To personer hånd i hånd løper langs vannkanten på en strand i solnedgangens skjær.

Reiseguide til Bulgaria

Med Svartehavskysten som en naturlig turistmagnet ligger Bulgaria, med sine lange fjellkjeder og den glitrende Donau, fast forankret på Balkanhalvøya. Landet kan i tillegg til sin storslåtte natur by på et deilig klima og en spennende kultur.

Fakta


  • Sofia (1.200.000)

  • 110.994 km2

  • Bulgarsk. Det bulgarske alfabetet ikke ligner det på latinske, så det kan ofte være vanskelig å lese for eksempel skilt.

  • Bulgarsk Ortodoks

  • 8.283.200 (1997)

  • Republikk


  • Geografisk har Bulgaria mye å tilby. Landet ligger på den østlige Balkanhalvøya, med Donau som naturlig grense mot Romania, og med Svartehavet mot øst. Donau er dessuten hovedaktør bak Donausletten, et utrolig fruktbart område som dekker godt over er tredjedel av Bulgarias areale. Bulgaria rommer ellers flere fjellkjeder, som også dekker en tredjedel av landet.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

I Bulgaria er somrene varme og tørre, mens vintrene er kalde. Om sommeren ligger gjennomsnittstemperaturen på 28 grader, mens den om vinteren faller til -6 grader. Det beste tidspunktet å besøke Bulgaria på er i tidsrommet mellom mai og oktober. Gjennomsnittsnedbøren ligger på 31 millimeter (februar) og 90 millimeter (juni).

Lokale forhold

Valuta

Lev (Lv)

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Bulgaria kan du ringe på følgende nummer:
Politi (166)
Ambulanse (150)
Brannvesen (160)

Driks

Tips er offisielt ikke vanlig i Bulgaria, men det kan likevel være en god ide å gi fem til ti prosent til taxisjåfører, og ellers generelt runde oppover en smule når man er på restaurant.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 13.00 i Bulgaria.

Mål og vekt

I Bulgaria bruker man følgende måleenheter:
Vekt: kilo
Lengde: meter

Fotografering

Fotografering av offentlige bygninger er som i de fleste andre tidligere østblokkland forbudt. Det anbefales ellers å vise alminnelig høflighet og allid spørre før man tar bilder av noen.

Drikkevann

Det anbefales ikke å drikke vann fra kranen i Bulgaria. Kjøp heller vann på flaske.

Elektrisitet

I Bulgaria bruker man følgende strømkilde:
220 volt AC, 50Hz

Atferd og oppførsel

Der er ikke spesielle krav til oppførsel i Bulgaria, men med alminnelig høflighet og respekt for lokalbefolkningen kommer man langt.

Åpningstider

Banker har åpent fra 8.00 til 12.00 og fra 13.00 til 17.00 (mandag-fredag) samt fra 8.00 til 11.00 (lørdag).
Butikkene har åpent fra 9.00 til 19.30 (mandag-lørdag), men mange butikker er stengt mellom 13.00 og 14.00. Kontorer har åpent fra 8.30 til 17.30 (mandag-fredag).

Mat og drikke

Det bulgarske kjøkken er rikt på fisk, supper og fåre- og lammekjøtt. Ellers produserer Bulgaria en rekke utmerkede viner og dessuten flere typer lokalt brennevin.

Høytids- og helligdager

1 nyttårsdag, 1. januar
Frihetsdagen, 3. mars
Arbeidernes dag, 1. mai
Utdannelsesdagen, 24. mai
Jul, 24.-25. desember

Overnatting / Hotell

Camping

I Bulgaria er campingplassene konsentreret omkring de store turistområdene. Plassene er kategoriseret fra I-III, og campingplassene i toppen av skalaen kan tilby en rimelig komfort, mens de i bunnen ikke har mye å tilby.

Hoteller

De bulgarske hotellene bruker det europeiske stjernesystemet, og flere hoteller holder på å arbeide seg godt opp på skalaen. Likevel er kvaliteten generelt fortsatt ganske lav.

Bed og Breakfast eller pensjonat

I Bulgaria er gjestehusene konsentreret i områdene omkring kysten. Her er det mulig å leie et rom i en privat villa til en rimelig penge.

Vandrehjem

Youth hostels finnes rundt omkring i Bulgarias 30 største byer.

Lokal transport

Fly

Balkan-Bulgarian Airlines opererer med åtte innenriksruter, og de ikke mye dyrere enn å ta tog rundt i landet.

Tog

Det er over 4200 kilometer jernbanelinje i Bulgaria, og de fleste av landets større byer er tilknyttet nettverket. Billett bestilles på forhånd, og det anbefales å reise på første klasse.

Taxi

Det vil stort sett ikke være vanskelig å finne og praie en taxi i de bulgarske byene.

Bilutleie

Det er mulig å leie bil i storebyene i Bulgaria.

Båt eller ferge

Der går regelmessig elvebåter langs den Bulgarske siden av Donau. Disse forbinder en lang rekke byer.

Andre transportformer

Sofia har et godt metronettverk som nå i senere år er blitt gjennomgripende utbygd. Dette gjør det mulig å nå frem til det meste av byen med undergrunnsbanen.

Har du hatt lyst til å reise til Bulgaria?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Fly+hotell
Prisene er pr. person
Reisetilbud