En idyllisk havneby med bygninger langs kysten, båter i det krystallklare blå vannet og en klippe i bakgrunnen.

5 mindre kjente greske øyer – oppdag en ny favoritt

Jessica Heinonen
Den greske øyverdenen består av flere tusen større og mindre øyer, der Kreta, Rhodos og Santorini nok er de mest kjente. Dette er selvsagt flotte øyer, men hvis du har lyst til å oppdage noen litt mindre kjente greske øyer har vi noen forslag til deg: Náxos, Skiathos, Karpathos, Thasos og Kefalonia. Les mer om disse øyene og oppdag en ny favoritt her.


Skíathos – kvalitetsstrender på et lite område

Utsikt over en kystby med hvite bygninger og røde tak, omgitt av grønne trær og blått hav.Øygruppe: Sporadene
Størrelse: 48 km2
Befolkningstall: 6 000

Skíathos har økt i popularitet de siste årene og vi forstår godt hvorfor. På Sporadenes minste øy finner du noen av Europas beste strender, en intim stemning og lett tilgjengelig natur.

Hovedstaden heter Skíathos by, og her bor de fleste innbyggerne. Her ligger også de fleste hotellene. Dersom du reiser på charterferie ligger de fleste hotellene ved stranden Megali Ammos, vest for byen. I Skíathos by er det gode shoppingmuligheter, et stor utvalg av restauranter og et natteliv som er god nok for selv de mest kresne reisende.

Vannet rundt Skíathos er utrolig klart, og derfor virker strendene enda vakrere enn de allerede er. To av de beste strendene er Banana beach og Koukounaries, som er blitt kåret til Europas fineste flere ganger. I tillegg til disse to er det mange andre strender man kan besøke, så hvis du elsker strender er Skíathos et godt valg.

Har du sett filmen Mamma Mia? De fleste scenene fra filmen ble faktisk spilt inn på Skíathos, så det kan være du drar kjensel på enkelte steder når du går på oppdagelse på øyen. Strendene og Skíathos by er øyens største severdigheter – du finner ikke så mange tempelruiner her sånn som på mange andre greske øyer. Den gamle hovedstaden Kastro er likevel verdt en visitt dersom du vil ta en pause fra strandlivet en dag.

Hvem passer øyen best for? Strandelskere som ikke har noe mot å tilbringe kveldene på livlige kafeer og ville diskotek.

Maria Studios
AlonissosMaria StudiosHellas (7 netter)1-romsleilighet med begrenset havutsikt
4 245,-Velg
Stellina Hotel
Skiathos byStellina HotelHellas (7 netter)Dobbeltrom med balkong
4 795,-Velg
Gorgona
AlonissosGorgonaHellas (7 netter)Ettromsleilighet
5 115,-Velg
Fiorella Sea View
Megali AmmosFiorella Sea ViewHellas (7 netter)Dobbeltrom
5 263,-Velg

Passer ikke datoene eller vil du ha flere alternativer? Søk etter en charterreise til Hellas her.


Náxos – barnefamiliens favoritt

En gammel ruin med en stor, rektangulær steinport står foran en vakker solnedgang. Ruinene er omgitt av steinblokker spredt over bakken.Øygruppe: Klykadene (samme som Santorini)
Størrelse: 429 km2
Befolkningstall: 19 000

Náxos er en frodig øy som ligger sør for Mykonos og nord for Ios. Naturen på Náxos er variert, og du finner alt fra langgrunne strender til høye fjell og grønne lunder.

Hovedstaden på øyen er Náxos by, som ligger på øyens vestkyst. Byen har 7 000 innbyggere og mange ulike restauranter å velge mellom – både langs havnepromenaden og på byens lille torg. Stranden som ligger sør for byen er både lang og langgrunn og er derfor helt perfekt for barn og barnefamilier. På den sørligste delen av stranden kan man også prøve forskjellige typer vannsport, så her er det virkelig noe for hele familien.

I Náxos by finner du også restene av Apollo-tempelet som blir kalt Portara. Man får følelsen av at Portara er porten mellom havet og Náxos – her er det vakkert å se solen gå ned.

