Severdigheter Venezuela

Severdigheter Venezuela

Caracas

Bolívar plassen i Caracas

Plassen, som er oppkalt etter Venezuelas befrier og nasjonalhelt Simon Bolívar, er midtpunktet i den gamle bydelen. Dette er stedet man finner monumenter fra byens historie. Her ligger regjeringspalasset, byens flotte katedral og Santa Capilla kapellet med sine flotte glassmalerier. Det er bestandig et leven uten like på plassen, da både følelsesladde religiøse og politisk aktive roper sine budskap ut til folkemengden.

Central parken

Ønske man å danne seg et inntrykk av den høymoderne Caracas, passer det bra å starte i denne parken. Parque Central er faktisk slett ikke en park, men et stort område i betong og jern med bygninger så modernistiske at stedet ligner en scene fra en science fiction film. Disse bygningene er allikevel imponerende på sin helt spesielle måte. I mangel av trær og busker blomstrer i stedet kulturlivet innenfor parkens murer.

Museet Arte Contemporáno

Caracas´ kunstmuseum er blant de beste på hele det søramerikanske kontinentet. Først og fremt får man her et glimrende innblikk i hvordan venezuelansk kunst har utviklet seg gjennom tidene. Men det er også utstilt mange verker av internasjonale kunstnere som Picasso og Miró. Museet bør absolutt stå øverst på listen over hva man skal se i hovedstaden.

Venezuela

Angel fossen

Fossen har fått navn etter den amerikanske piloten Jimmie Angel som oppdaget den under en gulljakt. Den er verdens høyest beliggende foss og har samtidig det lengste uavbrutte fall av vann. Vannet faller 807 meter fra Ayantepui og ned i djevelens kløft. Det er et fantastisk imponerende syn, som gjøres enda vakrere med de små regnbuene vannet kontinuerlig skaper.

Bolivar plassen i Barinas

Hovedtorget i byen Barinas har imponerende arkitektur fra kolonitiden, best illustrert med den vakre kirken. Denne er nylig blitt restaurert og nå ser den praktisk talt ut som den gjorde for hundrevis av år siden. Palacio del Marques er byens mest prangende bygning fra fortiden.

Bolívar plassen i Caracas

Plassen, som er oppkalt etter Venezuelas befrier og nasjonalhelt Simon Bolívar, er midtpunktet i den gamle bydelen. Dette er stedet man finner monumenter fra byens historie. Her ligger regjeringspalasset, byens flotte katedral og Santa Capilla kapellet med sine flotte glassmalerier. Det er bestandig et leven uten like på plassen, da både følelsesladde religiøse og politisk aktive roper sine budskap ut til folkemengden.

Den gamle bydelen i Carora

Carora har en vakker historisk bydel som nylig er blitt restaurert. På vinslottene (bodegas) i nærheten av Carora kan man få smake et glass av Venezuelas svært unge vinkultur.

Den gamle byen Coro

Coro er den eneste av Venezuelas byer som er på UNESCOs liste over verdens bevaringsverdige steder. Her kan man merke den historiske stemningen fra kolonitiden med de brosteinsbelagte gatene, kolonikirken og de vakre hvitkalkede husene. I dag er Coro Venezuelas beste vindu til fortiden.

Djeveldans

Landets mest spennende ritual er djeveldansen, som symboliserer det godes kamp mot det onde. Danserne ifører seg demoniske og fargesprakende masker, og danser gjennom byen til afrikansk inspirert musikk. Til slutt ender de ved byens kirke for å overgi seg til «det gode». Ritualet finner sted i juni i mange av byene i det sentrale nord. Ingen som reiser i Venezuela på dette tidspunktet bør gå glipp av begivenheten.

Dryppsteinshulen Cueva del Guácharo

Ingen vet akkurat hvor dyp denne enorme dryppsteinshulen er, men det er mulig å komme hele 1200 meter inn i mørket. Hulen utgjør sitt eget lille komplette økosystem. Her bor det flaggermus, edderkopper, fisk, krabber og andre småkryp. Den lille ugleaktige fuglen guacháro, som hulen er oppkalt etter, bor også her.

