Reiseguide til Venezuela

Reiseguide til Venezuela

De lange hvite sandstrendene i nord og den tette regnskogen i sør, de mystiske savannene mot øst og Andesfjellenes svimlende høyder i vest. Reisen rundt i Venezuela vil bringe vidt forskjellige inntrykk og uforglemmelige opplevelser

Fakta


  • Republica Bolivariana de Venezuela

  • Caracas (5.000.000)

  • 912.050 km2

  • Spansk er hovedspråket, men det snakkes fremdeles mange indianske språk.

  • Katolisisme

  • 23.500.000

  • Republikk

  • Venezuelas kyst mot det karibiske hav er rett og slett et paradis med kritthvite strender og tårnhøye palmer. I vest ligger den nordligste delen av Andesfjellene og i sør mot grensen til Brasil er landskapet dominert av tett regnskog. Nordøst-Venezuela er kjennetegnet av elvedeltaet omkring Orinoco elven, mens de sørøstlige provinsene hovedsakelig består av høyland med store, åpne savanner.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Temperaturene er stort sett de samme året rundt. Vil man reise rundt i Venezuela er den tørre perioden fra desember til april å foretrekke. Imidlertid vil en av hovedattraksjonene, fossefallet Angel Falls, ikke være like sprudlende som i regntiden resten av året.

Reiselitteratur

Rejsen rundt i Venezuela
Insight Guides Venezuela
Lonely Planet Venezuela

Lokale forhold

Valuta

Bolívar (Bs), 1 Bolívar = 100 céntimos

Internettkafeer

Det er faktisk kommet mange internettkafeer i hovedstaden Caracas og i de fleste andre større byer. Litt lenger ute på landet skal man ikke regne med å finne slike kafeer.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Venezuela skal man ringe følgende numre:
Politi (169)
Ambulanse (545-4545)
Brannvesen (166)

Driks

Drikkepengene er lagt til regningen. Kun på de fineste hotellene er det normalt å gi drikkepenger.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge er den 06.00 i Venezuela.

Mål og vekt

Vekt: kilo
Lengde: meter
Volum: liter

Fotografering

Spesielt naturen og dyrelivet inviterer til hyppig fotografering. Man bør imidlertid ha godt fotoutstyr for å kunne fange de fantastiske nyansene i naturpanoramaene og de mange ville dyrene. Ergerlig nok er dyrt fotoutstyr en fristelse for småtyvene. Velger man å ta det med seg skal man ikke bære det i innbydende fotoesker som nødvendigvis tiltrekker seg oppmerksomhet.

Drikkevann

Det er ikke anbefalt å drikke vannet fra kranen. Kjøp i stedet vann på flaske.

Elektrisitet

110 V AC/60 Hertz

Atferd og oppførsel

Venezuelanernes tidsbegrep er sjeldent det sammen som hos oss i Vesten. Det er vanlig å komme et par timer for sent til avtaler. Er man invitert til middag et sted, vil man oppdage at verten blir forbauset om man kommer i tide. I byene kler man seg pent og ikke alt for avslappet.

Åpningstider

Butikker har åpent fra 9.00 til 18.00 (mandag-fredag).
Banker har åpent fra 8.30 til 11.30 og fra 14.00 til 16.30 (mandag-fredag).
Kontorer har åpent fra 8.00 til 12.00 og fra 14.00 til 18.00 (mandag-fredag).
Offentlige kontorer har åpent fra 8.00 til 12.00 og fra 14.00 til 16.00 (mandag-fredag).

Mat og drikke

Venezuelas matkultur er sterkt påvirket av den vestlige verden. Mye av maten som serveres vil være amerikansk inspirert. Man kan imidlertid fremdeles finne originale retter, som for eksempel nasjonalretten pabellón criollo med oksekjøtt, ost, bønner og ris eller parillada, et orgie av velsmakende kjøtt. Kaffen i landet smaker veldig godt, det samme gjelder den sterke romtypen. Prøv også de velsmakende fruktjuicene.

Forhold for funksjonshemmede

Det er bare svært få steder som har tilrettelagt for fysisk handikappede. Generelt skal man være forberedt på at det er vanskelig, men ikke umulig, å reise i Venezuela som handikappet.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
San José, 19. mars
Dagen for uavhengighetserklæringen, 1. mai
Slaget ved Carabobo, 24. juni
Uavhengighetsdag, 5. juli
Dagen for Simon Bolívars fødsel, 24. juli
Bankene har stengt, 15. august
Día de la Raza, Amerikas oppdagelse, 12. oktober
Allehelgensdag, 1. november
Religiøs helligdag, 8. desember
Juledag, 25. desember
Hellig tre kongersdag, mandagen nærmest 6. januar
Påsken, mars eller april
Kristi korpus, mai eller juni

Overnatting / Hotell

Camping

Det finnes stort sett ingen autoriserte campingplasser i Venezuela. Er man ute i naturen er det derimot mange steder som egner seg utmerket som teltplass.

Hoteller

I Venzuela finnes det hoteller i alle prisklasser og kategorier. Alt fra dårlige rom uten vinduer til femstjerners luksushoteller. Varmt vann er ikke standard på hotellene som ligger i områder med høye temperaturer. Man bør sjekke rommet før man tar det, for noen venezuelanske hotellrom kan by på fæle overraskelser.

Bed og Breakfast eller pensjonat

I denne kategorien vil Posedas være den beste overnattingsmuligheten. Det er små familiedrevne steder. Som regel er de veldig hyggelige, og har en bedre personlig service en hotellene.

Vandrehjem

Det finnes ingen vandrehjem i Venezuela.

Andre overnattingsformer

Campamentos ligger som regel et godt stykke vekk fra det alle ting. De kan brukes som base for å utforske avsidesliggende natur, og har som regel overnattingsmuligheter, en restaurant og en liten butikk. Oppholdet selges ofte som en del av en nokså dyr organisert tur.

Lokal transport

Fly

Det går fly mellom alle større byer i Venezuela. Skal man fly mye, kan det lønne seg å kjøpe et flypass som gjør billettene billigere.

Buss

Bussturer er billige, men servicekvaliteten kan variere. Noen busser er veldig gamle, mens andre er toppmoderne. Servicio ejecutivo er dyrest, raskest og mest komfortabel, mens servicio normal kan være alt annet enn normal, til gjengjeld er den billig.

Tog

Togene i Venezuela kjører i dag kun frakt.

Taxi

Taxiene har et TAXI eller LIBRE skilt på taket. De er billige, men er det ikke taksameter, bør prisen avtales på forhånd.

Bilutleie

Det er dyrt å leie bil, men til gjengjeld er bensinen svært billig. Man må være 21 år for å kunne leie bil. Ved flyplassene finner man alle de store internasjonale bilutleiefirmaene. Venezuelanske utleiere er som regel litt billigere.

Båt eller ferge

Fergefarten er begrenset til forbindelsene mellom øya Isla Margarita og Puerto la Cruz og Cumaná.

Spesielle forhold

Ser man bort fra hovedstaden Caracas er Venezuela et sikkert land å reise i. Kriminaliteten er allikevel stigende i alle de større byene med turister som opplagte ofre. Holder man seg vekk fra øde steder og unngår å ferdes alene om natten, er risikoen for å bli bestjålet imidlertid minimal.

Finn reisen til Venezuela her

Finn inspirasjon til Venezuela her

Reisetilbud