Reiseguide til Marokko

Reiseguide til Marokko

Marokko er et land fylt med farger, mystikk og forunderlige lukter. Et besøk her vil by på myldrende markedsplasser med en livlig og kaotisk stemning, og små boder med blant annet lær og magiske tepper.

Fakta


  • Al Maghrib

  • Rabat (1.500.000)

  • 446.550 km2

  • Arabisk

  • Islam

  • 29.661.636 (1999)

  • Monarki

  • Marokko ligger i den nordvestligste del av Afrika, tett på Gibraltar. Landet har Algerie som sin østlige nabo og Mauretania som den sør- og sørøstlige. Atlasfjellene går tvers gjennom landet og ender ute ved Atlanterhavet.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Marokko kan besøkes året rundt. Markedsplassene summer alltid av aktivitet. Men er man ikke glad i sterk varme bør man nok holde seg borte fra Marokko i sommermånedene, hvor temperaturen kan nå over 40 grader. Nordpå kan man dog bli avkjølt av Middelhavet og vestpå av Atlantern. Vår og høst er gode årstider for et besøk i landet, især hvis man vil sydpå til for eksempel Marrakesh.

Reiselitteratur

Lonely Planet Morocco
Culture Shock Morocco
Fodor’s Morocco

Lokale forhold

Valuta

Marrokkanske Dirham (MAD)

Internettkafeer

Det er nettkafeer i alle Marokkos større byer.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Marokko skal du ringe følgende numre:
Politi (19)
Ambulanse og brannvesen (15)

Driks

For dørvakter, guider og andre i lignende yrker er drikkepenger nødvendige for å overleve. De bør derfor ha ca. ti prosent. På bedre restauranter er det høflig å gi ca. 10 prosent i drikkepenger, mens man på mer enkle kaféer kan legge igjen et par dirham.

Tidssone

Når klokken er 14.00 i Norge, er den 12.00 i Marokko.

Mål og vekt

I Marokko benyttes følgende vekt- og måleenheter:
Vekt: kilo
Lengde: meter

Fotografering

Det er tillatt å fotografere de fleste steder i Marokko. Man skal imidlertid være oppmerksom på at befolkningen er muslimer, og at det derfor noen ganger skal tas spesielle hensyn på hellige steder. Spør før du fotograferer personer.

Drikkevann

Ikke drikk vann fra springen alle steder i Marokko, og unngå isterninger. Kjøp vann fra flasker.

Elektrisitet

I Marokko benytter man følgende strømkilde:
220 volt AC, 50 Hz. I noen eldre bygninger er strømkilden 110 volt AC, 50 Hz.

Atferd og oppførsel

Selv om Marokko er et muslimsk land er en avslappet klesstil i orden. Små shorts og stramme soltopper bør man allikevel først ta på ved strendene. Siden Marokko er en tidligere fransk koloni er mange av høflighetsformene, særlig blant middelklassen, franske. For eksempel er kinnkyss normalt.

Åpningstider

Banker har åpent fra 8.30 til 11.30 og igjen fra 14.30 til 16.30 (mandag-fredag), men med en litt lengre middagspause om fredagen.
Butikker og museer har åpent fra 8.00 til 18.00 (mandag-fredag). Noen lukker i lunsjpausen.

Mat og drikke

Hoteller og dyrere restauranter serverer normalt retter med inspirasjon fra det franske kjøkken. Men på de mindre spisestedene er det et rikt utvalg av tradisjonell marokkansk mat. Prøv for eksempel harira, en krydret suppe eller couscous med egg, kylling eller lam. Tajine er en sammekokt rett, ofte med marinert kylling eller lam.

Forhold for funksjonshemmede

Der tas ikke særlig hensyn til handikappede i Marokko. Man finner sjeldent spesielle innretninger som gjør livet lettere for handikappede. Til gjengjeld er det en utbredt vilje til å hjelpe, og den kan man med fordel ta imot.

Høytids- og helligdager

1. nyttårsdag, 1. januar
Tronfestival, 3. mars
Qued ed-Dahab Dag, 14. august
Frigjøringsdag, 18. november
Arbeidernes dag, 1. mai.

Flyttbare helligdager
Eid essgher (slutten av Ramadanen), sist i januar
Eid thamukrate (offerfesten), omkring 28. mars
Islamsk nyttår, midt i april
Ashura, slutten av april
Al Mouloud (profetens fødsel), ca. 26. juni
Den Grønne Marchs fødselsdag, ca. 6. november
Starten på Ramadanen, omkring ca.. desember.

Overnatting / Hotell

Camping

Det er utmerkede campingmuligheter i og uten for de større byene i Marokko. Forholdene er jevnt over gode og billige.

Hoteller

Det er mange hoteller i Marokko. Det finnes dyre, luksuriøse hoteller, mellomklassehoteller og mindre, billigere hoteller. I store byer som Marrakech, Rabat og Casablanca er mulighetene mange, men det er ofte litt dyrere enn i de mindre byene.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Noen av de mindre og billigere hotellene fungerer som en slags gjestgiverier, hvor man spiser sammen med verten og resten av familien. Disse private innkvarteringene er som regel billige.

Vandrehjem

Det er vandrerhjem og hostels i de større byene i Marokko. Men ofte kan det være like billig å bo på hotel, hvis man velger et et- eller tostjerners hotell.

Lokal transport

Fly

Marokko har innenriksflygninger mellom Agadir, Casablanca og Tangier.

Buss

Bussnettet er pålitelig og godt utbygget i de fleste områder. Marokko har langdistanse busser såvel som lokale busser.

Tog

Togdrift er begrenset i Marokko. Men de togrutene som finnes er til gjengjeld fremragende og billige. Den mest populære ruten er fra Fés til Rabat og Casablanca. Det er togselskapet ONCF som kjører mellom hovedbyene i Marokko.

Taxi

Det er lett å finne taxier i de store og mellemstore byene. Det er billig, men sørg for å avtale en pris hvis sjåføren ikke slår taksameteret på.

Bilutleie

Det er relativt dyrt å leie bil i Marokko i forhold til prisnivået forøvrig. Bensin kan kjøpes stort sett hvor som helst.

Båt eller ferge

Man kan ta båt fra Algeciras og Malagi i Spania til Ceuta i Marokko.

Andre transportformer

Petits taxier er et vanlig syn i de større marokkanske byene. Taxiene kan ta tre personer av gangen, og det er en billig og lett måte å komme rundt på

Spesielle forhold

Marokko er ikke kun varme og sandstrender. Liker man å reise rundt, er det gode muligheter. Den vakre turen mellom Tacheddirt og Imlil bringer en opp i Atlasfjellenes sne, og så er dette utgangspunkt for en skitur. Oukaimeden, som ligger ca. 70 kilometer fra Marrakesh, er et populært skisted.

Har du hatt lyst til å reise til Marokko?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Charter (fly+hotell)
Prisene er pr. person

Finn reisen til Marokko her

Finn inspirasjon til Marokko her

Reisetilbud