Reiseguide til Filippinene

Filippinene har så mange sandstrender og så mye lyseblått vann at det kan gi enhver solhungrig turist tårer i øynene. På de over 7000 øyene har man mulighet til å nyte det tropiske klimaet i perfekte naturomgivelser.

Fakta

Top
Lokalt navn
Republika ng Pilipinas
Hovedstad
Manila
Areal
300.000 km2
Hovedpråk
Det offisielle språket er engelsk, men det meste av befolkningen snakker pilipino.
Største religion
Romersk katolsk
Innbyggere
81.159.644 (2000)
Styreform
Republikk
Geografi
Filippinene ligger mellom Taiwan og Borneo. Landet utgjør 7107 øyer, men bare 2773 er navngitt. Det fleste av øyene er rike på fjell, og 18 av landets 37 vulkaner er stadig aktive. Frodige, grønne enger prydet med fosser og tropiske vekster gjør sitt til at det filippinske landskapet blir en utrolig opplevelse.

Reiseforberedelse

Top

Beste tid å reise

Det tropiske klimaet sørger for at det aldri blir kaldt på Filippinene. Fra juni til september er det regntid, og det er i denne perioden de fleste tyfoner rammer landet, ca. 15 pr. år. Fra oktober til februar er det forholdsvis kjølig og tørt, og fra mars til mai er det svært varmt og fortrinnsvis tørt.

Reiselitteratur

Lonely Planet Philippines

Lokale forhold

Top

Valuta

Fillipinsk peso, 1 peso = 100 centavos

Internettkafeer

Det ligger Internettkaféer i de fleste middelstore byer, og det er gode muligheter for å komme på nettet selv utenfor Manila.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp på Filippinene skal man ringe på følgende numre: Politi (116) Brannvesen og ambulanse (911 5061)

Driks

Man bør betale ca. 10 prosent i drikkepenger. Selv om det allerede er lagt til 10 prosent på regningen, bør man allikevel gi litt ekstra til servitøren. På de fleste hoteller blir det lagt til 15 prosent på forhånd.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 18.00 på Filippinene.

Mål og vekt

På Filippinene benytter man seg av følgende måleenheter: Vekt: kilo Temperatur: celsius Avstander: kilometer

Fotografering

Filippinene nyter å være i kameaets søkelys, og det er mange vakre motiver å velge imellom. Hvis man spør først, møter man normalt mye velvilje fra lokalbefolkningen.

Drikkevann

Det er ikke sikkert å drikke vann fra springen på Filippinene, hvis det ikke har blitt kokt på forhånd. Man kan få kjøpt vann på flaske de fleste steder.

Elektrisitet

På Filippinene benytteer man seg av følgende strømkilde: 220 V AC, 60 Hz, men det er 110 V stikkontakter på de fleste hoteller.

Atferd og oppførsel

Øyekontakt over en lengere periode mellom to menn blir betraktet som en aggressiv gestus. I de muslimske deler av landet skal man dekke seg til.

Åpningstider

Banker har åpent fra 9.00 til15.00 (mandag-fredag). Butikker holder åpent fra 10.00 til 20.00 (mandag-lørdag), og en del supermarkeder og stormagasiner holder også åpent på søndager.

Mat og drikke

Øysamfunnet henter en del av kjøkkenets hovedingredienser i havet omkring. Fisk og skalldyr i rå eller grillet form er en viktig del av det filippinske kjøkken. Til festlige annledninger stekes gris, og ellers finnes det en spennende rett med oksehaler i peanøttsaus som kalles kava-kava. Den Filippinske rom er svært god.

Forhold for funksjonshemmede

Det er viktig å forhøre seg i forveien om stedet har de eventuelle ekstra fasilitetene man trenger, for eksempel på hoteller eller i båt.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar EDSA revolusjonsdag, 22. februar Bataan-dag, 9. april Uavhengighetsdag, 12 juni Manila-dag, 24 juni Nasjonalheltedag, 31. august Alle Helgensdag, 1. november Bonifacios Dag, 30. november Juledag, 25. desember Rizal-dag, 30. desember Flyttbare helligdager Skjærtorsdag, mars eller april Langfredag, mars eller april Påskesøndag, mars eller april

Overnatting / Hotell

Top

Camping

Noen få steder er det mulig å campere på øyene. Bare en time utenfor Manila kan man sette opp telt, ved Taal lake, men det er ikke alle steder man kan sette pluggene ned i jorda. Man skal holde seg innenfor de avmerkede campingplassene, og aldri sette oppp telt på privat grunn uten å spørre om tillatelse først.

Hoteller

Turistministeriet deler opp hotellene i fire kategorier: Economy, standard, first class og deluxe.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Det finnes bed and breakfast i blant annet Coron og Puerto Galera, men de gjestfrie filippinerne leier som regel ut et værelse til en fremmed i nød.

Vandrehjem

Det er en del vandrehjem, og de er fordelt over flere av øyene.

Lokal transport

Top

Fly

Philippine Airlines er det nasjonale flyselskap, men det er også en del andre flyselskaper som ivaretar innenriksflygningen i landet. Det går fly fra Manila til omkring 50 andre destinasjoner på øyene.

Buss

Det kjører busser mellom byene , men det er også mulig å kjøre med såkalte jeepnays. Det er deletaxier som kan kjøre opptil 14 personer av gangen. Den offenlige transport kjører med noenlunde jevne mellomrom fra tidlig morgen til omkring midnatt.

Tog

Det er kun jernbane på Luzon. Det tar tid, og koster cirka det samme som å ta bussen.

Taxi

Det finnes kun taxier i byene. Det er viktig å forsikre seg om at taxameteret kjører, fordi man ellers kan bli avkrevd en liten formue når man kommer til betalingen. Til gjengjeld er det generelt billig å reise med taxi på Filippinene selv på litt lengere utflukter.

Bilutleie

Man kan leie bil både i Manila og i andre storbyer. Det er billig å leie bil, og det er mulig å få en sjåfør med på kjøpet, noe som anbefales. Spesielt hvis man har planer om å kjøre inne i Manila, som kan være litt av en utfordring for personer som ikke er vant til å kjøre bil i anarki.

Båt eller ferge

De største havnene er forbundet med ferger. Det er normalt mulighet for å reise på tre forskjellige klasser. Man skal være oppmerksom på at det skjer over 100 ulykker på fergene mellom øyene årlig, og det omkommer mange til vanns. Hvis det er tvil om kvaliteten på en båt, er det klokt å velge en annen eller finne et fly.
Reisetype Oslo Bergen Trondheim
Flybilletter t/r Fra 9 392,- - -
Prisene er pr. person
Reisetilbud
Finn billige reiser til hele verden
Prissammenligningssiden Travelmarket.no søker på mer enn 1000 nettsider for å finne de beste og billigste reisene for deg.