En person sitter på kanten av et fjellutspring med utsikt over en fjord og fjell.

Reiseguide til Norge

Norge byr på alt fra fjell og fjord, snødekte vidder og nordlys om vinteren til sørlandshus og lyse sommernetter. Naturen er vill og spektakulær og byene moderne og spennende. I denne seksjonen finner du en komplett guide til vårt hjemland, presentert i samarbeid med Norges Turistråd

Fakta


  • Norge

  • Oslo (494.793)

  • 323.758 km2

  • Norsk

  • Kristendom

  • 4.417.599

  • Monarki

  • Da landskapet i Norge består av fjell, isbreer, klipper, elver og fosser er store deler av landet ubebodd. Den norske østkysten er grønn og frodig med glitrende elver og sjøer. Vestkysten, som nyter godt av Golfstrømmen, kan innimellom hjemsøkes av voldsomme regnbyger. Drar man helt nord opp til Nordkapp, vil man oppleve et barskt og øde landskap. Her har planter og trær svært vanskelige vekstbetingelser.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Norge kan besøkes året rundt. Om vinteren lokker de utfordrende alpine skiområdene og
de vakre langrennsrutene. Sommeren byr på deilige lyse netter og hyggelige
fiske- og vandreturer i et vakkert landskap. Norge er fantastisk året rundt og
har noe for enhver smak

Reiselitteratur

Lonely Planet Norway
Fordor’s Norway

Lokale forhold

Valuta

Norske kroner (NOK)

Internettkafeer

Det er ikke vanskelig å finne internettkaféer i Norge. De fleste ligger i større byer som Oslo og Bergen, men også i mere avsidesliggende områder kan man få tilgang til nettet. Det er ikke billig, men til gjengjeld er forholdene gode med mange datamaskiner og tilhørende bar og kafé.

Nødhjelp

Politiet og brannvesen (112)
Ambulanse (113)

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 12.00 i Norge

Mål og vekt

Lengde: meter
Vekt: kilo
Væske: liter

Fotografering

I Norge er det ingen restriksjoner på hva som kan fotograferes og ikke. Dersom man skal fotografere enkeltpersoner bør man imidlertid spørre først.

Drikkevann

Man kan drikke vannet fra springen i Norge

Elektrisitet

220volt AC/50Hz

Atferd og oppførsel

Legg merke til at der er forbudt å røyke i de fleste offentlige bygninger i Norge. Nordmenn er som regel veldig punktlige, og det er ikke vel ansett å komme for sent.

Åpningstider

Banker har åpent fra 9.00 til 15.30 (mandag-fredag), de fleste banker lukker imidlertid 17.00 torsdag.
Butikkene har åpent fra 9.00 til 17.00/18.00 (mandag-fredag) og fra 9.00 til 15.00/16.00 (lørdag). Det er vanlig at butikkene holder åpent lengre én kveld i uken. I Oslo er det om torsdagen.

Mat og drikke

Dersom man ikke liker fisk og skaldyr er det ikke like morsomt å komme til Nord-Norge og Vestlandet. Her spises det nemlig mye fisk. Sardiner bør prøves ettersom det nærmest var nordmennene som oppfant dem. Gravlaks bør man også prøve. Størst er imidlertid torsk og kveite som bør spises når den er helt fersk. Drikkevarene er dyre i Norge, i hvert fall hvis man vil ha alkohol. Men det finnes et stort utvalg. Dersom man synes det er for dyrt kan man med fordel kaste seg over det deilige, rene drikkevannet som landet byr på.

Forhold for funksjonshemmede

I Norge er forholdene for handikappede utmerkede. Det er vanskelig å finne et land som har bedre fasiliteter. Det spiller stort sett ingen rolle hvor i landet man befinner seg, for de fleste steder er det lagt til rette for handikappede.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Arbeidernes dag, 1. mai
Nasjonaldag, 17. mai
Juledag, 25. desember
Annen Juledag, 26. desember.
Flyttbare helligdager
Skjærtorsdag, Langfredag og Påskedag, mars eller april måned
Kristi himmelfartsdag, mai
Pinsedag, mai eller juni.

Overnatting / Hotell

Camping

I Norge finnes det mange campingplasser med gode fasiliteter. Samtidig er det flere steder mulighet for å campe ute i naturen.

Hoteller

I Norge finnes det mange hoteller, og standarden er høy. Luksushoteller finnes overalt i landet, men det er vanskeligere å finne noe helt billig.

Bed og Breakfast eller pensjonat

I Norge kan man mange steder leie gjestehus og fjellhytter . De er ofte små og tilbyr
ikke så moderne fasiliteter som hoteller, men har allikevel god standard.

Vandrehjem

Der er omkring 100 vandrehjem/hostels spredt over hele landet. Alle kan leie rom her, men medlemmene av Den norske Sammenslutning av Vandrehjem har første prioritet.

Andre overnattingsformer

Rorbuer er hytter som blir brukt av fiskere i vintersesongen. Om sommeren leies de ut til turister. De er billige og har utmerkede fasiliteter.

Lokal transport

Fly

Det er gode innenriksforbindelser mellom de store byene i Norge, men det er en veldig dyr måte å komme rundt på.

Buss

Det kjører mange langdistansebusser i Norge. De fleste byene har dessuten et lokalt bussnett.

Tog

Tognettet i Norge er godt utbygget og man kan ta tog mellom stort sett alle de store og mellomstore byene. Dersom man vil reise med et av ekspresstogene bør man booke i forveien.

Taxi

Man kan få tak i en drosje ved drosjeholdeplassene eller ved å ringe etter en. Det kjøres stort sett alltid etter taksameter, og man kan få tak i en drosje i stort sett alle byene Norge.

Bilutleie

Man kan leie biler i alle de store byene og på flyplassene, men dette er en dyr og ofte besværlig måte å komme rundt på i Norge.

Båt eller ferge

Ferger, katamaraner og flygebåter seiler fra alle kystbyene i Norge. Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes (tett ved den russiske grensen) er en spennende tur som tar 11 dager.

Spesielle forhold

Norge har en fantastisk natur, og hvis man vil se den fra sin vakreste side, skal man prøve å ta den 470 kilometer lange togturen fra Oslo til Bergen.

Har du hatt lyst til å reise til Norge?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Fly+hotell
Flybilletter t/r
Prisene er pr. person
Reisetilbud