Vi anbefaler deg å leie bil en av dagene. Da kan du virkelig få oppleve øyens varierte natur og nyte utsikten fra veiene rundt det høyeste fjellet Zeus. Dessuten kan du besøke noen av de små byene rundt fjellet og nyte en kald limonade i skyggen av et oliventre.

Siden Náxos ikke kun lever av turisme kan du forvente å bli møtt som en ekte gjest og potensiell venn av både restaurant- og hotelleiere som gjør alt for at du og familien din skal føle seg velkommen.

Hvem passer øyen best for? Barnefamilier. Den langgrunne stranden i Náxos by passer perfekt for barnefamilier, og muligheten for vannsportaktiviteter på samme strand gjør at øyen også passer for familier med tenåringer. Dessuten er prisnivået lavt, og innbyggerne på Náxos er spesielt vennlige mot barn.

Asteria
Naxos byAsteriaHellas (7 netter)Dobbeltrom
5 798,-Velg
HarmonyNaxos
Agia AnnaHarmonyNaxosHellas (7 netter)Ettromsleilighet
5 798,-Velg
Katerina (Naxos)
Agia AnnaKaterina (Naxos)Hellas (7 netter)Ettromsleilighet
5 933,-Velg
Naxos Holidays
Naxos byNaxos HolidaysHellas (7 netter)Dobbeltrom
6 478,-Velg

Passer ikke datoene eller vil du ha flere alternativer? Søk etter en charterreise til Hellas her.


Karpathos – et steg tilbake i tid

Fargerike hus klamrer seg til en fjellskråning under en klar blå himmel.Øygruppe: Dodekanesene (samme som Rhodos)
Størrelse: 325 km2
Befolkningstall: 6 200

Karpathos er den mindre kjente naboøyen til Kos og Rhodos, men som har noen av Hellas´ vakreste strender og kan skryte av å ha en by der tiden nesten har stått stille.

Hovedstaden på Karpathos er Pigadia (eller Karpathos by), som ligger øst på øyen i en beskyttet vik. Langs den populære havnepromenaden ligger det et høyt antall restauranter som serverer tradisjonell gresk mat og deilige skalldyrretter.

Karpathos har mange fine rullesteinsstrender som for eksempel Kira Panagia, og den beste måten å oppleve strendene på er å leie en bil en dag og dra på oppdagelsesferd blant olivenlunder, karrige berg og fantastiske utsikter. Innimellom bergene ligger det også mange små byer som er verdt å besøke.

En virkelig fascinerende by på Karpathos er Olympos. Byen kalles noen ganger for et levende folkemuseum, ettersom byen var helt isolert fra omverdenen i en lang periode. Mange går fremdeles rundt i tradisjonelle drakter og snakker en spesiell dialekt. Tidligere var det kun mulig å besøke Olympos med båt, men nå har man bygget ut veinettet på øyen, og byen er også tilgjengelig med bil og buss.

Hvem passer øyen best for? For de som leter etter stillhet og ro i et vakkert miljø, og som også er interessert i folkehistorie. Hvis du i tillegg liker annerledes men vakre strender er Karpathos helt rett for deg.

Vergina
Karpathos byVerginaHellas (7 netter)Ettromsleilighet
4 639,-Velg
Ladis
Karpathos byLadisHellas (7 netter)Ettromsleilighet
4 714,-Velg

Passer ikke datoene eller vil du ha flere alternativer? Søk etter en charterreise til Hellas her.


Kefalonia – en kombinasjon av natur og strand

En naturskjønn bukt med turkisblått vann, en sandstrand og frodig vegetasjon på klippene.Øygruppe: De joniske øyer (samme øygruppe som Korfu)
Størrelse: 786 km2
Befolkningstall: 35 800

Kefalonia er en grønn øy, som de fleste av de joniske øyene. Øyene ligger i Joniske hav på det greske fastlandets venstre side mot Italia, og Kefalonia har takket være sine grønne områder en annen atmosfære enn mange av de greske øyene i Egeerhavet.

