Reiseguide til Tunisia

Reiseguide til Tunisia

Korallkysten i Tunisia er stedet, dersom man liker sol, vann og hvite sandstrender. Det er også her man finner landets eneste koraller, som ligger ute langs kysten ved byen Tabarka. I tillegg kan man oppleve frodige grønne skoger og ruinbyen Bulla Regia i området.

Fakta


  • Al Jumhuriyah at Tunisiyah

  • Tunis (1.500.000)

  • 163.610 km2

  • Arabisk og fransk

  • Islam

  • 9.214.900 (1997)

  • Republikk

  • Tunisia er preget av typisk middelhavsklima med høye sommertemperaturer og behagelige vintre. I Sahara i sør kan det, ikke overraskende, bli over 50 grader om sommeren. Badevannstemperaturen kommer aldri under 15 grader, og oppnår cirka 25 grader om sommeren. I fjellene kan det forekomme nattefrost. Tunisias høyeste fjell, Jebel Chambi, er 1544 meter høyt. Tunisia byr på frodige grønne daler, lave tredekkede fjell, åpne stepper, hvite sandstrender og ørkener med oaser.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Høysesong er juli og august, hvor 2 millioner europeere reiser til varmen. I denne perioden er ting dyrere, hotellene er booket, og varmen gjør alle former for aktivitet vanskelig. Det beste tidspunktet er derfor fra mars til mai, hvor temperaturen er behagelig og naturen blomstrer etter vinterregnet. Perioden fra midten av september til desember er også et ideelet reisetidspunkt.

Reiselitteratur

Lonely Planet Tunisia

Lokale forhold

Valuta

Tunisiske dinar (TD)

Internettkafeer

Internett ble tilladt i Tunisia i 1997, så det er fremdeles nytt. Derfor finnes det ikke en internettkafé på hvert gatehjørne, men i de største byene er det likevel mulig å finne noen enkelte.

Nødhjelp

Ambulanse, brannvesen og politi (197)

Driks

Alle i turistbransjen lever av drikkepengene. Omtrent 10 procent av regningens beløp er det vanlig å gi. Dersom man gir drikkepengene i begynnelsen av ferien, økes servicenivået. Gi drikkepengene med et smil, og opplev gleden det sprer. For en tunisier er det ikke nedverdigende å motta drikkepenger; de sammenstiller det ikke med tigging.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge (sommertid), er den 11.00 i Tunisia.
Når klokken er 12.00 i Norge (vintertid), er den 12.00 i Tunisia.

Mål og vekt

Vekt: kilo
Lengde: meter

Fotografering

Tunisia oppfordrer på mange områder til fotografering med Bounty-strendene, de historiske ruinbyer og severdigheter, ørkenen og oasene. Det mest eksotiske motiv er likevel menneskene og livet i Tunisia. Verken kvinner eller eldre liker til gjengjeld ikke å bli fotografert. Spør alltid først, og godta et nei. Mange kommer sikkert til å spørre om penger, noe som er helt iorden, da de jo gjør deg en tjeneste, men prisnivået bør holdes lavt. Solen er sterk, så 100 ASA er best til utendørsfotografering. Unngå å fotografere mellom kl.12-15, når lyset er skarpest.

Drikkevann

Vannet i springen kan ikke drikkes. Det er ikke giftig, men magen er ikke vant til det. Pussing av tenner går fint. Vann på flasker kan kjøpes overalt.

Elektrisitet

220/110 Volt, 50 Hz

Atferd og oppførsel

Bortsett fra inne i turistsentrene, bør man kle seg slik det passer seg i muslimske land. Menn bør ikke gå i bar overkropp andre steder enn på stranden. Kvinner bør minst dekke skuldrene og resten av kroppen ned til knærne. Følger man disse reglene, opplever man ingen ubehageligheter. Hvis man er ordentlig påkledd, er sjansen for at tunisierne henvender seg til deg, og inviterer deg hjem på middag, også mye større. Utenfor turistområdene er det ikke ansett som bra å være synlig alkoholpåvirket. De fleste tunisiere drikker ikke. I Tunisia gir man en annen hånden sin og fører den til hjertet som tegn på hjertelighet. De fleste menn lar enslige kvinner være ifred. Skulle noen komme med tilnærmelser, forklar tydelig at du ikke er interessert. Hjelper det ikke, kan du heve stemmen, eller signalisere til andre at han generer deg. Det hjelper som regel. De lokale gir selv penger til tiggere. Det er en del av Islam og muslimsk kultur å hjelpe folk i nød. Småpengene man gir går heller ikke akkurat utover noen turisters økonomi. Gi derimot aldri penger til barn, da dette oppfordrer dem til å gjøre tiggingen til en levevei. La den heller jobbe for pengene, eller la dem selge deg noe.

