størrelsen er naturen svært variert med badestrender og middelhavnsklima ved kysten og fjell midt landet. Det høyeste fjellet, Qornet as-Sawda, er på 3000 meter. I Bekaadalen, på den andre siden av fjellene, fremstiller man vin og dyrker jorden. Klimaet ved kysten er både vintre og varme sommere. Fjellene har alpint klima, mens Bekaadalen har varme, tørre somrer og kalde vintre med snø.
Sommeren er solfylt og svært varm. Ved kysten er varmen fuktig. Mai måned er spesielt vakker for da springer blomstene ut. Høsten er også en fin årstid i Libanon siden varmen ennå ikke har sluppet taket helt. Om vinteren er det mulig å stå på ski.
Lonely Planet Lebanon
Jordan, Syria & Lebanon Handbook
Libanesiske lira (LL)
I alle de større byene er det internettkafeer som ikke koster all verden. Flere tilbyr gratis kaffe eller lignende for å lokke kunder.
For å tilkalle hjelp i Libanon skal man ringe følgende numre:
Politi: 16
Turistpoliti: 343209
På de dyreste restaurantene er drikkepenger allerede påført regningen. Allikevel vil de gjerne at man legger noe ekstra, om man er spesielt fornøyd. Andre steder forventes det at man selv gir drikkepenger.
Når klokken er 12.00 i Norge er den 13.00 i Libanon.
I Libanon benytter man følgende måleenheter:
Lengde: meter
Vekt: kilo
Væske: liter
Det er mye vakker natur å ta bilder av i Libanon. Man skal spørre før man filmer eller tar bilder av de lokale. Ute på landet bør man være mer påpasselig med å fotografere.
Vannet er ikke direkte farlig, men inneholder uvante bakterier. Det beste er å kjøpe vann på flaske. Det er imidlertid ikke noe problem å pusse tennene i vannet fra kranen.
I Libanon benytter man følgende strømkilde:
220 V, 50 Mz
I Beirut er det ikke spesielle problemer forbundet med hvordan man går kledt. I muslimsk dominerte områder skal man imidlertid være oppmerksom på at det kan virke støtende å gå halvnaken rundt. På offentlige strender bør jenter ikke bade i bare bikini eller badedrakt, men ikle seg en t-skjorte. På de dyre, private strendene er påkledningen mindre viktig. Men selv på de dyre, kristne strendene er de ikke vant til toppløs soling.
Butikker har åpent fra 9.00 til 18.00 (mandag-lørdag).
Kontorer har åpent fra 8.00 til 14.00 (mandag-lørdag), fredag fra 8.00 til 11.00.
Banker har åpent fra 8.30 til 12.30 (mandag-lørdag).
Libanesisk mat smaker som regel veldig godt. Det er veldig vanlig med mezze som betyr småretter. Man kan for eksempel bestille humus, tomatsalat, auberginsalat eller kebbe (bulgurkuler med pinjekjerner, oksekjøtt og løk. Denne typen retter finnes det mange av. Som hovedrett får man brød og forskjellige kjøttretter (lam, kylling, okse eller fisk). Kebab og fallafel er utbredt som fastfood. De lokale drikker vanligvis søt te eller tyrkisk kaffe.
De dyre hotellene har som oftest tilrettelagt for fysisk handikappede, mens museer og restauranter derimot ikke er tilpasset. Heller ikke byene er tilpasset rullestoler.
Helligdager
Nyttårsdag, 1. januar
Mar Maroun, 9. februar
Qana dag, 18. april
Den internasjonale arbeiderdagen, 1. mai
Assumption, 15. august
Alle Helgensdag, 1. november
Uavhengighetsdagen, 22. november
Juledag, 25. desember
Løse helligdager
Langfredag og 2. påskedag, mars eller april
Det er mulig å campe flere steder, men det varierer veldig hvor mange fasiliteter de ulike stedene har.
Det er mange hoteller i Libanon. De fleste befinner seg i den dyrere enden av prisskalaen, men man kan også finne hoteller i mellomklassen.
I noen byer kan man få overnatting i private hjem som nå er omgjort til hoteller. Prøv for eksempel det rene og pene Pension Haddad i Tripoli.
Det er ikke innenriksfly i Libanon for øyeblikket.
Bussene er effektive og komfortable. Det går busser til de fleste byer, et svært billig alternativ.
Det er mange taxier i Libanon. Ikke alle sjåfører vil kjøre etter taksameter, så det er lurt å avtale prisen på forhånd.
I Beirut er det gode muligheter for å leie bil. Det er en glimrende måte å få sett mye av landet, men ikke det billigste alternativet. Det kreves internasjonalt førerkort.
Fellestaxier er en effektiv og smart måte å komme seg rundt. Ved taxiholdeplassene venter slike fellestaxier som skal til ulike byer. Det tar vanlivis ikke lang tid å fylle opp fem plasser.
Om sommeren kan strekningen Tripoli-Baalbek være fantastisk vakker tur. Dessverre finnes det ikke offentlig transport hele veien. Man kan enten ta en taxi fra Bcarré, noe som er dyrt, eller man kan haike.