Reiseguide til Estland

Estland, som sammen med Latvia og Litauen utgjør de baltiske stater, har etter Sovjetunionens fall tiltrukket seg mange europeiske turister. Selv om landet stadig bærer preg av det tidligere kommunistiske herredømme, er det både et historisk og kulturelt interessant reisemål.

Fakta

Top
Lokalt navn
Eesti
Hovedstad
Tallinn (443.000)
Areal
45.125 km2
Hovedpråk
Estisk
Største religion
Protestantisk
Innbyggere
1.500.000
Styreform
Republikk
Geografi
Estland er et meget flatt land. Landet har mange elver med Narva som den største. Landet har også en lang rekke småøyer.

Reiseforberedelse

Top

Beste tid å reise

Befolkningen i Estland nyter godt av sine varme somre og kalde vintre. Det begynner for alvor å snø i midten av oktober, og det kan godt komme snøbyger helt fram til omkring mai. Sommermånedene er imidlertid ofte varmere enn de er i Norge. Man kan besøke Estland året rundt, men den egentlige høysesongen strekker seg fra mai til oktober.

Reiselitteratur

Turen går til Estland, Latvia & Litauen Estland - Latvia - Litauen Estonia

Lokale forhold

Top

Valuta

Kroon

Internettkafeer

Det finnes enkelte internettkaféer i Estlands hovedstad Tallinn.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Estland skal man ringe følgende numre: I Tallin: Politi: (002) Ambulanse: (003) Brannvesen: (001) Utenfor Tallin: Politi: (02) Ambulanse: (03) Brannvesen: (01)

Driks

Man forventer ikke drikkepenger på Estlands hoteller, men landets taxisjåfører og restauranter mottar gjerne 10-15 prosent for god service

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 13.00 i Estland

Mål og vekt

I Estland benytter man metersystemet.

Fotografering

Unngå å fotografere offentlige bygninger, og vis alminnelig høflighet ved alltid å spørre om lov før fotografering.

Drikkevann

I Estland bør man ikke bruke vann fra springen verken for å drikke eller pusse tenner.

Elektrisitet

I Estland benytter man seg av følgende strømkilde. 220V AC, 50Hz

Atferd og oppførsel

Med alminnelig høflighet og respekt for lokalbefolkningen kan man komme forbausende langt i Estland.

Åpningstider

Bankene har åpent fra klokken 9.00 til 12.30 (mandag til fredag), enkelte banker åpner igjen et par timer om ettermiddagen. Butikker har åpent fra 10.00 til 18.00 (mandag til fredag), og fra 9.00 til 13.00 (lørdag). Noen butikker holder stengt i lunsjen. Kontorer har åpent fra 9.00 til 13.00 og fra 14.00 til 18.00 (mandag til fredag). Offentlige kontorer har åpent fra 10.00 til 15.00 (mandag til fredag).

Mat og drikke

Menyene på restaurantene i Estland domineres av det russiske og østeuropeiske kjøkken, og kjøttretter i alle mulige varianter utgjør den største delen av deres repertoar. Av drikkevarer kan nevnes den estiske vodka, og landets glimrende øl.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar Uavhengighetsdag, 24. februar Arbeidernes dag, 1. mai Seierens dag, 23. juni Midtsommer, 24. juni Nasjonal gjennoppstandelse, 16. november Jul, 24. og 25. desember.

Overnatting / Hotell

Top

Camping

Estland har godt over 80 campingplasser med veldig varierende kvalitet.

Hoteller

Etter kommunismens fall har man i Estland virkelig arbeidet for å bringe hotellene opp på en vestlig standard, og det har lykkes ganske bra flere steder. Hotellene varierer allikevel veldig i pris og kvalitet.

Vandrehjem

Det ligger en del vandrehjem spredt ut over Estland. Informasjoner om disse kan fås på Estlands turistbyrå.

Lokal transport

Top

Fly

Fra flyplassen i Tallinn går det en rekke innenlandsruter. Man skal være oppmerksom på at enkelte ruter innstilles i vinterhalvåret.

Buss

Buss er den viktigste transportform i Estland, som har et glimrende utbygd bussnett . Buss er en billig måte å komme seg rundt i landet på.

Tog

Estlands største byer er forbundet med et jernbane, men noe velutviklet jernbanenett kan landet ikke skryte av.

Taxi

Det er private firmaer som ivaretar taxidriften i Estlands største byer. Det er generelt billig å kjøre taxi, men det er ikke ualminnelig med et tillegg i pris om kvelden og natten. For å unngå misforståelser bør man avtale prisen på forhånd.

Bilutleie

I Estland kan man leie bil på flyplassen eller i de store byene. Det estiske veinett er generelt i orden, men mange mindre veier er kun belagt med grus, og det kan også forekomme store hull i veiene.
Reisetype Oslo Bergen Trondheim
Charter (fly+hotell) Fra 1 515,- Fra 2 895,- Fra 2 785,-
Prisene er pr. person
Reisetilbud
Finn billige reiser til hele verden
Prissammenligningssiden Travelmarket.no søker på mer enn 1000 nettsider for å finne de beste og billigste reisene for deg.