En kystby med røde tak og en festning på en høyde ved siden av havet.

Uberørte byer i Hellas – Se disse 5 byperlene nærme vannet

Torben Linnemann Nielsen
De fleste som besøker Hellas reiser til en av de greske øyene eller Athen. Men Hellas har en av de eldste sivilisasjonene i verden og er utrolig rik på historie, kultur og naturskjønne landskaper, og ikke minst et svært velsmakende kjøkken. Her får du 5 tips til alternative og veldig sjarmerende, historiske byer på det greske fastlandet.

De fem byene, som jeg har valgt nøye ut, byr på alt fra hemmelige strender til godt bevarte historiske severdigheter, som ennå ikke er rennes over av turister.

Her får du en skikkelig autentisk følelse av det greske livet og kulturen. Stedene er perfekte for deg som ønsker å dykke dypere ned i noen av Hellas» skjulte skatter. For eksempel kan du fra Kavala besøke Filippi, en arkeologisk lokalitet som er nesten like gammel som Akropolis i Athen.

Kavala – Livlig havneby, nærme gresk øy og kjent som Nordens blå perle

En gammel akvedukt strekker seg gjennom en by med mange fargerike hus ved sjøen.

I det nordlige Hellas finner du den livlige og sjarmerende havnebyen Kavala, som er hovedstad i regionen Kavala og kjent som «Nordens blå perle». Dette skyldes at Kavala ligger ved den vakre Kavala-bukten og er en portal til Hellas» antikke steder og moderne kultur.

Når du besøker byen, blir du raskt sjarmert av dens historiske og kulturelle skatter og naturskjønne utsikter. Byen har et livlig sentrum med mange gode restauranter og tavernaer. Og hvis du er glad i shopping, har Kavala et kjøpesenter og mange små spesialbutikker.

Kavala passer godt for:

Deg som er interessert i kultur og historie, og kanskje også er naturelsker. Og deg som drømmer om en kombinert kultur- og badeferie.

Se seks utvalgte severdigheter i Kavala:

 • Kavalas berømte akvedukt, også kalt Kamares, er en imponerende arkitektonisk prestasjon fra det 1500-tallet, som tidligere forsynte byen med vann. Akvedukten vitner om byens store historiske betydning.
 • Panagia Halkeon-kirken frister med sin imponerende arkitektur og indre fresker.
 • Rapsani-slottet byr på en vakker panoramautsikt over byen og havet.
 • Imaret: Et teologisk kollegium for imamer, bygget av Muhammad Ali Pasha i 1817, forlatt, og senere restaurert.
 • Kavala-slottet: En gammel festning som tilbyr enestående utsikt over byen og havet.
 • Philippi: Et UNESCO World Heritage Site, grunnlagt av Aleksander den Stores far på 300-tallet fvt. og dermed nesten like gammelt som Akropolis i Athen. Her finnes blant annet svært godt bevarte funn fra byens romerske periode, for eksempel Forum Romanum og en bysantinsk basilika. Philippi var angivelig det første stedet i Europa hvor en kristen menighet ble dannet, og du kan fortsatt se fundamentene fra en åttekantet kirke – den første kristne kirken i Europa.

Ruiner av en gammel struktur omgitt av trær og grønne områder.

Så du skjønner at Kavala ikke bare er en by man legger et stopp til, det er en historisk destinasjon som virkelig fortjener å bli utforsket. Samtidig ligger Kavala nærme den autentiske greske øya Thassos, som har en koselig havn og strandpromenade, vakre strender og et godt bevart gammelt amfiteater. Er du ute etter både en kulturferie og en strand- og badeferie, er Kavala et godt alternativ.

Strand med mange parasoller og bygninger ved siden av en skogkledd ås med båter som flyter på det klare, blå vannet.

Hvor ligger Kavala?

Kavala ligger bare en ca. 1 time og 45 minutters biltur fra Thessaloniki, som du kan fly til (avhengig av sesong). Du kan derfor også velge å bo i Thessaloniki og ta en dagstur til Kavala.

Finn bussbillett til Kavala

Ioannina – Opplev tidligere tiders storhet (kombinert med aktiv ferie/badeferie ved kysten)

En innsjø med gjenskinn av lys fra en bygning og trær langs bredden, med fjell i bakgrunnen.

Ioannina er hovedstaden i regionen Epirus, som strekker seg rundt den vakre Pamvotida-sjøen i det nordvestlige Hellas. Har du hørt om Ioannina? Det har nok de færreste utenfor Hellas, men den stemningsfulle byen er rik på kultur- og naturopplevelser og virkelig verdt et besøk.

Det har vært bosetning i området i mer enn 24 000 år, men etter greske standarder er selve byen ung – den er nemlig «bare» omtrent 1500 år gammel 😊

I fortiden var Ioannina en virkelig velstående by. Dette skyldes at den har vært et viktig knutepunkt på handelsruten mellom Hellas og Albania. Byen ligger nemlig bare 70 km fra den albanske grensen. Du får raskt en følelse av tidligere tiders storhet når du går rundt i de gamle gatene.

