Severdigheter Syria

Severdigheter Syria

Aleppo

Citadellet

Citadellet fra 1100-tallet ligger stort sett i ruiner på grunn av jordskjelv. Men på grunn av sin størrelse er citadellet en vesentlig severdighet i Aleppo. Den eneste bygningen som har overlevd ødeleggelsene er Moskeen Nur ad-Din fra det 13. århundre og den mindre Abraham moské. Ta en tur opp på de gamle murene og nyt utsikten.

Sankt Simon basilika

Med microbus kommer man etter halvannen times tid fra Aleppo til Sankt Simon basilika på den andre side av landsbyen Daret Azze. Basilikaen ble oppført til ære for Sankt Simon, som mest sannsynlig var verdens første søylesitter og også den mest utholdende. I 36 år inntil sin død i år 459 satt han på forskjellige søyler hvor basilikaen står i dag.

Souqen (handelssentrum)

Deler av Souqen er 700 år gammel og har siden da vært handelsknutepunkt for både europeere og omanere, som hver især har satt sitt preg på arkitektur og gater. Khan al-Jumruk er en av flere handelsstasjoner inne i selve souqen og formentlig den mest imponerende. Stasjonene fungerte i sin tid som en slags kro, hvor de handelsreisende kunne lagre deres varer, få en kopp kaffe og et sted å sove i sikkerhet for tyver og andre skurkaktige personer.

Damaskus

De tyrkiske badene

De tyrkiske badene finner man flere steder i Damaskus. Badene er en herlig oase i den støyende og skitne byen. Unn deg selv en tur under bademesterens kyndige behandling. Selv om det gjør vondt når en bademester på størrelse med et hus for alvor tar tak i kroppen din, går man derfra med en vidunderlig fornemmelse av å være født på nytt. Dessverre kan kvinner ikke alle steder få samme omgang som mennene. Men med litt on-location-research skulle det være mulig å finne et bad som også er åpent for kvinner.

Moskeen Umayyad

Severdigheten over alle i Damaskus er en av Midtøstens prektigste moskeer, Umayyad Moské. Den ble bygd i år 705 på ruinene av en kristen katedral. Katedralen var tidligere bygd ovenpå et romersk tempel. I dag fremstår moskeen stort sett som da den ble bygd, selv om blant annet en brann har rasert den opprinnelige bygningen. Moskeens største attraksjon for turister er de fantastisk vakre gullmosaikkene som pryder veggene i gården. Men også innvendig er kjempemoskeen et mesterverk, som gjør den så absolutt severdig. Turister er velkomne, også til å fotografere, så lenge de er korrekt påkledt og ikke kommer myldrende midt i fredagsbønnen.

Saladdins gravsted

Stikk også innom Saladdins gravsted i den lille hagen nord for Moskeen Umayyad. Saladdin er en av muslimenes store helter fra begynnelsen av det andre årtusen, hvor han blant annet fikk kastet korsfarere på porten i Jerusalem, så byen igjen kunne komme under muslimsk kontroll.

Souqen i den gamle bydel

Souqen i Damaskus gamle bydel rommer et virvar av overdekkede gater og muligheter hvor den nysgjerrige turist kan gjøre en god handel i en av de mange håndverksbutikker. Butikkene er primært henvendt til lokalbefolkningen, og kundene får derfor lov til å handle i fred uten forstyrrende elementer som påtrengende selgere.

Syria

Krak des Chevaliers

Slottet har mange fantastiske detaljer, men hvis man allikevel skal fremheve én, må det bli buegangen som med sin gotiske fasade er ubeskrivelig. I moskeen ovenfor er prekestolen den eneste rest av korsfarernes kapell. I tillegg til dette bør man huske å se de store salene, badene og ikke minst utsiktstårnet.

Tadmur

Palmyra

Den eneste men fantastiske severdighet i Palmyra er ruinene selv. Ser man de enkelte deler av byen hver for seg, er Baal-helligdommen (eller Bel-templet) fra romersk tid det mest interessante. Som den best bevarte delen av byen får man her det mest livaktige inntrykk av historien. I tillegg til templet er søylegaten et annet av høydepunktene i utgravningen sammen med teatret, som var begravd av sand helt frem til 1950-tallet. I dag er det fint restaurert. Om det er for restaurert er kanskje et spørsmål om smak.

Finn reisen til Syria her

Finn inspirasjon til Syria her

Bestill severdighetene dine her