Reiseguide til Malta

Reiseguide til Malta

I Middelhavets hjerte ligger Malta. Den lille øystaten med sin storslåtte historie har alt hva et turisthjerte begjærer: Store opplevelser, gjestfrihet og en kulturarv som gir smaksprøver på mange av periodene i verdenshistorien.

Fakta


  • Repubblika ta´Malta

  • Valletta

  • 320 km2

  • Maltesisk og engelsk

  • Katolisisme

  • 381.603 (1999)

  • Republikk

  • Den maltesiske øygruppe består av 6 øyer med beliggenhet midt i Middelhavet, 93 kilometer sør for Sicilia og 500 kilometer nord for Libya. Malta, den største av de seks øyene, har preg av de mange buktene og havnene langs kystlinjen. Nordvest for Malta ligger øygruppens nest største øy, Gozo, som er mer fruktbar enn den tørre hovedøya.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Ved å reise til Malta i perioden mellom februar og juni unngår man både den svært varme middelhavssommeren og regnsesongen som ligger mellom oktober og februar. Høysesongen er imidlertid fra juli til september. I denne perioden er det dobbelt så mange turister som innbyggere på Malta.

Reiselitteratur

Turen går til Malta
Lonely Planet Malta
Essential Malta and Gozo

Lokale forhold

Valuta

Euro

Internettkafeer

Det er ikke mange internettkafeer på Malta, men siden øya ikke er særlig stor, skulle det ikke være vanskelig å finne minst en av dem.

Nødhjelp

På Malta skal du ringe følgende numre for å få hjelp:
Politiet: 191
Ambulanse: 199
Brannvesen: 196

Driks

Restauranter og taxisjåfører forventer 10 prosent i drikkepenger. Det er også en god idé å gi noen penger til stuepiker, piccoloer, dørvakter og frisører.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge er den 12.00 på Malta.

Mål og vekt

På Malta benytter man følgende vekt- og måleenheter:
Lengde: yard/mile
Vekt: pound/stone
Væske: pint/gallon

Fotografering

Fotografering er forbudt i enkelte kirker og i noen museer. Dessuten bør man spørre om lov hvis man ønsker å ta bilder av personer.

Drikkevann

Vann i kranen kan drikkes, men det anbefales at man holder seg til vann på flaske.

Elektrisitet

På Malta benytter man følgende strømkilde:
220 V, 50 Hz

Atferd og oppførsel

Det anbefales ikke å gå i badetøy andre steder enn på stranden. Det er flere kirker og andre severdigheter som krever at armer, ben og skuldre er tildekket under besøket.

Åpningstider

Butikker har åpent fra 9.00 til 21.00 (mandag-fredag). De har stengt midt på dagen for da er det siesta, ca klokken 13.00 – 16.00. I helgene åpner de samme tid, men stenger tidligere.
Banker har åpent fra 8.30 til 12.30 (mandag-fredag) og fra 8.30 til 12.00 (lørdag). De fleste banker har dessuten åpent på ettermiddagen en gang i uken, som regel fredag.
Kontorer har åpent fra 9.00 til 19.00 (mandag-lørdag)

Mat og drikke

Malta har et rikt utvalg av restauranter og kafeer med ca. 680 spisesteder på øya. Man kan få alt fra den enkleste junkfood til storslagen kulinarisk kjøkkenkunst. Man bør også prøve de lokale rettene, som for eksempel fenek (kanin i vin) og brungiel (auberginer med tomat- og kjøttfyll). Maltesernes eget øl, Farsons, bør også prøves, et glimrende alternativ til de utenlandske ølsortene som også fåes her.

