Tyrkia er en fantastisk blanding av Midtøsten og Europa. Denne sammensetningen gjør landet til et spennende og attraktivt reisemål. I Tyrkia finnes masse severdigheter og opplevelsesmuligheter, alt fra romerske ruiner til utendørsaktiviteter som vannsport og fjellvandring.
Tûkiye Cumhuriyeti
Ankara (2.890.025)
779.452 km2
Tyrkisk
Islam
64.567.000 (1999)
Republikk
Store deler av Tyrkia er fjellandskap med Arafatfjellet som det største. Den vestlige delen av landet, Anatolia, består av ørkenlandskap. I det hele tatt er det tørt mange steder i landet. Tyrkia grenser opp mot Syria i sør, Iran i øst og Armenia og Georgia i nordøst, samt Hellas og Bulgaria. I nord ligger Svartehavet, mens vestkysten og sydkysten henholdsvis har Egeerhavet og Middelhavet som naboer.
Våren og høsten mener mange er de beste årstidene i Tyrkia. Da er klimaet perfekt ved Egeer- og Middelhavet, mens det heller ikke er for varmt å besøke Istanbul. Sommeren er tørr og varm, og det er denne årstiden flest nordmenn velger å besøke landet. Om vinteren kan man i landets østlige del oppleve snøfall, spesielt i skiområdene.
Lonely Planet Turkey
Tyrkiske lire (TRL)
For å tilkalle hjelp i Tyrkia skal man ringe følgende numre:
Politi (155)
Ambulanse (112)
Brannvesen (110)
Turistpolitiet i Istanbul (527-4503)
Turistpolitiet i Ankara (134-1756)
Hotellpersonale, frisører, servitører og ansatte ved tyrkiske bad får normalt 5-15 prosent.
Når klokken er 12.00 i Norge, er den 13.00 i Tyrkia.
I Tyrkia benytter man følgende vekt- og måleenheter:
Vekt: kilo
Lengde: meter
Volum: liter
Som en hovedregel er det uproblematisk å fotografere i Tyrkia. Man skal allikevel være oppmerksom på at landet har mange troende muslimer, og at man nok ikke skal fotografere hellige steder. Se etter skilt eller spør først.
Vannet fra kranen kan drikkes, men smaken er kanskje uvant for nordmenn.
I Tyrkia benytter man følgende strømkilde:
220 Volt/ 50 Hz
Vennlighet er en dyd i Tyrkia. Man skal respektere muslimske konvensjoner, som for eksempel å være passende kledt, spesielt i byer og på hellige steder. På stranden og ved svømmebassengene kan man gjerne gå i badetøy. Det er forbudt å røyke på teater, i bussene og på kino.
Banker har åpent fra 8.30 til 17.30 (mandag-fredag).
Kontorer har åpent fra 8.30 til 17.30 (mandag-fredag).
Butikker har åpent fra 9.00 til 19.00 (mandag-lørdag).
Å oppdage det tyrkiske kjøkken er en sann opplevelse. Det sies nemlig at det tyrkiske kjøkken er det tredje beste i verden.
Det spises mye lammekjøtt i Tyrkia. Man bør prøve shish kebab og döner kebab, som Tyrkia er verdensberømt for. Ellers spiser Tyrkerne mye fisk og skalldyr. Prøv dessuten Dolma, vinblader surret omkring nøtter og rips. Maten skal skylles ned med øl eller vin, på samme måte som tyrkerne selv.
Forholdene for handikappede er ikke spesielt bra i Tyrkia. Bare på de store feriestedene, som for eksempel Antalya, finner man egen tilrettelegging for handikappede. Tyrkere er imidlertid svært vennlige mennesker som gjerne hjelper.
Nyttårsdag, 1. januar
Barnas dag og Selvstendighetsdagen, 23. april
Sports- og ungdomsdagen, 19. mai
Republikkens dag, 29. oktober
Seiersdagen, 30. Seker Bayram (slutten av Ramadan), januar
Kurban Bayram (Offerfesten), mars
august
Det er bra campingmuligheter i Tyrkia. Man skal bare være innstilt på dårlige fasiliteter.
Hoteller finner overalt i landet. Det er både hoteller av veldig høy standard og billigere steder.
Pensjonater finnes på feriestedene og i store byer som Ankara og Istanbul
Vandrehjem eller ungdomsherberger finnes i større byer og i turistområder. Det kreves som regel internasjonalt vandrekort.
Det er daglige innenriksruter mellom de største byene i Tyrkia.
Det går busser til praktisk talt hver eneste lille flekk i Tyrkia. Det er billig. Langdistansebusser kjører dessuten mellom de større byene.
Togene kan nok ikke konkurrere prismessig med bussene, men tognettet er rimelig godt utbygget. Mellom de større byene kan man reise med sovetog.
Taxier er billig i Tyrkia, men det kan være en halsbrekkende opplevelse. I alle store og mellomstore byer kjører det taxier.
Man kan leie bil hos det store bilutleiefirmaer som holder til i de store byene. Det er utmerkede veier og mange bensinstasjoner i landet.
Det går ferger mellom Istanbul og Izmir og Istanbul og Trabzon (bare fra juni til september). Det går også flygebåt fra Istanbul til Bursa.
Istanbul, Ankara og Izmir er trikkebyer. Flere steder i Tyrkia kjører de såkalte dolmus, en slags kollektiv taxi som kjører bestemte ruter.
Tyrkia er stort sett et trygt land å reise i. Opp gjennom årene har det vært noen tilfeller av jordskjelv men det er noe som er vanlig i Tyrkia.