Reiseguide til Jordan

Reiseguide til Jordan

Jordan er et ørkenland som gjemmer på fabelaktige opplevelser for reisende. Den jordanske ørken er et fremragende sted å gå på oppdagelse etter gamle byer som tidligere har vært gravd ned i sanden.

Fakta


  • Al-Mamlaka al-Urdunia al-Hashemiyah

  • Amman

  • 89.206 km2

  • Arabisk

  • Islam

  • 5.200.000

  • Monarki

  • Jordan er mest sand. Hele 80 prosent av landet er dekket av ørken. De resterende 20 prosent er primært landets absolutt mest fruktbare område som ligger rundt Jordanelven. Her bor også størstedelen av befolkningen.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Været i Jordan følger samme mønster som resten av Midtøsten, med varme somre og kjølige vintre. I Jordan kan sommertemperaturene komme opp på 49 grader, men det er sjelden. Om vinteren er det ikke usedvanlig med litt snøvær i ny og ne. Vil man unngå begge deler bør man derfor reise om høsten eller om våren.

Reiselitteratur

Lonely Planet Jordan

Lokale forhold

Valuta

Jordanske dinarer (JD)

Internettkafeer

Det er ikke noe problem å finne internettkafeer i Amman. Mange hostels og kafeer har computere til dette formålet. Lidt mer problematisk blir det å finne en datamaskin i de mindre og mer avsidesliggende byene, men det lar seg gjøre med litt tålmodighet.

Nødhjelp

For å få hjelp i Jordan skal du ringe på følgende numre:
Politi (192), (462)
Ambulanser og førstehjelp (193)

Driks

På pene restauranter forventer kelnerne å få cirka 10 prosent utover regningsbeløpet. Men andre steder er det ingen grunn til å flotte seg med den slags.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 14.00 i Jordan.

Mål og vekt

I Jordan benytter man følgende vekt- og måleenhet:
Vekt: kilo
Lengde: meter

Fotografering

Jordanerne er veldig vennlige og imøtekommende, og det er derfor ikke noe generelt problem å fotografere. I hvert fall så lenge man husker alminnelig høflighet og har respekt for folk som med sin påkledning, atferd og situasjon ikke vil la seg fotografere.

Drikkevann

Det anbefales ikke å drikke vannet fra springen, men heller kjøpe vann på flaske. Jordanerne har nettopp hatt problemer med drikkevannet og befolkningen er derfor blitt bedt om å koke vannet før bruk. Men hvis forbruket fra springen begrenser seg til tannpussen skulle en unngå magetrøbbel.

Elektrisitet

I Jordan benytter man følgende strømkilde:
220 volts AC, 50 Hz.

Atferd og oppførsel

Det er ingen spesifikke regler for god oppførsel, men ved moskeene bør man kle seg i klær som dekker hele kroppen.

Åpningstider

Butikkene har åpent fra 9.00 til 13.00 og fra 15.00 til 20.30 (lørdag-torsdag).
Kontorene har åpent fra 9.00 til 18.00 (lørdag, onsdag-torsdag). En del kontorer holder et par timers middagspause.

Mat og drikke

Jordanerne nyter godt av det arabiske kjøkkenet. Velkjente retter er falafel, shawarma og humus, og det lages også forskjellige varianter av disse. En særlig jordansk ting er den meget velsmakende mensaf, som er hentet fra det beduinske mindretallet i landet. Mensaf er sterkt krydret lam som stekes og serveres med ris. Den heldige får også servert lammehodet og øynene, mens den nest heldigste må tygge seg igjennom tungen.

Forhold for funksjonshemmede

Man må dessverre konstatere at Jordan ikke er det rette stedet å dra for en som har problemer med å gå. Mange av severdighetene er steinete ruiner omgitt av sand, og er derfor ikke rullestol- og krykkevennlige. Om mennesker med andre handikap kan reise til Jordan avhenger naturligvis av handikapets art.

Høytids- og helligdager

I tillegg til de alminnelige muslimske helligdagene har jordanerne også et par lokale helligdager.

Uavhengigheten fra det Ottomanske styret, 25 mai.
Årsdagen for det store arabiske opprøret, 10 juni.

Overnatting / Hotell

Camping

Noen steder i ørkenen kan man med fordel campe, men i nærheten av Amman er det ingen campingplasser.

Hoteller

Det finnes mange hoteller, alt fra små uavhengige hoteller i sidegatene til de store internasjonale kjedene som SAS Radisson og Marriot. Og man betaler for den kvaliteten man ønsker.

Lokal transport

Fly

Den eneste innenriksruten er den daglige turen mellom Amman og Aqaba. Den flys av et datterselskap til det nasjonale flyselskapet Royal Jordanian. Bemerk at avgangene ikke er fra den internasjonale flyplassen, men fra den mindre flyplassen Marka.

Buss

Det nasjonale busselskapet Jett kjører mange innenriksruter på kryss og tvers av Jordan, og et par internasjonale ruter til blant annet Bagdad, Jeddah og Riyadh. Bussene er billige, ikke alltid så hurtige og det kan være vanskelig å få plassbillett.

Tog

Den eneste togforbindelsen i Jordan går mellom Amman og Damaskus. Men toget går ikke så ofte, og togstasjonene i Jordan og Syria ligger ikke i nærheten av hovedstadens respektive sentrum.

Taxi

De populære deletaxiene i Midtøsten er naturligvis også en hit i Jordan. De er hurtige, billige og kjører ofte og kan derfor matche bussene. De alminnelige taxiene finner man også i gatebildet, men som så mange andre steder i denne del av verden sitter de største svindlerne enten i fengsel eller bak rattet i en taxi. Sørg for at taksameteret er slått på og hvis sjåføren nekter, så gå ut av taxien og finn en annen. Over lengre avstander, og for så vidt korte, er det en fordel å avtale prisen på forhånd slik at sjåføren velger den korteste veien. Hvis taksameteret ikke er på, kan en oppleve at det blir kjørt store omveier

Bilutleie

De lokale bilutleiefirmaene er generelt mye billigere enn de internasjonale som holder til i Jordan. Men det kan ofte kun lønne seg å leie bil hvis man har ambisjoner om turer rundt i ørkenen på egenhånd. Mellom de store byene og grensebyene er de offentlige transportmidlene eller deletaxiene ofte både hurtigere og billigere enn en turist bak et eget ratt.

Båt eller ferge

Jordans eneste havneby Aqaba som ligger ved Rødehavet, har jevnlige forbindelser til Nuweiba i Egypt. Det finnes flere muligheter som passer til både en stram og mer løs timeplan. Prisene varierer alt etter hvor raskt det skal gå.

Spesielle forhold

En rekke utenlandske organisasjoner tar imot frivillige som har lyst til å jobbe med arkeologisk utgraving. Arbeidet er ofte uten lønn. For nærmere informasjon kontakt:
British institute at Amman for Archaeology & History
PO box 519
Al-Jubeiha, Amman
11941
Jordan

eller

Institut Francais d`Archèologie du Proche Orient
PO box 5348
Amman
Jordan

Finn reisen til Jordan her

Finn inspirasjon til Jordan her

Reisetilbud