Taj Mahal i India, et kjent mausoleum bygd i hvit marmor.

Reiseguide til India

Indias store dyrereservater gir deg en opplevelse for livet. Du finner stort sett alle typer ville dyr i et og samme land.
Landet er klart til å gi deg en oppdagelsestur gjennom imponerende landskaper med blant annet slanger, elefanter, løver, aper og pantre. Listen er uendelig, og landet må oppleves.

Fakta


  • Republic of India

  • New Delhi (10.100.000)

  • 3.287.000 km2

  • Hindi og engelsk

  • Hinduisme

  • 1.000.000.000 (2000)

  • Republikk

  • India grenser til Pakistan, Kina, Nepal, Bhutan, Bangladesh og Myanmar. De nordøstlige delstatene er nesten helt adskilt fra resten av landet av Bangladesh.
    Himalayafjellene, som kneiser mot himmelen i nord, The Indus River i vest, og Ganges River i øst danner fysiske barrierer mellom India og resten av Asia. I India kan man finne nesten alle typer landskap; ørken, fjell, lavlandsområder, fruktbare jordbruksområder ved kysten og kalde høylandsområder.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Landet er så stort at det nesten er umulig å finne et bestemt besøkstidspunkt som er best. Alt er avhengig av området, men oktober til mars er de mest behagelige månedene i mesteparten av landet.

Reiselitteratur

Lonely Planet India
A Passage to India
Reisen rundt i India

Lokale forhold

Valuta

Rupee (Rs)

Internettkafeer

Det finnes internettkafeer i alle områdene av India, og alle de større byer har internettkafeer.

Nødhjelp

For å få øyeblikkelig hjelp i India, skal man ringe følgende numre:
Politi (100)
Sykebil (102)

Driks

På turistrestauranter og hoteller er det normalt å legge 10% på regningen for service. På mindre steder er det normalt å gi litt i tips, men ikke nødvendigvis 10%. Ellers er begrepet «baksheesh» svært utbredt i India. Dette betyr mer i retning av at man betaler for å få noe gjort, enn at man betaler tips. Dersom noe for eksempel er blitt vekk, kan det dukke hurtig opp igjen hvis man betaler «baksheesh».

Tidssone

Når klokka er 12.00 i Norge (sommertid), er den 15.30 i India.
Når klokka er 12.00 i Norge (vintertid), er den 16.30 i India.

Mål og vekt

Man benytter metersystemet som måleenhet i India.

Fotografering

Det finnes noen steder hvor man skal være forsiktig med å fotografere. Dette gjelder spesielt i nærheten av militære anlegg og ved grenseoverganger.
Mange vanlige indere liker heller ikke å bli fotografert, så alt i alt er det en god idé å spørre først.

Drikkevann

Alt vann bør kokes før bruk.

Elektrisitet

I India benyttes følgende strømkilde:
220 volt, 50 Hz

Atferd og oppførsel

Man bør oppføre seg stille og rolig i India. Det er mange hellige steder, og man bør følge de anvisninger som blir gitt på de ulike stedene. Kvinner bør kle seg så hele kroppen er dekket til.

Åpningstider

Bankene har åpent fra 10.00 til 14.00 (mandag til fredag), og fra 10.00 til 12.00 (lørdag).
Butikkene har åpent fra 10.00 til 17.00 (mandag til lørdag).
Kontorer har åpent fra 10.00 til 17.00 (mandag til fredag).

Mat og drikke

India er kjent for sin gode mat, og hovedordet i indisk kokekunst er krydder. Spesielt karry finner man i de fleste rettene. Det er ikke karry som vi kjenner det, men en blanding av fem eller seks forskjellige planter og krydder, som gir en helt karakteristisk smak. Hvis man får kjøttretter består de for det meste av kylling eller lam, men dette er vanligst i den nordlige delen av landet. Mange retter i India er dessuten rene grønnsaksretter, og disse er helt utmerkede. Ved kysten kan man i tillegg få mange fantastiske retter av fisk og skalldyr.
Med hensyn til drikkevarer er te det mest normale, mens kaffe etter hvert har blitt mer og mer utbredt. Dessuten kan man få godt indisk øl, gin, rom og vin.

