Reiseguide til Syria

Reiseguide til Syria

Syria er mer enn det du ser i nyhetsutsendelsene på tv. Landet byr blant annet på en vennlig befolkning, oldtidsruiner og flotte moskeer.

Fakta


  • al-Jomhurya al-arabya as-Surya

  • Damaskus (6.000.000)

  • 185.180 km2

  • Arabisk

  • Islam

  • 17.000.000

  • Republikk

  • Syria er avgrenset av Middelhavet og Libanon mot øst, av Tyrkia i nord, Irak i vest og Jordan og Israel i sør. Frodigst er området nord for Libanon, som utgjør Syrias eneste kyststrekning. Området står i skjærende kontrast til den stenete ørken ved grensene til primært Irak, men også Jordan. Mellom de to grenseregioner ligger både en oppdyrket stepperegion og fjellkjede Jebel Ansariyya, som har en gjennomsnittlig høyde på 1000 meter.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

For å få det meste ut av et besøk i Syria er det en veldig god idé å besøke landet om våren eller om høsten, når temperaturene er menneskelige. Om sommeren tar termometernålen gjerne turen opp mot de 45 grader eller høyere. Om vinteren må man være forberedt på en del regn. Dette kan ødelegge en del av fornøyelsen ved Syrias mange utendørs severdigheter.

Reiselitteratur

Lonely Planet Middle East
Lonely Planet Syria Travelkit
Lonely Planet Jordan and Syria

Lokale forhold

Valuta

Syrisk pund (SYP), lokalt kjent som Lira

Internettkafeer

Internett har lenge været et fy-ord i Syria, men som kjent endrer tidene seg. Den første internettkafé har åpnet i Damaskus, og det er flere på vei.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Syria må du ringe på følgende numre:
Politi (112)
Trafikkpolitiet (115)
Brannvesen (113 eller 91)
Ambulanse (110)

Driks

Drikkepenger brukes vanligvis ikke. Likevel forventer kelnere på de bedre restauranter å få litt ekstra for anstrengelsen. Og hvis gjesten ikke selv finner på å honorere innsatsen, er kelnere ikke redde for å legge til regningen etter eget valg.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 13.00 i Syria.

Mål og vekt

I Syria benytter man følgende vekt- og måleenheter:
Lengde: meter
Vekt: kilo

Fotografering

Det er ikke nødvendig å ta særlige forholdsregler ved fotografering i Syria utover alminnelig høflighet og respekt. Man skal likevel være oppmerksom på at det kan være særlige forholdsregler forbundet med hellige bygninger.

Drikkevann

Generelt er det ingen problemer med å drikke vannet fra springen i Syria. Barn og personer med nervøs mage bør likevel holde seg til kjøpevann på flaske. Og det kan alle andre også gjøre hvis de vil være på den helt sikre siden og unngå å få flere magetilfeller enn høyst nødvendig.

Elektrisitet

I Syria benytter man følgende strømkilde:
220 volt AC, 50Hz

Atferd og oppførsel

Syrerne er ikke så krakilske med påkledningen som man opplever det i andre land hvor religion har mye å si. Men det er klart at sømmelig påkledning og oppførsel er et must både inne i og i nærheten av moskeer og andre hellige steder. Men ellers er syrerne generelt tolerante og vennlig innstilt overfor turister, og de inviterer gjerne og ofte fremmede med hjem til en kopp te.

Åpningstider

Kontorer har åpent fra 8.00 til 14.30 (lørdag-torsdag)
Banker har åpent fra 8.00 til 14.00 (lørdag-torsdag)
Butikker har åpent fra 8.00 til 13.00 og fra 16.00 til 19.00.

Mat og drikke

Som i det meste av Midtøsten er også det syriske kjøkken en stor opplevelse. Det ligner på mange måter det man finner i andre arabiske land, men det finnes et par spesialiteter som gjør syrisk mat unik, eksempelvis Mar-ya. En tynn deig med hakket kjøtt og krydderier, som foldes sammen og skjæres ut. Liker en søtsaker kan en bli fristet av halawat al-jibna. Det er en isdessert med sirup, fløteost og en wienerbrødsaktig deig.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Minnedag for revolusjonen, 8. mars
Minnedag for befrielsen fra Frankrike, 17. april
Nasjonal helligdag, 1. mai
Feiring av Syrias martyrer, 6. mai

Flyttbare helligdager
Påske, mars eller april

Overnatting / Hotell

Camping

Det går an å campere i Syria. I Damaskus finnes kun én campingplass.