Fjellbanen

Fjellbanen er verden lengste, og går 12 kilometer fra byen Mérida til toppen av Pico Espejo i nesten fem kilometers høyde. På veien oppover får man oppleve en formidabel utsikt over Andesfjellene. Banen stopper flere ganger med mulighet for avstigning. Fortsetter man til fots herfra er man allerede godt i gang på en fantastisk fjelltur.

Fjellene omkring Mérida

Naturen omkring den behagelige byen Mérida er et mekka for klatrere og turgåere. Mulighetene er ubegrensede! Fjellklatrere kan ta kampen opp med Venezuelas høyeste fjell, Pico Bolívar, mens de mer uerfarne vandrerne kan begi seg ut på den nesten like spektakulære turen til fjellandsbyen Los Nevados. Reiser man til Venezuela bare for å besøke Méridas fantastiske landskap, er det verdt hele turen!

Fortet San Carlos Borromeo

Fortet ved byen Pampatar er et klassisk eksempel på et spansk militæranlegg fra kolonitiden. Bygningsverket er imponerende. Her kan man se utstillinger av våpen fra den gang spanjolene inntok det nye kontinentet.

Høydedraget Cerro Perico

Fra dette høydedraget litt utenfor Puerto Ayacucho har man fantastisk utsikt over byen, elven og den grønne Amazonasjungelen. Den beste utsikten er ved soloppgang eller solnedgang. Lengre vekk fra byen ligger et annet høydedrag, El Mirador, med en like storslått utsikt.

Indigena markedet

Det bor mange indianerstammer i jungelen omkring Puerto Ayacucho. Hver morgen er det marked hvor indianerne selger håndverket sitt. Du kan også kjøpe fersk og litt rar frukt eller bare suge til deg den intense markedsstemningen.

Kolonikirken i San Miguel

Andesfjellene er berømt for sin utrolige natur, men i landsbyen San Miguel finnes en perle blant Sør-Amerikas mange kirker fra kolonitiden. Den har en særpreget konstruksjon og en fargerik altertavle inni. Kirken bør sees.

La Gran Sabana området

Området i det østlige Venezuela er ganske enestående. På savannen ligger de såkalte tepuis, fjell med flate topper, som hver har sitt enestående dyre- og planteliv. Isolert fra hverandre har disse fjellene utviklet hvert sitt økosystem. På noen av dem lever dyr som man ellers bare kan finne som fossiler. Utforsk dette mystiske landskapet, som også har flere imponerende fosser.

Maracaibo lyset

Dette utrolige naturfenomenet, Faro de Maracaibo, oppstår ved Catacumbo elvens munning. Det kan bare ses om natten. På grunn av elektriske spenninger skinner et klart lys opp fra elven, og kan ses flere hundre meter vekk. Man føler seg nokså salig når dette lyset opplyser den venezuelanske nattehimmelen.

Museet for kolonikunst

Museet i Caracas for kolonitidens kunst er et av landets beste. Det ligger i en stor vakker kolonibygning omgitt av små hager. Kunstgjenstander fra kolonitiden utgjør størstedelen av utstillingen, men også andre gjenstander fra tiden da spanjolene kom til landet er å finne.

Nasjonalparken El Ávila

Med et fantastisk nett av stier og spor og bra campingplasser er parken nord for Caracas spesielt attraktiv for turgåere. Den beste turen gjennom de frodige fjellene går til toppen av Pico El Ávila. Her kan man nyte utsikten over Caracas og det karibiske hav.

Nasjonalparken Henri Pittier

Landets eldste nasjonalpark er fremdeles en av de beste. Den avgrenses i sør av fjellkjeden Cordillera de la Costa, faller deretter i høyde inntil den når den eksotiske karibiske kyst med alle de flotte strendene. I parken kan man se et utall av ulike dyrearter, blant annet pumaer, maurslukere og nysgjerrige aper. Parken er også hjem for hele syv prosent av verdens fuglearter, de fleste veldig vakre.

Nasjonalparken Laguna de la Restinga

Parken ligger på øyas vestlige del og har et allsidig fugleliv, blant annet en hær av pelikaner. I de små kanalene som renner gjennom parken svømmer skilpaddene. I det hele tatt er området deilig avslapning fra Margaritas hektiske strandliv.

Nasjonalparken Mochima

Parken ved den karibiske kysten har alt man kan be om, og litt til. De lange strendene og de mange småøyene er det perfekte stedet for avslapning og bading. Man kan blant annet dykke ned til vakre korallrev. Parken er deilig i helgene, men enda bedre på hverdager, hvor man lett finner sin egen lille paradisstrand.