Forhold for funksjonshemmede

Det er ikke gode forhold for handikappede i India, spesielt ikke hvis man har lyst til å reise rundt. Bussene er ofte overfylte og ikke tilpasset handikappede, og ellers er det svært få steder hvor man kan komme inn med rullestol. På tross av dette er det en del handikappede som likevel tar utfordringen og reiser til India. Et godt råd er å ta kontakt med de stedene man har lyst til å besøke før man reiser av sted.

Høytids- og helligdager

1. nyttårsdag; 1. januar
Republikkens dag; 26. januar
Uavhengighetsdag; 15. august
Mahatma Gandhis fødselsdag; 2. oktober
1. juledag; 25. desember

Overnatting / Hotell

Camping

Det finnes også campingplasser over mesteparten av India, men det er best å spørre på det lokale turistbyrået.

Hoteller

Store luksushoteller finnes i alle store byer og de fleste store turistområder. Mellomklasse- og billigere hoteller finnes i nesten alle byer.
Hotellene rangerer fra 5-stjernes deluxe, til 1-stjernes og turistbungalow.

Vandrehjem

Vandrehjem og herberger finnes i nesten alle byer og områder av India. Vandrehjemmene er vanligvis en billig måte å overnatte på, men det er forskjeller både pris- og kvalitetsmessig i de enkelte områdene.

Andre overnattingsformer

På mange av de indiske elvene er det mulig å reise og overnatte på husbåter. Det er forskjellig standard på båtene, men de har ofte gode fasiliteter som elektrisitet, varmt vann og godt kjøkken.

Lokal transport

Fly

Mulighetene for å fly innenlands i India er gode. Det går ruter til alle de større byene i landet med mange forskjellige selskaper. Av og til er det også mulig å kjøpe et reisepass så man kan reise flere ganger til en billigere pris, for eksempel så mange ganger man vil i løpet av 21 dager.

Buss

Et helt nettverk av busser forbinder mesteparten av landet. Spesielt i fjellene er dette en god transportmåte, siden det ikke er tog i disse områdene. Man skal imidlertid være oppmerksom på at bussene ofte er overfylte og i dårlig stand, og at reisen enkelte ganger tar lang tid selv om man ikke skal så langt.

Tog

Det Indiske jernbanenettet er med sine mer enn 70.000 kilometer skinner og 7000 togstasjoner det største jernbanenettet i Asia. Togene frakter daglig mer enn 12 millioner passasjerer, dekker stort sett hele landet og er en billig og god måte å reise på. Du kan undersøke avgangstider og priser på den lokale togstasjonen. Det er også mulig å kjøpe et Indrail pass, som gir adgang til alle strekninger i for eksempel 21 dager. Passet kan kun kjøpes av utlendinger, og reserveres på forhånd i England via denne e-post adressen: dandpani@dircom.co.uk.

Taxi

Det finner drosjer og autorickshawer i alle de større byene. Enkelte drosjer kjører med taksameter, men det kan være en god idé å avtale prisen før turen starter.

Bilutleie

I mange turistsentere er det mulig å leie bil med sjåfør. Generelt sett er det ikke mulig å leie bil for å kjøre på egen hånd, men i noen byer kan det allikevel la seg gjøre.

Båt eller ferge

På mange av elvene seiler det husbåter som det er mulig å overnatte på. Dessuten finnes det også en del båter og ferger ved kysten, som blant annet seiler ut til noen av øyene.

Spesielle forhold

Det danske Utenriksdepartementet understreker at det er absolutt nødvendig å ha en god reiseforsikring før man reiser til India. Utenriksdepartementet advarer dessuten folk fra å besøke bestemte deler av landet, og påpeker at det i det hele tatt er særdeles viktig å passe godt på seg selv under oppholdet i India. Les Utenriksdepartementets råd og tips før du reiser.

Har du hatt lyst til å reise til India?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Fly+hotell
Prisene er pr. person
Reisetilbud