Taipei i solnedgang med skyskrapere og et dominerende høyt tårn.

Reiseguide til Taiwan

Landet kalles også IIha Formosa som betyr den vakre øy og det er nettopp det den store øyen utenfor Kinas østkyst er. Men, Taiwan er mer enn det. Det er også millinonbyer , støyende effektivitet og hurtige maskiner, for øyen har fulgt med i tiden samtidig med at den har bevart sitt nasjonale særpreg.

Fakta


  • The Chinese Republic

  • Taipei

  • 36.000 kvadrat kilometer

  • Taiwanesisk, mandarinsk kinesisk (det offisielle språk, men det er ikke mange som snakker det).

  • Buddhisme (men, også taoisme, kristendom og islam er utbredt).

  • 21.7 millioner

  • Har vært en demokratisk republikk siden 1949

  • To tredjedeler av landet er dekket av høye fjell som er snøkledd store deler av året. I den østlige delen finner vi store fantastiske sjøer og i den nordlige delen et måneaktig landskap. Det høyeste fjellet er Yushan (3952 meter) og det ligger i nord, ikke langt fra Taipei. Vestkysten og den sydlige delen av landet er ytterst fruktbar og det dyrkes ris så vel som annet landbruk der.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Det blir veldig varmt i de midterste sommermånedene i Taiwan (juli/august), særlig nede i syd. Det er også i denne perioden at kineserne (som taiwanerne selv kaller seg) selv reiser og dette presser prisene i været. Man skal også være oppmerksom på det kinesiske nyttår, fordi det da ofte er tettpakket med folk over alt. (Se under helligdager for flere detaljer). Oktober og november er som regel et et godt reisetidspunkt, temperaturen er mild og folk flest reiser ikke så mye i denne perioden.

Reiselitteratur

Lonely Planet Taiwan
Culture Shock;:Taiwan
Insight Guides Taiwan

Lokale forhold

Valuta

New Taiwan Dollar (NT$). Også kalt yuan eller kuai.

Internettkafeer

Det er utmerket internett adgang i Taiwan, men det er stort sett konsentrert omkring de store byene, Taipei, Taichung og Tainan. Hvis du har problemer med å finne en kafè i Taipei prøv da denne adressen No.7, Lane 60, Sek. 3 Hsin-Shen S. Road.

Nødhjelp

I hele landet skal man slå 110 til politiet og 119 hvis det er en brannrelatert ulykke. For å få snakke med engelsktalende politi ring: +886 (2) 511-9564. Ved ulykke som følge av sykdom ring: +886 (2) 717-3737 og du får snakke med et engelsktalende personale.

Driks

Det er ikke vanlig å gi drikkepenger i Taiwan. Men, det er vanlig å gi tips til portierere og annet bagasjepersonale når de bærer ens bagasje.

Tidssone

Taiwan er syv timer foran oss og de har ikke sommertid. Det vil si at når klokken er 12.00 i Norge er klokken 19.00 i hele Taiwan.

Mål og vekt

Nesten hele landet bruker det samme metriske systemet som vi gjør. Men, på landet og på grønnsaksmarkedene i de store byene brukes det gamle taiwanske systemet med catty og tael. En catty er 0.6 kg. og det går 16 tael til en catty.

Fotografering

Taiwan er blitt kalt fotografenes paradis så det skulle være mange gode myligheter for å få tatt noen gode bilder. Ved fotografering av mennesker er det best å spørre folk først før man tar bildet. Man får som regel lov.

Drikkevann

Regjeringen anbefaler at man ikke drikker vannet fra springen, men det er ikke så skittent at det er desidert farlig å drikke det. Man kan kjøpe vann på flaske de fleste stedene.

Elektrisitet

De bruker det samme 110 volts systemet som USA. Men, på de større stedene er det også mulig for oss å bruke vårt 220 volts stikk. Air condition kjører nemlig på 220 volt.

Atferd og oppførsel

Alminnelig respekt for folks kultur og religion er påkrevd. Særlig i templene og klostrene.

Åpningstider

Bankene har åpent fra 9.00 til 15.30 (mandag-fredag) og 9.00 til middag om lørdagen.
Butikkenes åpningstider varierer fra 9.00 til 22.00 ( med unntak av de store varehusene som først åpner klokken 11.00).
Mange små butikker og restauranter (særlig familieforetak) holder lengre åpent.
De fleste kontorer og offentlige byggninger holder kinesisk siesta fra middag til 13.30

Mat og drikke

Hvis det kan kokes, stekes eller plukkes så kan det som regel også spises. Dette er en god tommelfingerregel å gå etter hvis man vil unngå mageproblemer. En annen ting er å gå inn i restauraneter som er godt besøkt – særlig av lokale folk – dette er nesten alltid tegn på ordentlige råvarer og god kvalitet.
De taiwanske delikatessene er på nær lik det gode kinesiske kjøkkenet. Men, fisk er en særlig spesialitet på grunn av de store kystlinjene og er som regel alltid god. Skaldyr skal man passe seg litt for – ihvertfall være forsiktig.

Forhold for funksjonshemmede

Det største problemet for handikappede er å komme rundt i trafikken. Her er det gangvei over og under kjørebanen og trafikken er ekstrem. Men, Taiwan har gjort mye ut av parkeringsplassene for handikappede og på flere og flere museer er det nå også gode muligheter.

Høytids- og helligdager

Det er et hav av helligdager i Taiwan. De dagene som er oppgitt her er dager hvor banker og butikker holder stengt.
1. januar (til tider også 2. januar).
Kinesisk nyttår, 3 dager i februar eller mars.
29. mars
5. April
Dragebåtfestivalen, en gang i juni.
23. september
27. september
10. oktober
25. oktober
31. oktober
12. november
25. desember

Overnatting / Hotell

Camping

Det finnes mange campingområder i landet.

Hoteller

I hele landet er det cirka 400 turisthoteller og de er gradert etter stjernene en til fem.

Vandrehjem

Det er ikke nødvendig å reservere og man finner vandrehjem og youth hostels rundt om i det meste av landet.

Lokal transport

Fly

Avstandene i Taiwan er ikke særlig store så det er ingen grunn til å benytte seg av fly. Hvis man likevel velger å gjøre det skal man være oppmerksom på at billettene er vesentlig billigere i de lokale reisebyråene og hos agentene enn hvis man kjøper dem direkte hos flyselskapene.
Advarsel: Det er strengt forbudt å snakke i mobiltelefon ombord i flyene og gjør man det risikerer man enorme bøter eller fengselstraff.

Buss

Busstrafikken er effektiv og meget komfortabel, men farten avhenger av bytrafikken. Vær oppmerksom på at det er viktig å beholde bussbilletten under reisen og levere den til sjåføren ved avstigning, ellers risikerer man å måtte betale for turen en gang til.

Tog

Jernbanen holder ikke europeisk standard, men det er gode spisemuligheter ombord og det tilbys gratis te underveis.

Taxi

Taxisjåførene som kjører langdistanse har et litt dårlig rykte og er som regel meget ivrig etter å få folk inn i deres bil. Man skal alltid huske å avtale prisen på forhånd.

Bilutleie

Det er mulig å leie bil i de store byene.

Reisetilbud