Bestill en fottur med tradisjonell mat og kultur i Ioannina

Ioannina passer godt for:

Historieentusiaster og naturvenner. Og deg, som setter pris på at du kan kombinere byferie med en aktiv ferie og/eller badeferie.

Se fem utvalgte severdigheter i Ioannina:

 • Den bysantinske bydelen og Ioanninas domkirke Agios Athanasios: Ta en spasertur rundt i byen, hvor du passerer den vakre domkirken med tusenvis av detaljer og ender opp i den bysantinske bydelen med brosteinsbelagte gater og tyrkisk-inspirerte hus som stammer fra 500 års osmansk styre.
 • Ioannina slott: Se ruinene fra det eldste bysantinske slottet i Hellas. Ved siden av finner du Det Bysantinske Museum og Fetiye-moskeen.
 • Ioannina-øya (også kalt Nissi): En liten øy på sjøen, som kan nås på 10 minutter med båt. Øya huser en vakker liten landsby, et malerisk kloster, et museum og flere tradisjonelle restauranter. Og får du lyst til å gå en tur, tar det omtrent en times tid å gå rundt hele Nissi langs kysten.
 • Perama-hulen (Cave of Perama): En av Europas største og mest imponerende grotter, fylt med stalaktitter og stalagmitter.
 • Vikos kløft: Ta en dagstur til det naturskjønne Zagori-området med raviner, elver, gamle steinbroer og en av verdens dypeste kløfter, som er 12 km lang og 900 meter dyp. For å se kløften, som er millioner av år gammel, må du være forberedt på en lengre fottur.

Her kan du kjøpe billetter til omvisning på Ioannina slott

Her kan du kjøpe billetter til fottur i Vikos-kløften

En spektakulær kløft med bratte fjellvegger dekket av grønn vegetasjon under en blå himmel med skyer.

Et annet godt argument for å dra til Ioannina er at byen ligger nærme to populære feriesteder:

Lille, romantiske Parga, som strekker seg rundt en vakker bukt på Hellas» vestkyst (cirka 1 times kjøring fra Ioannina).

Den populære greske kystbyen Sivota, som byr på vakker natur, deilige strender, krystallklart vann og koselige tavernaer (cirka 1 times kjøring fra Ioannina). Nærme Sivota ligger også den populære ferieøya Korfu.

Strand med mange parasoller og bygninger ved siden av en skogkledd ås med båter som flyter på det klare, blå vannet.

Hvis du ønsker å arrangere en kombinasjonsferie med både kultur og vakre strender, er Ioannina et godt valg.

Hvor ligger Ioannina?

Byen ligger 70 km fra den albanske grensen og omtrent 450 km fra Athen.

Nafplio – Avslappende, romantisk middelhavsperle i vakre historiske omgivelser

En kystby med røde tak og en festning på en høyde ved siden av havet.

Nafplio var det moderne Hellas» første hovedstad. Og velger du å reise til Nafplio, får du nyte en ferie med en sjarmerende, romantisk og historisk atmosfære. Byen er faktisk flere ganger blitt kåret til en av Hellas» mest romantiske byer.

Den avslappede atmosfæren og det milde middelhavsklimaet gjør Nafplio til det perfekte tilfluktssted. Her er det en gammel bydel, vakre fargerike bygninger, brosteinsbelagte gater, billedskjønne torg, små butikker, sjarmerende tavernaer og en livlig havnepromenade. I nærheten av byen finnes det flere fine strender med fin sand og turkisblått hav – og alt sammen får du uten å måtte dele det med store mengder turister.

Nafplio passer godt for:

Deg som ser etter et romantisk reisemål i historiske, greske omgivelser.

Se 3 utvalgte historiske severdigheter i Nafplio:

 • Palamidi-festningen: En imponerende festning på toppen av en bratt bakke, hvor du får vakker utsikt over byen og bukten.
 • Bourtzi-fortet: Et lite øy-fort midt i Nafplios havn, tilgjengelig med båt.
 • Syntagma-plassen: Byens sentrale plass, som er omgitt av historiske bygninger og livlige kafeer.

En kystby med fargerike bygninger, et historisk fort på en høyde og fjell i bakgrunnen.

Hvor ligger Nafplio?

Byen ligger bare et par timers kjøring fra Athen.

Volos – Malerisk havneby med en rik kulturell og kulinarisk arv

Bylandskap ved en havn omgitt av fjell og grønt landskap i bakgrunnen.

Volos ved foten av Pelion-fjellet er en livlig havneby med 145 000 innbyggere. Byen ligger der de greske fjellene møter havets uendelighet, så byen forener det beste av naturens kontraster.

Volos tilbyr en livlig atmosfære som raskt får deg til å nyte byens naturlige skjønnhet og utforske dens rike kulturelle og kulinariske arv.

