Et offentlig område med blomsterbed, gangveier og bygninger i det fjerne, under en klar blå himmel.

Reiseguide til Argentina

Argentina er tangodans, fortreffelig rødvin og den vakre hovedstaden Buenos Aires med dens alltid stilfulle innbyggere. Men landet har meget mer å vise sine gjester. Et land med en fantastisk historie og en like så fasinerende nåtid.

Fakta


  • Repùblica Argentina

  • Buenos Aires (12.000.000)

  • 2.766.890 km2

  • Spansk

  • Katolisme

  • 36.100.000

  • Republikk

  • Normalt deler man Argentina inn i 4 geografiske hovedområder. Det første området er Andesfjellene som avgrenser Argentina fra nabolandet Chile med høye snøkledde fjelltopper. Så er det Patagonia som med det såkalte Lake District utgjør den sydlige delen av landet. Området gjemmer olje og kull i jorden og kan fremvise imponerende isbreer. Det tredje området kalles Pampas, som er betegnelsen for de flate åpne strekningene nord for Patagonia, som strekker seg fra Atlanterhavskysten til Andesfjellene. Dette området blir hovedsaklig anvendt til landbruk og kvegdrift. Det siste området er lavlandet i nord som har et varmt klima.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Argentina er stort og det optimale tidspunktet for et besøk avhenger av hvor man vil hen. De store byene kan besøkes året rundt, mens utendørsopplevelsene i Patagonia gir mest utbytte om sommeren som i Argentina varer fra november til februar. I det subtropiske området omkring Iguacufossene på grensen til Brasil er klimaet mest behagelig om vinteren i mai, juni og juli. Det er også i dette tidsrommet at skientusiaster vil få mest ut av å besøke Andesfjellene.

Reiselitteratur

Lonely Planet Argentina, Uruguay & Paraguay
Reisen rundt i Sydamerika
Fodor´s Argentina

Lokale forhold

Valuta

Peso (Arg $)
1 Peso = 100 centavos

Internettkafeer

Stort sett alle argentinske byer har en Internettkafè. I noen av de mindre byene kan nok forbindelsen være litt treg.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Argentina skal du ringe følgende numre:
Politi (101)
Ambulanse (107)
Skadestuen (344 001), (344 104)
Brannvesen (100)

Driks

Det er standard å gi 10 prosent i drikkepenger når man er på restaurant. Det samme gjelder på de litt dyrere hotellene. Taxisjåfører som har vært ekstra hjelpsomme får som regel også litt ekstra.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge (sommertid) er den 7.00 i Argentina.
Når klokken er 12.00 i Norge (vintertid) er den 8.00 i Argentina.

Mål og vekt

I Argentina benytter man følgende måleenheter:
Vekt: kilo
Lengde: meter
Noen argentinere, spesielt eldre mennesker i landområdene, kan finne på å angi avstandene i leguas.

Fotografering

De utrolige panoramautsiktene i Patagonia og i resten av Andesfjellene kan ofte få folk til å klikke vilt på kameraknappen. Det skal imidlertid utrolig godt fotoutstyr til for å innfange disse fantastiske scenariene og mange blir skuffet når de ser resultatet. Mange argentinere skriker nærmest på å bli fotografert i sine maleriske klesdrakter og stilfulle attitude. Men, du bør nok besinne deg og spørre om lov først før du fotograferer folk igang med sine daglige gjøremål. Tangodansere kan man rolig fotografere når de opptrer på gaten.

Drikkevann

Man bør ikke drikke vannet fra springen i Argentina og heller ikke benytte det til tannbørsting eller til isterniner. Kjøp heller vann på flaske.

Elektrisitet

I Argentina benytter man følgende strømkilde:
220 V/50 Hz

Atferd og oppførsel

Argentinerne kler seg ofte formelt og spesielt i byene er det derfor anbefalt å kle seg pent. Tidsbegrepet er litt flytende. Folk kommer ofte for sent til avtaler og du bør ikke bli fornærmet av den grunn. Så er det bare. Man hilser ved å si: Buenas dias, buenas tardes og buenas noches som betyr henholdsvis morgen/formiddag, ettermiddag og kveld. Det er god skikk å si permisso når man kommer inn i et rom. Blir du invitert til å drikke en mate, spesiell urtete, anses det som uhøflig å avslå.

Åpningstider

Bankene har åpent fra 10.00 til 15.00 (mandag-fredag).
Butikkene har åpent fra 9.00 til 19.00 (mandag-fredag) – noen forretningsdrivende holder et par timers siesta midt på dagen.
Kontorene har åpent fra 8.00 til 18.00 (mandag-fredag) – noen delkontorer holder siesta midt på dagen.
Offentlige kontorer har åpent fra 8.00 til 17.00 (mandag-fredag).