Nasjonalparken Morrocoy

Parken har en av Venezuelas aller vakreste kyststrekninger. Uten for de hvite strendene ligger en masse småøyer. Utstyrt med snorkel og dykkermaske kan man selv undersøke korallrevene nærmest kysten. Både pelikaner og flamingoer finnes i parken.

Naturen

Selv om Venezuelas regnskog er full av både aper, jaguarer, maurslukere og anakondaslanger, så skal man være heldig hvis man får øye på dem i den tette skogen. Men det er absolutt ikke umulig, ofte vil det avhenge av guidens kjennskap til området. Derimot er det uhyre interessant å få et innblikk i regnskogplantenes funksjoner. Noen er febernedsettende, andre helbreder slangebitt og atter andre har flere liter friskt drikkevann i seg. De lokale guidene er omvandrende leksikon på dette området.

Området ved Caripe

Området ved denne byen et stykke inn i landet er absolutt et besøk verdt. Naturen har preg av store fosser og et frodig bakkelanskap. Den største turistmagneten i området er den enorme dryppsteinshulen Cueva de Guáracho. Tar man turen opp til toppen av Cerro Negro, har man en storslått utsikt over hele området.

Roraima fjellet

På grensen til Brasil og Guyana ligger fjellet med den flate toppen, kanskje den aller mest fascinerende trekkingturen i Venezuela. Det er ikke uten anstrengelser at man kommer seg gjennom den spesielle naturen og opp til toppen, men når man først er der, er alt slitet glemt. Et mystisk månelandskap med sære klippeformasjoner og blomster man aldri har sett før møter deg der oppe. En tur på toppen glemmer man aldri.

Safari

Los Llanos har et rikt dyreliv. Det arrangeres safarier ut på de åpne savannene, hvor man kan komme veldig nærme de enorme hordene av ville dyr. Som base for ekspedisjonene har man en av de mange store ranchene, hvor de lokale cowboyene driver oppdrett av Venezuelas slaktekveg. Det er krokodiller i elvene, jaguarer i buskaset og mange andre kjente og mindre kjente dyr. Også fuglelivet er noe helt for seg selv. Mange av fuglene i Los Llanos har praktfulle fjærdrakter i de mest utrolige farger. En safari vil typisk vare en til fire dager, noe som er mer en nok for å stifte bekjentskap med de ville dyrene.

Saltbruddet på Araya halvøya

Salt så langt øyet rekker. Dette enorme saltbruddet er Venezuelas største. De gigantiske salinas fylles med saltvann og tørker i den stekende solen. Deretter brytes saltet opp i store blokker. Saltet får noen fantastiske fargenyanser i det sterke sollyset. Det kan av og til være vanskelig å bestemme om de er brune eller rosa. Noen ganger arrangeres guidede turer i Salinas de Araya, men ellers er det glimrende utsikt over anlegget fra høydedraget El Mirador.

Strendene

Strendene er øyas absolutte trekkplaster. Men ønsker man seg naturskjønne øde palmestrender, skal man unngå strendene her. Vil man derimot være blant mange festglade mennesker med et utall barer og restauranter innen kort avstand, vil man elske disse strendene. Playa el Agua og Playa Puerto Cruz er blant øyas beste strender.

Tyrefektning

Det er ikke bare i Spania at det er populært å se matadorens kamp mot den hvesende oksen. De fleste større byer har en tyrefekterarena (noen med plass til over 20.000 tilskuere) hvor jublende tilskuere danner rammen omkring store fester. Ved karnevalstider kommer Spanias beste tyrefektere til landet.

Venezuelas skytshelgen Virgen de Coromoto

Ikonet for Venzuelas offisielle skytshelgen ligger i byen Guanare. Selve statuen og det falmete maleriet er kanskje ikke det helt store, med mindre man er troende katolikk. Men til gjengjeld er kirken, reist til hennes ære, spesielt flott. Respekten som de lokale og de tilreisende pilegrimene omgår dette ikonet med sier mye om religionens betydning i Venezuela

Finn reisen til Venezuela her

Finn inspirasjon til Venezuela her

Bestill severdighetene dine her