En travel torg med folk som går, sitter og prater. I bakgrunnen kan man se historiske bygninger.

Athen – en litt oversett storbyperle

Maria Erica Jensen
Athen kan vel sies å være en av Europas litt oversette storbyer, for mange velger for eksempel Berlin, London, Barcelona eller Roma når de skal på storbyferie, og det gjelder både skandinaver og andre europeere. Høsten 2014 fikk jeg mulighet for en liten ukes storbyferie i Athen, og da var jeg ikke sen om å kjøpe flybillett.

Utsikt over en stor by med mange bygninger under en overskyet himmel og fjell i horisonten.Helt siden jeg var liten har jeg drømt om å besøke Athen. Jeg visste at siden Athen ligger i det sørøstlige hjørnet av Europa er det klimamessig fint å besøke den greske hovedstaden når som helst på året. Jeg var der i slutten av oktober, og selv om jeg ikke akkurat gikk rundt i shorts var det utrolig deilig å kunne nøye seg med en lett jakke over T-skjorta i løpet av dagen, og å kunne sitte ute under åpen himmel og kose seg om kvelden.

Før jeg dro avsted var jeg faktisk litt forutinntatt når det gjaldt Athen. Jeg hadde jo hørt om hvor frustrerte grekerne var over politikerne i landet, om demonstrasjoner og opptøyer i gatene. Men jeg visste for så vidt også at virkeligheten ikke alltid stemmer med bildene som blir vist på TV. Så lenge man går i en stor bue utenom demonstrasjoner og uro i gatene er det ingen problemer å være i det ellers så fredelige landet. Athen viste seg da også å være en helt annen by enn den jeg hadde sett på skjermen.

Mitt Athen

Athen viste seg å være en levende, varm og spennende by å være i. Det er en herlig, tilbakelent stemning der som virker veldig imøtekommende for besøkende. Her støter du på antikke ruiner og statuer de utroligste steder. Det fins også et undergrunnsmiljø i Athen, og det er med på å tilføre byen noen fargerike innslag i form av blant annet street art og performance art i gatene.

Mange lokale initiativtakere er i gang med å fornye Athen. Derfor er Athen nå både en sikker by og en by som er hyggelig å besøke. Initiativtakerne ønsker å gjøre Athen til «a home away from home», altså et sted man føler seg hjemme selv om man bare er på besøk. Det syns jeg absolutt de har lykkes med.

Athen er en by du bør dra til når du har mulighet for ta en liten vårferie eller høstferie. Været er nesten alltid behagelig, severdighetene er i verdensklasse og det samme er maten. Athenerne er høflige og svært vennlige mennesker som gladelig deler den herlige byen sin med deg. Gå turer i de mindre beferdete gatene og finn deg en liten, autentisk restaurant med utendørsservering hvor du kan sitte i solen og bare nyte livet.

Et gammelt trebord er fylt med antikke gjenstander, inkludert en skrivemaskin, flere gamle kameraer, noen verktøy og en klokke.Jeg spiste moussaka eller fylte grønnsaker til lunsj, og fant en kjapp pita med gyros til middag. Den tok jeg med bort til Monastiraki-plassen hvor jeg satt sammen med mine reisefeller og grupper med athenere og spiste mens jeg nøt utsikten til Akropolis. I slike øyeblikk kan jeg love deg at man syns at en ferie i Athen er helt topp.

Athen er dessuten en fantastisk by for den som elsker å gå på markeder, og det gjør jeg. Her fins det nemlig flere markeder med mat og kunsthåndverk, pluss et stort antikvitetsmarked i den mest sentrale delen av byen. Her finner du all verdens saker og ting; alt fra gamle skrivemaskiner, kameraer og bøker til byster av amerikanske presidenter, pelshatter, smykker, lamper og musikkinstrumenter.

Hva bør du se i Athen?