Hovedstaden på Kefalonia er Argostoli, men mange av turistene bor i Lassi, Skala eller Sami. Øyen har ingen store templer eller rester fra antikken, men har mye å by på når det gjelder naturopplevelser. Myrtos-stranden på den nordvestlige delen av øyen er som tatt ut av en turistbrosjyre og det er vanskelig å forstå at fargene faktisk gjengir sannheten.

Et annet must er Melissani-innsjøen som ligger i en grotte i den nordlige delen av Kefalonia, og som ifølge gresk mytologi var nymfenes hjem. Det beste tidspunktet å besøke grotten og innsjøen på er midt på dagen. Solen lyser nemlig opp vannet, og det ser virkelig magisk ut!

Hvis du blir lei av strandlivet og allerede har besøkt Melissani, kan du ta båten eller kjøre opp til Fiskardo på nordspissen av øyen. Fiskardo er en koselig fiskerlandsby med en helt spesiell sjarm, så her gjelder det å nyte stillheten på en av kafeene på havnen.

Rundt på Kefalonia ligger det mange små strender – den ene mer bortgjemt enn den andre. Lei en bil og oppdag denne greske perlen før alle andre.

Hvem passer øyen best for? For deg som har lyst til å oppleve øyene på vestsiden av Hellas og som foretrekker en ferie der du kan kombinere strandliv, naturopplevelser, byliv og småbysjarm.

Irinna Hotel
KefalloniaIrinna HotelHellas (7 netter)Dobbeltrom (utsikt over fjell)
5 628,-Velg
Starlight Hotel
KefalloniaStarlight HotelHellas (7 netter)Dobbeltrom
7 717,-Velg
Apostolata Island Resort & Spa
SkalaApostolata Island Resort & SpaHellas (7 netter)Premium Twinrom
11 739,-Velg

Passer ikke datoene eller vil du ha flere alternativer? Søk etter en charterreise til Hellas her.


Thasos – stillhet og ro blant grekere

Mange mennesker slapper av på en strand med parasoller og solsenger ved siden av klart blått vann. Grønt løv fra trær rammer inn utsikten.Øygruppe: De nordlige egeiske øyer
Størrelse: 383 km2
Befolkningstall: 14 000

Thasos er Hellas´ nordligste øy, og ligger 45 minutter med ferge fra byen Kavala på det greske fastlandet. Hvis du reiser med charter til Thasos lander du faktisk i Kavala, ettersom Thasos ikke har sin egen flyplass.

Thasos er litt av en hemmelighet og er ikke så kjent for turister fordi øyen lenge har kunnet leve på naturressurser i stedet for turisme. Mange grekere ferierer på Thasos siden det ligger i nærheten av fastlandet, og dette gjør at øyen har bevart mye av autensiteten. Prisnivået er også ganske lavt, takket være de få turistene og at antallet ferierende grekere er høyt.

På Thasos finnes det flere ulike steder du kan bo på, og to av de mest populære er Potos og Limenaria som ligger på sørkysten. Her kan du nyte stillheten og bade i havet fra neon av de finkornede sandstrendene som ligger et steinkast fra Limenaria. Hovedstaden Thasos by har ingen strand i sentrum, men byen er et perfekt utgangspunkt dersom du vil utforske resten av øyen eller besøke fastlandet.

Til deg som er interessert i historie kan vi anbefale å ta en tur innom det arkeologiske museet i Thasos. Der finner du skulpturer og andre gjenstander fra antikken.

Hvem passer øyen best for? For deg som heller vil feriere blant grekere enn utenlandske turister og som leter etter det genuine greske.

Happy Days
TheologosHappy DaysHellas (7 netter)Standardrom
7 948,-Velg
Happy Days
TheologosHappy DaysHellas (7 netter)Standardrom
8 145,-Velg

Passer ikke datoene eller vil du ha flere alternativer? Søk etter en charterreise til Hellas her.

Fotos:
Toppbilde Karpathos © istockphoto / Freeartist
Skíathos © istockphoto / DaveBolton
Náxos © istockphoto / JustinBlackStock
Karpathos © istockphoto / Freeartist
Kefalonia, Myrtos Beach © istockphoto / Borut Trdina
Thasos © istockphoto / milosducati

 

Relaterte innlegg:Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.