Sjarmerende brosteinbelagt gate med fargerike bygninger og uteserveringer i skumringen.

Reiseguide til Ukraina

Ukraina byr på et utrolig varierende landskapsbilde. Elven Dnieper, som renner ut i Svartehavet, deler praktisk talt landet i to. Den vestlige delen av landet er dekket av imponerende fjell, mens den østlige delen
er dominert av store skogområder og tørre sletter.

Fakta


  • Ukrayina

  • Kiev (2.635.000)

  • 603.700 km2

  • Ukrainsk

  • Ukrainsk ortodoks

  • 50.500.000

  • Republikkja

  • Ukraina har et variert landskap med både fjell og skogområder. Fjellene finner man i vest, midten av landet er preget av flate områder, og den nordlige del er dekket av skogområder og store stepper. Dessuten er landet praktisk talt delt i to av floden Dnieper, som renner ut i Svartehavet.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Ukraina kan besøkes året rundt. Vinteren er imidlertid ofte ganske kald, og det snør mye. Sommeren er varm, det regner mere enn det gjør om våren, men temperaturene blir også høyere.

Reiselitteratur

Lonely Planet Russia, Ukraina & Belarus
Hippocrene Language and Travel Guide to Ukraina
Lets Go 2000 Eastern Europe

Lokale forhold

Valuta

Ukrainske grynia

Internettkafeer

Det finnes noen få internettkaféer i Kiev, men ellers er det vanskelig å finne steder hvor man kan få tilgang til internett. Noen steder kan det lønne seg å spørre på det lokale biblioteket.

Nødhjelp

Politi (02)
Brannvesen (01)
Ambulanse (03)

Driks

Det er normalt å gi 10-15 prosent i drikkepenger på hoteller og restauranter og til drosjesjåfører.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge er den 13.00 i Ukraina.

Mål og vekt

I Ukraina benytter man følgende vekt- og måleenheter:
Lengde: meter
Vekt: kilo

Fotografering

Der er ingen spesielle regler rundt fotografering, man skal imidlertid være forsiktig med å fotografere i religiøse bygninger og følge anvisningene på stedet. Ellers kan det være en god ide å spørre de lokale.

Drikkevann

Alt vann som skal drikkes, pusse tenner i, eller brukes til isterninger, bør kokes innen bruk.

Elektrisitet

I Ukraina benytter man følgende strømkilde:
220 AC volt, 50Hz

Atferd og oppførsel

Der er ingen spesielle regler om hvordan man oppfører seg. Man bør imidlertid unngå å vise verdier og rikdom offentlig.

Åpningstider

Banker har åpent fra 9.00 til 16.00 (mandag-fredag)
Butikker har åpent fra 10.00 til 19.00 (mandag-fredag), enkelte butikker har åpent i weekenden.
Kontorer har åpent fra 9.00 til 18.00 (mandag-fredag).

Mat og drikke

I ukrainsk mat brukes det mye grønnsaker, og da gjerne poteter, kål, rødbeter og champignon kokt sammen til en suppe. Ofte serveres det også kjøtt som enten er kokt eller dampet. Kylling er også en populær rett. Mange av de dyre restaurantene serverer mer europeisk mat end ukrainsk, så den beste måten å oppleve det ukrainske kjøkken på, er å besøke en lokal familie. I Ukraina laver de utmerkede viner og det drikkes også en del vodka.

Forhold for funksjonshemmede

Ukraina er ikke særlig fremkommelig – framkommelig – for handikappede. Svært få bygninger har fasiliteter som gjør det mulig å komme inn med rullestol. Det er også vanskelig å reise rundt, da få transportformer er utformet til å kunne transportere handikappede. Det beste er å kontakte ambassaden sin i landet, eller et lokalt turistbyrå, før man drar hjemmefra.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Juledag, 7. januar
Kvinnedag, 8. mars
Arbeidernes dag, 1-2. mai
Seiersdag, 9. mai
Konstitusjonsdag, 28. juni
Uavhengighetsdag, 24. august.

Overnatting / Hotell

Camping

Der finnes en del campingplasser i Ukraina. De ligger som regel i utkanten av de store byene, og de tilbyr som oftest et minimum av fasiliteter.

Hoteller

Det finnes etter hvert en del hoteller i Ukraina. Standarden er lavere end i Vest-Europa, og kvalitet og pris kan svinge mye fra område til område. De beste hotellene finnes i Kiev, Odessa og Yalta.

Andre overnattingsformer

Privat innkvartering er en god overnattingsmulighet i Ukraina som samtidig gir mulighet for å lære noe om befolkningens levevaner og vilkår. Befolkningen er generelt vennlige og gjestfrie, og prisene er billige. Det finnes ingen organisasjon som arrangerer disse private oppholdene. Det enkleste er å spørre seg fram i de ulike byene.

Lokal transport

Fly

Det flys innenriks i Ukraina engang imellom. Landet har været rammet av brennstoffmangel, noe som har ført til at innenriksflygningene har blitt svært ustabile. Samtidig er vinteren i Ukraina hard, med mye snø, noe som gjør det enda vanskeligere å fly og som tvinger mange fly til å bli stående på jorden. Etter hvert ser det imidlertid ut til at i innenriksflygningene i Ukraina blir mer stabile.

Buss

Der kjører lokale busser mellom mange av byene i Ukraina. Bussene er alltid overfyllte og ikke særlig behagelige. Spør de lokale om konkrete bussruter.

Tog

Tog er den beste måten å reise på i Ukraina. Togene er ofte overfyllte, men kjører som regel til tiden. De fleste tog kjører om natten. Det kan være vanskelig å få en billet til toget, så bestild i god tid. Togsystemet dekker en stor del av landet.

Taxi

I de større byene i landet finnes det drosjer. De kan hyres på gaten, men dette kan være et tidkrevende prosjekt. Mange drosjesjåfører kjører nemlig forutbestemte ruter, og de nekter ofte å endre på denne ruten. Det kan derfor ta tid å finne en sjåfør som sier seg villig til å kjøre dit man ønsker. Drosjesjåførene benytter ikke taksameter, så det er en god ide å avtale prisen på forhånd.

Bilutleie

Det finnes enkelte bilutleiefirmaer i Kiev, men det er farlig å kjøre bil alene på grunn av trafikken og de dårlige veiene. I tillegg kan det bli vanskelig å finne brennstoff så snart man er ute av byen.

Reisetilbud