De majestetiske pyramidene i Giza mot en klar himmel, omringet av ørken.

Reiseguide til Egypt

Egypt ønsker velkommen til mange historiske severdigheter. Her finner man de imponerende pyramidene og unike historiske skatter. I tillegg har landet skjønne områder til de som vil ha badeferie og avslapping.

Fakta


  • Jumhuriyat Misr al-Arabiyah

  • Kairo (14.000.000)

  • 997.739 km2

  • Arabisk. Mange steder snakker de også fransk og engelsk.

  • Islam. Men kristendommen er også representert i flere former.

  • 67.273.906 (2000)

  • Republikk

  • Bortsett fra noen grønne områder ved Middelhavet og Nilen består Egypt av ørken. Det betyr at temperaturen inne i landet kan nå opp over 50 grader om sommeren. Til gjengjeld kan det noen steder i ørkenen bli ganske kaldt om vinteren (helt ned til 8 grader). Ørkenlandskapet betyr også at det kan være dramatiske temperatursvingninger i landet.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Egypt kan besøkes året rundt, men er ikke så behagelig fra juni til august når temperaturen kommer opp over 40 grader. Vår og høst er gode tider å reise på. Da varmer ikke solen mer enn at man orker å oppleve de mange historiske og kulturelle severdighetene.

Reiselitteratur

Lonely Planet Egypt
Fodor’s Egypt

Lokale forhold

Valuta

Egyptiske pund (EGP

Internettkafeer

Det er kun noen få internettkaféer i Egypt. De finnes hovedsakelig i Kairo, Alexandria og Dahab.

Nødhjelp

Får du bruk for å tilkalle nødhjelp i Egypt, skal du ringe på følgende numre:
Ambulanse (123)
Politi (122)
Brannvesen (125)
Et godt tips er å ringe til turistpolitiet i stedet for det vanlige politiet, da de ofte er mer hjelpsomme overfor turister. Turistpolitiets hovedkvarter i Kairo har: 926028.

Driks

Det forventes som regel at man gir drikkepenger i Egypt. På hoteller og restauranter skriver de ca 12 prosent servicegebyr på regningen, men det er vanlig å gi ca fem prosent ekstra. Også taxisjåfører forventer å få tips, 10 prosent er ikke uvanlig. Mange egyptere trenger drikkepengene til å supplere sin inntekt. Det er derfor en god idé å alltid ha småpenger på seg.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 13.00 i Egypt.

Mål og vekt

I Egypt benytter man følgende måleenheter:
Vekt: kilo
Lengde: meter

Fotografering

Det er tillatt å fotografere over alt i Egypt. Men du skal være oppmerksom på særlige regler i moskeer og andre hellige steder. I det hele tatt bør du spørre før du tar bilder av folk.

Drikkevann

I dag sier de fleste at det er sikkert å drikke vann fra springen i Kairo, Alexandria, Luxor og Aswan. Men vil du være helt sikret mot mageinfeksjon, bør du holde deg til kjøpt vann på flasker. Her er det en god idé å sjekke om korken sitter skikkelig fast. I landdistriktene bør alt vann kokes før man bruker det.

Elektrisitet

I Egypt benytter man følgende strømkilde:
220 volt, 50 Hz. Men enkelte landdistrikter bruker ennå 110-130 volt, 60 Hz.

Atferd og oppførsel

Egypt er et muslimsk land, så man skal kle seg tekkelig. I byene og på religiøse steder bør både menn og kvinner ha klær som dekker skuldre og knær. Det er spesielt viktig for kvinner. På de større turiststedene ute ved kystene kan man godt ha på badetøy.

Mat og drikke

Åpningstidene i Egypt varierer etter årstidene.
Om vinteren har butikkene åpent fra 9.00 til 18.00 (lørdag-torsdag).
Om sommeren har butikkene åpent fra 9.00 til 12.30 og 17.00 til 20.00 (lørdag-torsdag). Enkelte butikker har åpent fredag.
Banker har åpent fra 8.30 til 14.00 (søndag-torsdag).

Normale åpningstider og offentlige transportmidler endres under de muslimske festene og helligdagene. For eksempel er restauranter ofte stengte fra soloppgang til solnedgang under Ramadan når muslimene faster.

Forhold for funksjonshemmede

Det er ikke spesielt gode fasiliteter for handikappede i Egypt. Til gjengjeld har de en stor vilje til å støtte og hjelpe handikappede med å komme seg rundt. Hvis en handikappet vil arrangere turen sin selv, bør forholdene undersøkes hjemmefra. Men på en arrangert tur er det ingen problemer.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Sinais Befrielsesdag, 25. april
Arbeidernes Dag, 1. mai
Evakueringsdagen, 18. juni
Revolusjonsdagen, 23. juni
Nasjonaldagen, 6. oktober
Den nasjonale Befrielsesdag, 24. oktober
Seiersdagen, 23. desember

Flyttbare helligdager
Ramadan, en fasteperiode som varer en måned.
Slutten av Ramadan kalles Eid al-Fitr og er en fest som varer i tre dager.
Islamsk nyttår.
Profeten Muhammeds fødselsdag feires på forskjellige datoer fra år til år.

Overnatting / Hotell

Camping

Det er ikke mange campingmuligheter i Egypt, men det er mulig å finne campingplasser ved de store byene.

Hoteller

Hoteller er det mange av i landet. Mange av de store internasjonale hotellkjedene har bygget ved feriestedene. Vil man ha et billigere alternativ, finnes det flere mindre, private hoteller.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Flere av de mindre private hotellene fungerer som en slags Bed & Breakfast. Her spiser man sammen med vertene og kan ofte bli kjent med dem.

Vandrehjem

Vandrehjem eller hosteler finnes de fleste steder i landet. Kvaliteten er varierende, men det er generelt billig.

Andre overnattingsformer

Hotellene inne i landet er ofte simple i sammenligning med de store, moderne hotellene ved kystene. Her er rennende varmt vann luksus. Til gjengjeld er det billig å bo inne i landet.

Lokal transport

Fly

Det er daglige avganger med innenriksfly mellom de store byene og feriestedene i Egypt. Det er billigere å kjøpe flybilletter når du kommer til Egypt enn å kjøpe dem på forhånd.

Buss

Busser er det viktigste offentlige transportmiddelet i Egypt. Mange er i elendig stand, særlig bybussene. Til gjengjeld er de billige.

Tog

Både større og mindre byer i Egypt er bundet sammen av tognett. Man kan velge mellom fire forskjellige klasser.

Taxi

Taxi er et godt transportmiddel i Egypt. Det er som regel billig, men det er en god idé å avtale en pris med sjåføren før turen starter.

Bilutleie

Mange av de store bilutleiefirmaene er representert i de større byene og på feriestedene.

Båt eller ferge

Cruise på Nilen er en god og populær måte å se landet på, og det er et rikt utvalg av ferger og båter som seiler mellom Luxor og Kairo.

Spesielle forhold

Det har gjennom tidene vært en del angrep på turister i Egypt. Antallet overfall har sunket de siste par år.

Egypt er blitt et stort turistland i det siste og de fleste egypterne har oppdaget at det er penger i turistene. På turiststedene blir man ofte overfalt av ivrige egyptere som vil selge alt fra skarabeer til kamelhår. Den beste måten å få være i fred på, er å ignorere dem.

Har du hatt lyst til å reise til Egypt?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Fly+hotell
Flybilletter t/r
Prisene er pr. person
Reisetilbud