Forhold for funksjonshemmede

Malta er ikke et handikapvennlig land. Det er mange trapper på øya, men flere hoteller har nå begynt å tenke på rullestolbrukere. En liste med hoteller med handikapfasiliteter kan man få hos:
National Commission for the Handicapped
St. Josephs High Road
Santa Venera

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Paulus´ skibbrudd, 10. februar
St. Joseph´s day, 19. mars
Maltas frihetsdag, 31. mars
Worker´s Day, 1. mai
Feast of St. Peter and St. Paul, 29. juni
Maria Himmelfartsdag, 15. august
Feast of our Lady of the Victories, 8. september
Uavhengighetsdag, 21. september
Maria unnfangelse, 8. desember
Juledag, 25.desember

Løse helligdager:
Langfredag, april
Minnedag for opprøret i 1919, juni
Republikkens dag, desember

Overnatting / Hotell

Camping

For tiden finnes det ingen offisielle campingplasser på Malta, men regjeringen har øremerket flere steder til formålet, uten at noe er skjedd. Det er ikke ulovlig å campe på Malta, men man skal nok holde seg unna strender og andre steder hvor man kan sjenere andre. Det anbefales ikke å campe uten for bygrensene eller på nordsiden av øya.

Hoteller

Malta har flere hundre hoteller i alle prisklasser. Det statlige turistkontoret har standardisert hotellenes kvalitet. De er bedømt på en skala mellom en og fem stjerner.

Bed og Breakfast eller pensjonat

På Maltas pensjonater råder en spesielt vennlig og varm atmosfære. De fleste ligger sentralt med god adgang til banker, busser, butikker og natteliv.

Vandrehjem

Det er i alt fem utmerkede vandrerhjem på Malta. Et av dem ligger på Gozo.

Andre overnattingsformer

Leiligheter:
Det finnes mange møblerte luksusleiligheter over hele Malta og Gozo. Flere har havutsikt, takterrasse og svømmebasseng.

Farmhouses:
Planlegger man et lengre opphold på Malta, kan det være en idé å prøve de såkalte farmhousene. De byr på litt luksus og en avslappet stemning. Flere av dem er utstyrt med svømmebassenger og grillterrasser. Sammenlignet med andre lignende tilbud i Middelhavet, er det konkurransedyktige priser på de maltesiske farmhousene.

Lokal transport

Fly

Malta International Airport ligger i Luga, bare fem kilometer fra hovedstaden Valletta. Det er ingen innenriksflyvninger siden Malta ikke er særlig stor. Til gjengjeld er det mulig å skaffe helikoptertransport fra Malta til Gozo, og samtidig få en fantastisk sightseeing ut av turen.

Buss

De bedagelige bussene er Maltas mest utbredte transportform. Det er rutenett over hele øya.

Tog

Det er ikke tog på Malta.

Taxi

På øya finnes det hvite og sorte taxier. De hvite kan stoppes på gaten, men sjåførene bruker sjeldent taksameter, så man bør avtale prisen på forhånd. De sorte skal i følge reglementet ikke stoppe på gaten. Det kan lønne seg å ringe.
Wembleys 24-timers taxiservice: 332074/345454.

Bilutleie

Det er relativt billig å leie bil på Malta. De fleste internasjonale utleieselskaper finnes her, men man kan også leie hos lokale selskaper. Det vil være ca. 15 prosent billigere.

Båt eller ferge

Det er hyppige fergeavganger mellom Malta og Gozo og andre destinasjoner i øystaten. Man kan i tillegg få kortere turer med de gondollignede taxibåtene i Valletta.

Andre transportformer

Hestekjerrer:
I 1856 oppfant malteserne de såkalte karrozin´er som er elegante hestekjerrer med plass til fire personer. I dag brukes vognene mest til brylluper og til turistutflukter. Det er en morsom måte å oppleve Malta, men selvfølgelig noe dyrere enn annen transport.

Spesielle forhold

Vær oppmerksom i trafikken – landet har ingen promillegrenser!

Har du hatt lyst til å reise til Malta?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Charter (fly+hotell)
Prisene er pr. person

Inspirasjon til reisen

Reisetilbud