Reiseguide til Spania

Reiseguide til Spania

Spania er et eksotisk land, med alle slags tilbud til de reisende. Her finner man deilige hvite strender, vakre grønne landsbyer og severdigheter i høy klasse. Spania er også kjent for tyrefekting, malerkunst og litteratur. Her er alt man kan ønske seg.

Fakta


  • Espana

  • Madrid (3.000.000)

  • 504.782 km2

  • Spansk, katalansk, galicisk og baskisk

  • Romersk katolsk

  • 39.371.147 (1999)

  • Monarki

  • Spania er et kjempeland og har derfor også et meget varierende landskap. Fra Galicias (i det nordvestlige hjørne) grønne frodige bakker, over Pyreneenes fjellandskap til det tørre, varme Andalucia. Elven Guadalquivir er Spanias største, og landet har både Atlanterhavet (nordpå og sydpå) og Middelhavet (i øst)å skryte av.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Spania kan besøkes hele året. Om sommeren lokker de lange kyststrekningene og øyene med de praktfulle hvite sandstrendene. Om vinteren kan man benytte seg av alle de kulturelle og historiske tilbudene. I juli og august bør man holde seg fra et område som Castilla-La Mancha. Det ligger midt i landet hvor temperaturen når godt opp over 40 grader. Madrid er også smeltende varm om sommeren.

Reiselitteratur

Let’s go Spain & Portugal
Turen går til Spanien
Lonely Planet Spain

Lokale forhold

Valuta

Euro (EUR)

Internettkafeer

Det er mange internettkafeer i Spania. Selv i mindre byer, som har rimelig med tiltrekningskraft på turister, ar man muligheten til å surfe på nettet. Nettkafeene i Barcelona, Madrid, Valencia og andre store byer har mange datamaskiner og er som regel innrettet som kafeer og/eller barer, hvor man kan få seg en forfriskning.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Spania skal man ringe på følgende nummer:
Ambulanse, brannvesen og politi (091)

Driks

Det er vanlig å gi drikkepenger i Spania. På restauranter servicen lat til prisen, men det er allikevel alminnelig å runde opp på beløpet. På kafeer og barer gir man som regel noen småmynter. Stuepiker og taxisjåfører får som regel også noen Euro.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 12.00 i Spania, bortsett fra på Kanariøyene hvor klokken er 11.00

Mål og vekt

I Spania benytter man følgende måleenheter:
Lengde: meter
Vekt: kilo
Veske: liter

Fotografering

Man kan ta bilder nesten som man vil i Spania. Man skal allikevel være oppmerksom på at mange av spanierne er dypt katolske og at man på hellige steder bør undersøke om fotografering er tillatt. Man bør også spør før man fotograferer enkeltpersoner.

Drikkevann

Man kan godt drikke vann fra kranen de fleste steder i Spania, men det smaker ikke særlig godt. Hvis man vil unngå mageinfeksjon bør man kjøpe vann på flasker. Disse fås kjøpt i de fleste dagligvarebutikker og kiosker.

Elektrisitet

I Spania benytter man følgende strømkilde:
220voltAC/50Hz

Atferd og oppførsel

Spania er i dag en moderne nasjon hvor tidligere tiders strenge religiøse normer står i skyggen av den frisinnede sivilisasjonen Spania er i dag. Man bør allikevel ikke gå rundt i byene i badetøy. Dessuten bør man huske på å være hensynfull kle seg tekkelig på religiøse steder.

Åpningstider

Banker har åpent fra 9.00 til 13.30/14.00 (mandag-fredag).
Butikker har åpent fra 9.00/10.00 til 13.00 og fra 16.30 til 19.30 (mandag-lørdag).