Mat og drikke

Kjøtt, kjøtt og atter kjøtt. Det er ikke hele sannheten, men bestemt en del av sannheten om det argentinske kjøkken. Landets gode kjøtt er verdensberømt og du bør ikke snyte deg selv for en æsado elle en parillada mens du er i Argentina. På kjøttrestaurantene grilles det bøffler, pølser og annet godt på en rist over glødende trekull og serveres med salat og pommes frites. Og så er det den fantastiske argentinske rødvin som er av utsøkt kvalitet. Et annet særtrekk er urteteen mate som nytes stille og rolig av argentinerne. Den drikkes av et metallsugerør i en merkelig formet liten kopp og bør prøves minst en gang ved et besøk i landet.

Forhold for funksjonshemmede

Liksom de fleste andre sydamerikanske land er ikke Argentina særlig handikappvennlig. Spesielt rullestolbrukere vil ha problemer i Buenos Aires som har smale hullete fortauer og fartsgale bilister som gjør det vanskelig for fotgjengere å krysse gaten.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Fridag, 1. mai
Minnedag for mairevolusjonen, 25. mai
Uavhengighetsdagen, 9. juli
General San Martin`s minnedag, 17. august
Columbus dag, 12. oktober
Juledag, 25. desember

Flyttbare helligdager
Påske, mars eller april
Malvinas dag, mandagennærmest den 10. juni
Flaggdag, mandagen nærmest den 20. juni

Overnatting / Hotell

Camping

Argentina har de absolutt beste campingfacilitetene i Sydamerika. Det er den billigste måten å overnatte på i et av kontinentets dyreste land.

Hoteller

Argentinske hoteller lever ikke alltid opp til sine stjerner. Sjekk værelse før du slår til. Hotellene har som regel privat bad. Står det flere tomme værelser kan det ofte lønne seg å forhandle om prisen. Morgenmat er som regel med i prisen.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Hospedajes, pensiones og residencials heter mulighetene i denne kategorien. Rommene er sparsomt møblert og ofte med bad på gangen. Billig og simpelt og ofte med et spartansk morgenmåltid inkludert i prisen.

Vandrehjem

Det er en del vandrehjem i Argentina. Har du ikke et internasjonalt youth hostel kort koster det litt ekstra for en seng. Vær oppmerksom på at de mer avsidesliggende vandrehjem kun har åpent om sommeren.

Andre overnattingsformer

Mange av de store ranchene eller estancias på spansk leier gjerne ut en seng til turister. En annen billig mulighet er å leie et rom hos en familie eller leie et hus eller en leilighet hvis man er flere som reiser sammen.

Lokal transport

Fly

Aerolíneas Argentinas tar seg av innenriks og utenriksflygningene, mens AUSTRAL utelukkende flyr innenfor landets grenser. Det finnes også en del mindre selskaper som i noen tilfeller er billigere enn de to andre.

Buss

De alminnelige bussene betegnes comun og de når ikke sitt bestemmelsessted så hurtig som expreso bussene. Bussene er komfortable med toalett og flyseter og det blir ofte vist video og servert snacks.

Tog

Argentina har et av verdens lengste jernbanenett, men mange av rutene er blitt lagt ned fordi bussene er så effektive. Enkelte fungerer da fremdeles og togturene er en fremragede mulighet for å se det vakre landskapet.

Taxi

Det er lett å gjenkjenne taxiene for de har gule tak. Det kjøres etter taksameter og det er kun få taxisjåfører som har for vane å snyte turistene. I avsidesliggende områder kan taxiene leies for en hel dag av gangen og det gir en god mulighet for å komme ut i området på egen hånd. Finn ytterligere informasjon på:

Bilutleie

For å leie bil skal en være fylt 25 år, et gyldig førerkort og være i stand til å legge igjen et depositum hos utleier. Hvis du betaler kontant er det mulig å presse prisen litt ned hos de mindre utleierene.

Andre transportformer

I Patagonia og spesielt i området omkring Bariloche er sykling et realistisk alternativ til bil og buss. Flere sykkelutleiere er kommet til så hvis du tør ta utfordringen er det et en fantastisk måte å reise gjennom området på. Det er ikke mere risikabelt å haike i Argentina enn det er i Europa.

Spesielle forhold

Selv om folk i Buenos Aires ofte beklager seg over den stigende kriminaliteten i landet så hører voldelige overfall til sjeldenhetene. Risikoen kan elimineres ved å ikke ferdes på øde steder i større byer og ved å gå i grupper om kvelden. Hold et våkent øye med tyver som forsøker å distrahere deg for så å stikke av med vesken din. Spesielt på buss- og togstasjonene. Det er ingen grunn til panikk. Argentina regnes for å være et av de sikreste landene i Sydamerika.

Reisetilbud