Reiseguide til Storbritannia

Reiseguide til Storbritannia

Storbritannia er landet som har alt. Her finnes pulserende storbyer, med London som den største og viktigste metropolen, men her finnes også fantastiske naturlandskap hvor gressdekte bakker bølger mellom tykke skogområder så langt øyet kan se.

Fakta


  • United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

  • London (7.074.300 1996)

  • 241.752 km2

  • Engelsk er hovedspråket, men også walisisk og gælisk snakkes av mindre grupper.

  • Protestantisme (Church of England) med et romersk katolsk mindretall.

  • 58.801.500 (1996)

  • Konstitusjonelt monarki

  • Landskapet i Storbritannia kan overordnet deles opp i høyland og lavland. Høylandsområdene består av fjellregioner primært i Skottland, Nord-Irland, det nordlige England og det nordlige Wales. Lavlandsområdene er preget av sandstein og kalksteinsbakker og lange daler. Ytterligere kan landet by på store sjøområder, fjorder, små øyer, høye klipper og lange sandstrender.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Storbritannia kan besøkes året rundt. Mai og september er de varmeste månedene, mens det mellom november og mars kan komme snø. Været i Storbritannia er veldig skiftende, og det anbefales derfor alltid at man tar med seg regntøy samt varmt tøy. Spesielt i de nordlige delene av landet kan det plutselig bli veldig kaldt.

Reiselitteratur

Eyewitness Travel Planner: British Isles
Fodors Great Britian

Lokale forhold

Valuta

Engelske pund. Enkelte områder har egen valuta, men engelske pund kan brukes i hele landet.

Internettkafeer

Det finnes Internettkaféer i alle de store og mellomstore byene. Det er etter hvert blitt mange av dem så det er ikke noe problem å finne et sted med tilgang til Internettet. Dessuten er det mulig å få tilgang til Internettet på mange av de store hotellene.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Storbritannia skal du ringe på følgende nummer:
Politi, ambulanse og brannvesen (999)

Driks

På hoteller og restauranter blir det ofte lagt til et servicebeløp, på 10-12 prosent, på regningen. Hvis det er tilfellet er det ikke nødvendig å gi ekstra drikkepenger. Dessuten er det normalt å gi drosjesjåfører 10 prosent i drikkepenger.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 11.00 i Storbritannia.

Mål og vekt

Lengde: miles
Rominnhold: liter
Vekt: kilo
I Nord-Irland benytter man imidlertid følgende måleenheter:
Lengde: foot/mile
Vekt: pound/stone
Væske: pint/gallon

Fotografering

I kirker og andre religiøse bygninger bør man følge anvisningene på stedet. Ellers finnes det ingen spesielle regler om fotografering i Storbritannia.

Drikkevann

I Storbritannia kan man drikke vannet fra springen.

Elektrisitet

240 volts AC, 50Hz. Dessuten skal man være oppmerksom på at treben stikk er standard.

Atferd og oppførsel

I Nord-Irland og Skottland bør man unngå å diskutere religion og politikk med befolkningen. Ellers er britene et tolerant folkeferd.

Åpningstider

Butikkene har forskjellige åpningstider i forskjellige områder, men de har som regel åpent fra 8.30 til 17.30 (mandag-fredag), samt lørdag formiddag.
Banker og posthus har også forskjellige åpningstider, men som regel har de åpent fra 9.30-17.30 (mandag-fredag), og de fleste har også åpent lørdag formiddag.

Mat og drikke

Storbritannia er kjent for English breakfast med egg, bacon, pølser og så videre. Dessuten kan man få adskillige fremragende middagsretter når man reiser rundt i landet. Skottland er blant annet kjent for eminente lakseretter, mens Nord-Irland er kjent for skalldyr, potetretter og tørket tang. For å slukke tørsten drikkes det mye øl i Storbritannia, og det er ualminnelig mange typer å velge mellom. Britene drikker også store mengder med te.

Forhold for funksjonshemmede

Det er etter hvert blitt noenlunde forhold for handikappede i Storbritannia. Mange severdigheter og overnattingssteder er merket med skilt hvis de har handikapvennlige fasiliteter.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Juledag, 25. desember
Annen juledag, 26 desember

Flyttbare helligdager
Påske, mars eller april
Maidag, først mandag i mai
Fridag, siste mandag i mai
Sommerfridag (på nær Skottland), siste mandag i august

Overnatting / Hotell

Camping

Det finnes adskillige campingplasser over hele landet. De fleste plassene har gode fasiliteter med bad, lekeplass, butikker og sportsområder. Mange campingplasser leier ut telt dersom man ikke har sitt eget med.

Hoteller

I de fleste byene finnes det hoteller i alle prisklasser. Det er en klar tendens til at det er dyrere å overnatte i de store byene, og her er London klart den dyreste med hensyn til hoteller. Dessuten skal man være oppmerksom på, at England, Skottland og Wales har forskjellige måter å klassifisere hotellene på. Man kan derfor ikke gå etter én standard, og man får ikke nødvendigvis samme service for det samme beløpet i de forskjellige områdene.

Bed og Breakfast eller pensjonat

B&B og gjestehus er en populær overnattingsform i Storbritannia. De finnes overalt, både i byer og i mere øde områder. De varierer i pris og komfort, men de fleste steder er hyggelige og har en charmerende atmosfære.

Vandrehjem

Hostels er en av de billigste overnattingsformene i Storbritannia, og det er nok av dem. Spesielt England og Wales har mange hostels. De varierer i pris og komfort, men er generelt i god stand.

Lokal transport

Fly

I Storbritannia flys det innenriks mellom alle de store byene. Det er en del selskaper som konkurrerer, noe som betyr at man ofte kan få en billig billet. Til tider kan det være billigere å fly enn å kjøre tog.

Buss

Bussnettet i Storbritannia dekker stort sett hele landet. Bussene kjører mellom de fleste byene og områdene. De fleste bussene er i god stand med toiletter og mulighet for å kjøpe forfriskninger.

Tog

Storbritannia har et utrolig godt utviklet tognett som dekker det meste av landet. Togene kjører regelmessig, og det er god service. Det er mulig å kjøpe et togpass slik at man kan reise ubegrenset i en bestemt periode. Et slikt pass skal imidlertid kjøpes utenfor landet, så man må kjøpe ett før man drar hjemmefra.

Taxi

Det finnes mange taxier i alle byene i landet. Taxi kan være en god løsning dersom man er flere som reiser sammen eller som vil besøke den samme attraksjonen. De fleste taxier kjører etter taksameter og kan enkelt hyres på gaten.

Bilutleie

Det er mulig å leie biler i alle de store byene. Det finnes både store internasjonale firmaer og små, lokale selskap. Man skal være oppmerksom på at det kjøres på venstre side av veien.

Båt eller ferge

Det går regelmessig ferger mellom alle de store øyene i landet.

Har du hatt lyst til å reise til Storbritannia?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Charter (fly+hotell)
Flybilletter t/r
Prisene er pr. person
Reisetilbud