Et godt sted å utforske den greske matkulturen er ved havnen, som summer av liv. På byens «tsipouradika» (tradisjonelle tavernaer) serveres det nemlig tsipouro (en gresk brennevin laget av druerester). Til dette kan du bestille gresk meze. Det vil si småretter som ost, oliven, sardiner, blekksprut, reker, blåskjell, østers, frityrstekt fisk og forskjellige grønnsaksdipper. Jo flere ved bordet, desto mer meze på bordet.

Flere tallerkener med ulike matretter og to glass med vann med isbiter på et bord.

Volos passer godt for:

Deg som er matelsker og ute etter eventyr. Samtidig vil du ha en ferie med en god blanding mellom ekte greske tradisjoner og naturskjønnhet.

Se 3 utvalgte severdigheter i Volos:

 • Pelion-fjellet: Kjent for sine maleriske landsbyer, turstier og skisteder. Togturen opp i fjellet er en vakker opplevelse.
 • Athanasakeion Arkeologiske Museum: Viser funn fra hele regionen, inkludert historiske gjenstander fra steinalderen til romertiden.
 • Ruinene av Volos-slottet: Ta et skritt tilbake i tid til ruinene av et bysantinsk slott.

Hvor ligger Volos?

Volos ligger midt mellom Athen og Thessaloniki. Det tar omtrent 2 timer å kjøre dit med bil fra Thessaloniki og ca. 3,5 time fra Athen.

Kastoria – Makedonias skjulte perle

En liten bydekning omgitt av en stor innsjø og fjell i bakgrunnen under en klar blå himmel.

I det nordvestlige Hellas ligger den lille sjarmerende, greske byen Kastoria på en landtunge ved Orestiada-sjøens bredde. Dette er en av Hellas» mest idylliske byer, som er mest kjent for sine mange historiske bysantinske kirker og de maleriske omgivelsene.

Kastoria er svært fredelig og vakkert omgitt av vann og frodig natur. En vandretur rundt i byens gater vitner om fortidens storhet og rike kulturarv.

Kastoria passer godt for:

Deg som søker et fascinerende feriested med store natur-, arkitektur- og kulturopplevelser. Samtidig må stedet gjerne gi deg rom for kulturell fordypning og ro. Kanskje du til og med er fuglekikker på fritiden?

Se 4 utvalgte severdigheter i Kastoria:

 • De historiske kvartalene Ntoltso og Apozari: Her synes tiden − på fineste vis − å stå stille. Her kan du oppleve fascinerende eksempler på arkitektur og byplanlegging fra da Kastoria ble delt inn i kvartaler etter religiøse, etniske og sosiale grupper.
 • De bysantinske kirkene: Det er over 50 godt bevarte kirker rundt om i byen, kjent for sin arkitektur og fresker.
 • Dragova-sjøen: En vakker sjø, som byr på fantastiske muligheter for fugletitting og avslappende båtturer.
 • Folkemuseet for Makedonsk Kamp: Et museum som skildrer områdets historie og kultur gjennom forskjellige epoker.

Hvor ligger Kastoria?

Kastoria ligger nærme grensen til Albania og en ca. 2 timers kjøretur vest for Thessaloniki. Det er også gode bussforbindelser fra Thessaloniki til Kastoria.

Jeg håper at du har fått inspirasjon til hvilken gresk by du vil reise til. Skriv gjerne i kommentarfeltet hvis du har flere gode forslag til sjarmerende, ukjente byer i Hellas.

Fotos:
En kystby med røde tak og en festning på en høyde ved siden av havet. © Starcevic / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
En gammel akvedukt strekker seg gjennom en by med mange fargerike hus ved sjøen. © Oleg_P / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Ruiner av en gammel struktur omgitt av trær og grønne områder. © sjhaytov / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Strand med mange parasoller og bygninger ved siden av en skogkledd ås med båter som flyter på det klare, blå vannet. © cipella / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
En innsjø med gjenskinn av lys fra en bygning og trær langs bredden, med fjell i bakgrunnen. © only_fabrizio / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
En spektakulær kløft med bratte fjellvegger dekket av grønn vegetasjon under en blå himmel med skyer. © AG-CGetty hapelHill / iStock / Getty Images
Strand med mange parasoller og bygninger ved siden av en skogkledd ås med båter som flyter på det klare, blå vannet. © cipella / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
En kystby med røde tak og en festning på en høyde ved siden av havet. © Starcevic / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
En kystby med fargerike bygninger, et historisk fort på en høyde og fjell i bakgrunnen. © Kisa_Markiza / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Bylandskap ved en havn omgitt av fjell og grønt landskap i bakgrunnen. © Kisa_Markiza / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Flere tallerkener med ulike matretter og to glass med vann med isbiter på et bord. © george tsartsianidis / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
En liten bydekning omgitt av en stor innsjø og fjell i bakgrunnen under en klar blå himmel. © trabantos / iStock / Getty Images Plus via Getty ImagesLegg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.