Storartet strand med høye klipper og krystallklart blått vann. En båd seiler i nærheten.

Reiseguide til Hellas

Hellas er landet som kan tilby stort sett alt. Her finner du flotte ferieområder med hvite strender og turkisblått vann. Men samtidig har Hellas også utallige historiske severdigheter som alle er en visitt verdig. Klimaet er perfekt, og landet er utrolig gjestfritt for alle reisende som har lyst til å utforske det.

Fakta


  • Ellás

  • Athen (800.000)

  • 131.957 km2

  • Gresk

  • Øst-ortodokse

  • 10.542.000 (1999)

  • Republikk

  • Hellas er et tørt og fjellrikt land. Fastlandet grenser mot Albania, Makedonia og Bulgaria i nord, og Tyrkia i øst. Ellers består landet av mange små og større øyer, hvor mange av dem ligger i Egerhavet mot øst.
    Den vestlige delen av Hellas strekker seg ut til Det Ioniske hav, mens den sørlige delen, blant annet Kreta, koser seg i det varme Middelhavet. Det er varmt i Hellas fra april til oktober, og det kan bli veldig tørt om sommeren.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Hellas er flott året rundt. Fra våren til høsten er det sol og høye temperaturer, noe som gjør strendene uimotståelige. Vinteren egner seg til å gå på oppdagelsesferd i de gamle greske monumentene og kjenne historiens vingesus.

Reiselitteratur

Lonely Planet Greece
Rough Guide Greece

Lokale forhold

Valuta

Euro (EUR)

Internettkafeer

Det er en god del netkaféer i Hellas og hele tiden dukker det opp nye. De fleste av dem finnes i Athen, men større ferieøyer som Korfu, Kreta og Rhodos har også fått Internet-tilgang. På kaféene er det billig å bruke maskinene, og mange steder har café eller bar i tillegg.

Nødhjelp

Hvis du trenger hjelp i Hellas, så skal du ringe følgende numre:
Ambulanse (166)
Politi (100)
Brannvesen (199)

Driks

På restauranter er det vanlig at det blir lagt til 15 prosent på regningen. Til tross for dette er det god tone å legge til 5 prosent ekstra. Når det gjelder taxi, så er det vanlig å gi litt drikkepenger. Andre servicearbeidere forventer cirka 12-15 prosent.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 13.00 i Hellas.

Mål og vekt

Hellas benytter følgende måleenheter:
Vekt: kilo
Lengde: meter
Volum: liter

Fotografering

I Hellas kan man fotografere som man har lyst til. Selvfølgelig bør man spørre om lov før man fotograferer enkeltpersoner, og vise respekt og forsiktighet i religiøse bygninger.

Drikkevann

Generelt er det ikke problem å drikke vannet fra springen i Hellas. Men det smaker ikke særlig godt, og hvis man vil være på den sikre siden, så kjøp vann på flaske.

Elektrisitet

Hellas benytter følgende strømkilde:
220 volt AC/50Hz

Atferd og oppførsel

På feriestedene kan man gå så avslappet kledd som man bare vil. Men hvis man skal inn i kirker, så bør man sørge for å være anstendig kledd. Den gresk-ortodokse kirken har stor innflytelse og da spesielt i utkantstrøk. Vær oppmerksom på at et kast med hodet bakover er en negativ gestus. Røyking er forbudt i offentlige bygninger og transportmidler.

Åpningstider

Banker har åpent fra 8.00 til 14.00 (mandag-torsdag) og fra 8.00 til 13.30 (fredag).
Butikkenes åpningstider varierer veldig, men som regel er om sommeren åpent fra 8.00 til 14.30 (mandag, onsdag og lørdag) og fra 8.00 til 14.00 og fra 17.30 til 20.30 (tirsdag, torsdag og fredag).
Om vinteren har butikkene åpent fra 9.00 til 17.00/19.00 (mandag-fredag) og fra 9.00 til 13.00 (lørdag).

Mat og drikke

Det greske kjøkken hører hjemme blant eliten. Det er enkelt, men utrolig velsmakende. Prøv en gresk salat med solmodne tomater, oliven og feta eller kanskje souvlaki, som er en av nasjonalrettene. Souvlaki er et grillspyd med kjøttstykker, ofte lam eller svin, og forskjellige grønnsaker. Grekerne pleier ofte å skylle ned maten med en ouzo som smaker litt av lakris. Prøv også retsina til maten.

Forhold for funksjonshemmede

Reiseforholdene for handikappede er ikke gode i Hellas. Bortsett fra enkelte moderne feriesteder og noen luksusferger, er det ikke tatt spesielle forhåndsregler for personer i rullestol. Mange steder i Hellas er det veldig vanskelig å komme frem med rullestol, da veiene ofte er bratte, smale og steinete.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Guddomsdag, 6. januar
Den greske frigjøringsdagen, 25 mars.
Arbejdernes dag, 1. mai
Marias opptagelse i himmelen, 15. august
Ochidag, 28. oktober
Juledag, 25. desember
2. juledag, 26. desember

Bevegelige helligdager
Langfredag, Påskedag og 2. Påskedag, mars eller april
Faste, mars

Overnatting / Hotell

Camping

Det kryr med campingplasser i Hellas, og selv på de minste øyene kan man slå opp teltet sitt.

Hoteller

Det finnes mange hoteller i Hellas. Standarden er ikke alltid like god, men det er mange å velge i mellom og de fås i alle slags kategorier.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Det finnes enkelte B&B steder i Hellas, men det er ikke mange. Til gjengjeld er det mange private pensjonater.

Vandrehjem

Vandrehjem finnes mange steder på Hellas, og som regel kreves intenasjonalt vandrekort.

Andre overnattingsformer

Det er mange private som leier ut rom i Hellas. Det er billig, og standarden er som regel utmerket.

Lokal transport

Fly

Det går innenriksfly mellom Athen og en lang rekke byer og ferieøyer. Det finnes også en flyplass med gode forbindelser ved Salonikki.

Buss

Det går busser fra Athen til alle store og mellomstore byer på fastlandet og Peloppones. I alle byene går det lokale busser.

Tog

I Athen ligger det to sentrale togstationer. Herfra kan man ta tog til mange byer på fastlandet og Peloppones. Mange av togene er langsomme, men til gjengjeld billige.

Taxi

Det er taxier overalt i Hellas. De kjører normalt etter taksameter, og prisene er veldig rimelige. Det koster ekstra for turer til og fra flyplassene.

Bilutleie

De store utleiefirmaene har filialer over hele landet, og det er også mulig å leie biler på flyplassene. Veinettet i Hellas er bra og har en god standard.

Båt eller ferge

Det går flere ferger hver dag fra Athens havneby Pireus til alle øyene. Det er også gode fergeforbindelser mellom øyene. Bilfergene er langsomme, men billigst. Hvis tiden er viktig, kan man ta flybåtene Flying Dolphins, som også er noe dyrere.

Spesielle forhold

Hellas er et ypperlig sted hvis man liker dykking og snorkling. Flere steder finnes det flotte koraller og er man heldig så befinner man seg plutselig svømmende ved siden av en havskilpadde.

Har du hatt lyst til å reise til Hellas?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Fly+hotell
Flybilletter t/r
Prisene er pr. person
Reisetilbud