Mat og drikke

Maten i Spania er enkel men utrolig velsmakende. Spanjolene spiser mest kjøtt. Prøv den tynnskårede salte seranoskinken eller et stykke chorizo på en nybakt flute. Nasjonalretten i Spania er Paella: ris på en panne med hummer, reker, blekksprut, muslinger og fisk. Man kan også gå på bar og ta seg en tapas (en liten enkel rett som kan bestå av for eksempel poteter eller små friturestekte fisk) med et glass rioja-rødvin. Spanjolene drikker mye vin og tilbudet er stort. Prøv også en forfriskende sangria.

Forhold for funksjonshemmede

Spanjolene er ikke så gode til å innrette spesielle forhold for handikappede. PÅ ste turiststeder som for eksempel Mallorca og ved Costa del Sol er det allikevel mane steder hvor man har tatt hensyn til handikappede. Men vil man reise på egen hånd, bør man undersøke hvordan det er der man gjerne vil.

Høytids- og helligdager

Nytteårsdag, 1. januar
Helligtrekongersdag, 6. januar
Arbeiderdagen, 1. mai
Marias Opptagelse, 15. august
Nasjonaldag, 12. oktober
Allehelgensdag, 1. november
Forfatningsdag, 6. desember
Den Ubesmittedes Dag, 8. desember
Juledag, 25. desember

Flyttbare helligdager
Langfredag, mars eller april
Påskedag, mars eller april

Overnatting / Hotell

Camping

Det er mange campingplasser i Spania. Disse er av varierende kvalitet og pris. Hvis man gjerne vil campere utenfor campingplassene skal man få tillatelse hos det lokale politi.

Hoteller

Det er hoteller over alt i Spania. I de store byene støter man på hoteller omtrent for hvert skritt man tar. Mindre byer har også et stort tilbud. Hotellene finnes i alle prisklasser.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Det er mange pensjonater og gjestgiverier i Spania. Spanjolene har forlengst oppdaget at det er mange Euro å tjene på turistene, og mange leier derfor ut rom. Ofte får man også frokost på pensjonatene.

Vandrehjem

Det er cirka 200 vandrerhjem i Spania i dag og de fleste r av god standard og man får ofte forkost med på kjøpet. For å kunne overnatte må man ha kort hos The Spanish Youth Hostel Network (REAJ).

Andre overnattingsformer

Gjennom det spanske turistdepartement kan man leie hytter. Ellers kan man også leie rom på slott, gamle klostre eller palasser. Standarden er som regel høy.

Lokal transport

Fly

Man kan fly mellom feriesteder som San Sebastián, Mallorca og Kanariøyene. Det er ikke billig å fly innenriks. mange store byer som Madrid, Barcelona og Sevilla og store

Buss

Bussnettet i Spania er godt utbygget både mellom byer og lokalt. Det er billig å kjøre buss, men ikke så komfortabelt som å kjøre tog.

Tog

Tognettet dekker stort sett hver krok i Spania. Man kan kjøre på forskjellige klasser. Turistklasse koster cirka det halve som hurtigtogene. Generelt er det spanske tonettet et av de billigste i Europa.

Taxi

Det er lett å få tak i taxi Spania. Man kan som regel praie en på gaten, og det er en billigmåte å komme frem på. Sjåføren er ofte meget hjelpsom men forventer drikkepenger til gjengjeld. Det kjøres etter taksameter.

Bilutleie

Man kan leie biler overalt i Spania. Hos lokale bilutleiefirmaer er det ofte litt billigere enn hos de store, bortsett fra ved de store turistmagneter som Mallorca og Costa del Sol.

Båt eller ferge

Fergene kjører jevnlig fra Spania til Nord-Afrika og til Kanariøyene og de Baleariske øyer. Det er både bilferger og hurtigbåter.

Andre transportformer

Barcelona, Valencia, Bilbao og Madrid har alle godt utbyggede metrosystemer. Det er den letteste måten å komme rundt på i de store byene.

Har du hatt lyst til å reise til Spania?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Charter (fly+hotell)
Flybilletter t/r
Prisene er pr. person
Reisetilbud