Sjarmerende brosteinbelagt gate med fargerike bygninger og uteserveringer i skumringen.

Reiseguide til Senegal

I Senegal kan man kombinere strandferie med safari. Langs Atlanterhavskysten venter vannski og solsenger, mens nasjonalparkene gjemmer på løver, flodhester og elefanter. De spennende byene har derimot preg av en glemt kolonitid, vakre hus i kolonistil og store alleer.

Fakta


  • Republique du Senegal

  • Dakar

  • 196.190 km2

  • Det offisielle språket er fransk, men innbyggerne snakker oftest wolof, pulaar, diola eller mandingo.

  • Islam

  • 10.051.930 (1999)

  • Flerpartidemokrati

  • Senegal har preg av flate landskaper, enkelte bakker og fjell og en lang kyststrekning mot Atlanterhavet. I Parc National de Nikolo Koba er det mulig å se store pattedyr, men ellers er det ikke mange av dem i Senegal. Alle de 550 andre dyreartene kompenserer for dette.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Den tørre årstiden er fra desember til mai. I denne perioden er det enormt varmt og harmattan-vinden blåser varm, tørr og støvete luft fra Sahara. Det beste reisetidspunktet er mellom november og mars, hvor det er litt kjøligere temperaturer, men tørt. Fra juli til september er det virkelig varmt og svært fuktig, og ikke spesielt behagelig.

Lokale forhold

Valuta

Communauté Financière Africaine franc (CFA franc)
1 CFAfr = 100 centimes

Driks

Det er vanlig å gi mellom 10 og 15 prosent

Tidssone

Når klokken er 12. 00 i Norge (sommertid) er den 10.00 i Senegal.
Når klokken er 12.00 i Norge (vintertid) er den 11.00 i Senegal.

Mål og vekt

I Senegal benytter man følgende vekt- og måleenheter:
Vekt: kilogram
Temperatur: grader celsius
Avstand: kilometer
Rominnhold: liter

Fotografering

Av ren høflighet skal man spørre før man fotograferer lokalbefolkningen.

Drikkevann

Vann fra kranen er ikke drikkbart. Det er best enten å koke vannet eller kjøpe vann på flasker.

Elektrisitet

I Senegal benytter man følgende strømkilde:
220 V AC, 50 Hz

Atferd og oppførsel

Når man møter nye mennesker gis et håndtrykk som varer lenger enn hva vi er vant med. Man spør om hverandres familier og velbefinnende mens man holder hendene. Det tar gjerne noe tid, men vil bli oppfattet som uhøflig å trekke hånden til seg.

Åpningstider

Butikkene har åpent fra 8.00-12.00 og fra 14.30-18.00 (mandag-lørdag).

Mat og drikke

Fisk og fjærkre er basen i senegalesisk mat. Det blir tilberedt med sjeldent afrikansk krydder, noe som gir en helt spesiell smaksopplevelse. Juice presset av røde blomster og ingefær eller mango er de lokales alternativ til brus.

Forhold for funksjonshemmede

På nåværende tidspunkt er det ikke gjort veldig mye for å tilrettelegge for fysisk handikappede, men regjeringen er i gang med å gjøre Senegal til et mer handikappvennlig land.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Uavhengighetsdag, 4. april
Arbeidernes internasjonale dag, 1. mai
Overtakelsesdag, 15. august
1. juledag, 25. desember
Korité (eller Eid-al-Fitr, Ramadanens slutt)
Tabaski (offerfest)
Tamkarit (det muslimske nyttår)
Krist Himmelfartsdag
Whit mandag
Mouloud (profetens fødsel)
1. påskedag
Det islamske kalenderåret er 11 dager kortere enn det gregorianske. Det gjør at helligdagene flytter seg ganske mye hvert år.

Overnatting / Hotell

Camping

Camping utenfor de offisielle plassene frarådes sterkt på grunn av de ville dyrene. Men det er campingplasser i nasjonalparkene og langs kysten.

Hoteller

Langs elvene i Senegal er det mulig å bo i flytende hoteller. Det er en god idé å reservere hotellene i forveien i turistsesongen, spesielt i Dakar. Hotellene er delt inn i fire stjernekategorier.

Bed og Breakfast eller pensjonat

I nasjonalparkene ligger det ofte pensjonater.

Vandrehjem

Det er ikke mange vandrehjem i Senegal, men fint mulig å finne billige sengeplasser utenfor Dakar.

Lokal transport

Fly

Senegal har 20 rullebaner, hvorav 10 er asfalterte. Air Senegal står for flyavgangene til alle de største byene, blant annet Ziguinchor, Tambacounda, Simenti og Kedougou.

Buss

Det er mulig å ta buss mellom de fleste byene, en billig måte å komme seg rundt. Mellom de mindre byene er det også transport med såkalte cars rapides (hurtigbusser). Tittelen er imidlertid misvisende, da det som regel er snakk om nokså medtatte og langsomme kjøretøy!

Tog

Barn reiser gratis med toget til de er tre og betaler halv pris til fylte ni år. Det går tog mellom Dakar og St. Louis og mellom Dakar og Mali. Denne strekningen har også mellomstopp i de mellomliggende byer.

Taxi

Det er billigere å hyre taxiene på gaten enn å ringe til selskapene. Det finnes taxier som kjører inn i landet med turister. I Dakar fordobles taksten mellom klokken 24.00 og 5.00 om morgenen. I provinsen kjører de såkalte taxi brousse (busstaxi), som enten er store biler eller pick-up trucks. Man skal imidlertid bli enig med sine medpassasjerer om hvor reisen går.

Bilutleie

Det er mulig å leie bil i alle de store byene, men ofte vil det være billigere bare å ta taxi.

Båt eller ferge

Det går ferge fra Dakar til Ziguinchor to ganger i uken hver retning. Reisen tar 20 timer.

Spesielle forhold

Det har vært en del uroligheter i den sørlige delen av Senegal de siste par årene. Som følge av sammenstøt med opprørere har flere blitt drept i Casamance-området. Det ligger også en del miner. Man bør derfor alltid rådføre seg med de lokale før man reiser ut alene på oppdagelsesferd.

Reisetilbud