Hoteller

Hoteller finnes det masse av over hele Syria. De varierer i standard, men flere av disse hotellene har en rik historie med blant annet Lawrence of Arabia og Agatha Christies signaturer i gjesteboken.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Statsautoriserte gjestehus finnes ikke i Syria. Men man kan saktens være heldig å bli invitert med hjem til en kopp te og en soveplass av de lokale.

Vandrehjem

De mange gjestehus er det tetteste man kommer på vandrerhjem i Syria. De organiserte, standardiserte vandrehjem som man finner i Europa kjenner man ikke til i Syria.

Lokal transport

Fly

Syrianair tilbyr innenriksflygninger mellom de større byene i Syria. Det er ikke dyrt å fly innenriks i landet. Man må likevel være oppmerksom på at transfertiden sammen med check-in tiden øker reisetiden med nesten det samme som det ville ha tatt å kjøre buss mellom destinasjonene.

Buss

Karnak er det gamle statlige busselskap. Med sine karakteristiske orange og hvite busser kjører selskapet på kryss og tvers av landet. Selskapet har nå fått skarp konkurranse av private selskaper, som konsekvent forsøker å konkurrere med det gamle monopol. I tillegg kommer konkurransen fra toppmoderne luksusbusser, som ikke konkurrerer på pris, men på service og hurtighet.

Tog

Russland har nettopp levert moderne tog til Syria, og de holder seg fint og går presis mellom de større byene. Togene er billige, men lider under at stasjonene i motsetning til bussholdeplassene ofte ligger langt fra sentrum.

Taxi

Microbus og servicetaxi er de to betegnelsene man skal kjenne for å begå seg på en syrisk taxiholdeplass. Microbussene er små varevogner som typisk kjører kortere turer, og mellom byer som ligger nær hverandre. Bussene kjører når de er fulle, og det blir de fort. Servicetaxiene er på størrelse med en alminnelig personbil, men kjører også først når alle plasser er fylt. De er vesentlig dyrere enn minibussene.

Bilutleie

Flere av de store vestlige bilutleieselskapene har åpnet kontorer i Syria. Prisene ligner til forveksling dem man blir presentert for i Europa, og er til tider høyere. Man gjør derfor klokt i også å undersøke hva de lokale firmaer tilbyr, både hva angår kjøretøy og forsikring. Bemerk forøvrig at bensinen er dyr i Syria.

Andre transportformer

Mannlige reisende kan med fordel haike rundt i Syria. Det er allment akseptert som en måte å reise på, og bilister tar gjerne passasjerer med. Til gjengjeld forventer de ofte en økonomisk kompensasjon som takk for hjelpen. Kvinner som reiser alene bør gjerne tenke over om det ikke allikevel ville være lurt å ta bussen.

Spesielle forhold

Syria vil gjerne ha besøk av turister, men det betyr ikke at grensene står på vidt gap. Statsborgere fra land med syrisk representasjon skal sikre seg visum på forhånd. Ellers blir de nektet innreise. Alle andre får visum ved grensen eller på flyplassen mot betaling, avhengig av statsborgerskap. På grunn av den spente politiske situasjonen mellom Israel og Syria, og Syrias manglende anerkjennelse av Israel som stat, går det ikke an å reise inn i Syria hvis man på noen måte bærer preg av å ha vært i Israel. Israelske passtempler er bannlyste og tilsvarende alt annet som bærer preg av tidligere besøk i Israel.
Forøvrig kan man med et studiekort komme nesten latterlig billig inn på mange museer og severdigheter. Om man er student er prisene ofte kun en tiendedel av hva den er for alle andre

Finn reisen til Syria her

Finn inspirasjon til Syria her

Reisetilbud