Åpningstider

Banker har åpent fra 7.30/8.00 til 11.00 og fra 14.00 til 16.00 (mandag til fredag).
Butikker har åpent fra 8.00 til 12.30 og fra 14.30 til 18.00 (mandag-fredag) og fra 8.00 til 12.00 (lørdag).
Kontorer har åpent fra 8.30 til 13.00 og fra 15.00 til 17.30 (mandag-torsdag) og fra 8.30 til 13.30 (fredag-lørdag).

Mat og drikke

Det nordafrikanske kjøkken er spennede og inspirerende. Det tunisiske kjøkken glemmer heller ikke sin franske inspirasjon, og det resulterer i noen ypperlige eksotiske retter. Fisk, lam, kylling og okse spises krydret med eksotiske krydderier, og ofte med couscous (gryn) som tilbehør. Frukt og grønnsaker er velsmakende; de smaker slik som frukt modnet i sol og varme skal smake. Reiser man rundt i Tunisia, bør man prøve den søte mynte-teen på en kafé.

Forhold for funksjonshemmede

Det er ikke alle steder like lett fremkommelig for rullestolbrukere. Men tunisierne er utrolig hjelpsomme, så med litt tolmodighet ordner det seg nok. Jo bedre hotellet er, desto større er sjansene for å unngå problemer. Undersøk hos reisebyrået før du bestiller.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1.januar
Selvstendighetsdag, 20. mars
Ungdommens dag, 21. mars
Martyrenes dag, 9. april
Arbeidernes dag, 1. mai
Republikkens dag, 25. juli
Kvinnedag, 13. august
Den nye tids dag, 7. november
Ramadanen (muslimenes fastemåned) faller forskjellig hvert år fordi den islamske månekalender er 11 dager kortere enn vår.

Overnatting / Hotell

Camping

I flere byer er det campingplasser, selv om det ikke er like utbredt som i andre middelhavsland. I det nordlige Tunisia ved Raf Raf og Ghar el.Melh er det akseptert å sove på stranden. Det er det ikke sørpå.

Hoteller

Hotellprisene er kontrollert av staten. Hotellene er klassifisert i 1-5 stjerners- og NC- (non-classificé-)hoteller. Fordi de har stjerner, gjør det dem nødvendigvis ikke bedre enn NC-hoteller. Prisene varierer med sesongen, og er dyrest om sommeren. Klassifiserte hoteller har frokost inkludert. De billige NC-hotellene ligger i de gamle bydeler, men ofte er et 1-stjerners hotell en bedre løsning for turister.

Lokal transport

Fly

Det er billig å fly innenriks i Tunisia, men utvalget av byer inkludert i flynettet er begrenset fordi landet ikke er særlig stort.

Buss

De statseide grønne og hvite busser går stort sett i tide, og forbinder Tunis med de største byene flere ganger om dagen. Til mindre byer er det vanligvis en avgang daglig.

Tog

Tognettet er ikke fullt utbygget, men det som er, er særdeles effektivt, og går i tide. Der er flere daglige avganger mellom Tunis og de største byene.

Taxi

Taxi er svært billig og effektivt. Sjåføren vil ikke bestandig kjøre etter taxtameter, så det er en god idé å avtale prisen på forhånd. For langturer med deletaxier, «Lounges», er prisen omtrent den samme som for buss, men det går fortere.

Bilutleie

Minimumsalderen for å leie en bil er 21 år. Det er dyrt å leie bil, og i høysesongen er bilene ofte booket på forhånd. Lei en taxi en halv eller en hel dag. Det er som oftest billigere.

Båt eller ferge

Der er to ferjer. Fra Sfax til Kerkennah, og fra Jorf til Ajm på Jerba.

Andre transportformer

Haiking anbefales ikke på grunn av usikkerheten omkring det. Likevel er det nokså utbredt i Sørtunisia. Det bliver forventet at du betaler omtrent det samme som en busstur ville ha kostet. Hånden holdes vannrett og flatt med strak arm og viftes opp og ned for å vise bilistene at man gjerne vil sitte på.

Spesielle forhold

I varmen må man huske å drikke rikelig med væske, også selv om man ikke føler seg tørst. Prøv et Hamman (tyrkisk bad) i ekte romersk tradisjon. Menn og kvinner er adskilt, og badene finnes som oftest i vakre bygninger dekket med marmor. Man kan velge mellom dampbad, styrtbad, skrubbing, massage og sauna. Det bliver sagt at det er som å bli født på nytt. Et tips er å prøve det i begynnelsen av ferien, så ikke fargen man har fått skrubbes av. For EU-borgere kreves det ikke visum for et opphold på mindre enn tre måneder.

Finn reisen til Tunisia her

Finn inspirasjon til Tunisia her

Reisetilbud