Athen har virket som en magnet på tilreisende i flere tusen år. Jeg syns byens imponerende historie og det nytenkende oldtidssamfunnet (som har skapt rammene for det samfunnet vi har i dag) er både tankevekkende og berikende å beskjeftige seg med. Derfor var det en virkelig stor opplevelse for meg å besøke Athens gamle markedsplass, Agoraen, hvor berømte tenkere som Sokrates og eleven Aristoteles en gang gikk rundt.

Det ligger utallige vakre oldtidstempler rundt om i Athen, og selvfølgelig er det en opplevelse å se Akropolis med det verdensberømte Parthenon-tempelet og Erechteion-tempelet. Begge ble oppført til ære for gudinnen Athena, byens beskytter og krigsgudinne, og sistnevnte også for havguden Poseidon. Fra Akropolis er utsikten over byen ganske enkelt fabelaktig.

En gammel bygning med søyler, omgitt av busker og delvis dekket av trær i forgrunnen.Personlig syns jeg likevel at Hefaistos-tempelet ved Agoraen er en enda større opplevelse. Hefaistos-tempelet ble bygd til ære for både gudinnen Athena og Hefaistos, olditidens gud for ilden, smedkunsten og håndverket. Tempelet ligger innenfor det gamle Agora-området, men ettersom det ligger i den enden som er lengst vekk fra inngangen kommer det ikke så mange turister hit. Dette vakre, gamle tempelet er det best bevarte oldtidstempelet i hele Hellas.

Blant de historiske museene er Det Nye Akropolismuseet blant de ypperste, men også Nasjonalmuseet for Arkeologi er verdt et besøk. Det ligger et stykke fra sentrum, men ta det som en spasertur og se Athen på vegen.

Rett ved siden av Nasjonalmuseet for Arkeologi ligger Polytechnic som er en gammel del av Athens Tekniske Universitet. Polytechnic har i nyere tid spilt en viktig rolle, da det var stedet for studentprotester under Junta-regimet som ledet Hellas i årene 1967-74. I dag er Polytechnic et svært stemningsfullt sted hvor det ofte er en eller annen form for kul undergrunnskunst på gang. 6. mars 2015 våknet for eksempel folk til et Polytechnic som bare over natten var blitt fullt av graffiti.

For å også oppleve noe helt annet enn templer og museer tok jeg den velfungerende metroen ut til Athens havnebydel Pireus. Fra Pireus kan du seile ut til mange øyer i det greske øyhav, men jeg tok meg i stedet en tur langs havnen og nøt synet av sjøen.

Et staselig steinbygning med buede vinduer og detaljerte bueganger, med et bart tre i forgrunnen mot en bakgrunn av blå himmel og skyer.Når du kommer ut av metroen havner du i en svært turistpreget del av Pireus. Det fungerer som billetteringssted for fergene og som venteområde med massevis av restauranter og suvenirbutikker. Hvis du følger havnen vekk fra byen kommer du forbi flere kirker som etter min mening er verdt å besøke.

Jeg syns alltid det er deilig å oppleve noe mer enn det mest sentrumsnære i de byene jeg besøker, for på den måten kan jeg lettere få en følelse av stedets iboende stemning.

Athen er en fantastisk by å oppholde seg i, så har du ikke allerede vært der er det bare å komme deg av sted. Jeg gleder meg allerede til neste gang jeg skal på storbyferie til Athen.

Finn flybilletter t/r til Athen

Prisene under ble nylig funnet av brukerne våre og kan derfor være endret. Hvis det ikke vises priser her nå, er det fordi ingen har søkt fly til Athen de siste 48 timene.

Oslo - AthenFra 2 612,-Velg
Trondheim Værnes - AthenFra 2 784,-Velg
(Klikk på prisen for å komme over i Travelmarkets flysøkemotor)
 
Ingen priser eller feil avreiseflyplass? Søk flybilletter selv til Athen her.
 

Fotos:
Foto © Maria Erica Jensen

 Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.