Stockholm  i skumringen, med speilbilder av fargerike bygninger og båter.

Reiseguide til Sverige

En tur til over svenskegrensen er en reise gjennom flott natur fra nord til syd. Med hyggelige småbyer og storbyer med allsidig kultur, vinterportsteder og skjærgården – nabolandet vårt har mye å by på.

Fakta


  • Sverige

  • Stockholm

  • 450.000 km2

  • Svensk. Et mindretall snakker samisk i Lappland.

  • Evangelisk-luthersk kirke. (Ble skilt fra staten januar 2000.)

  • 8.9 millioner

  • Konstitusjonelt monarki, Kong Carl XVI siden 1973.

  • Sverige grenser til Norge i vest og Finland i øst og har en lang kystlinje ved Østersjøen i sør og øst. Omtrent halvparten av landet er dekket av skog, mens de fleste av de over tusen innsjøene ligger i den sørlige, sentrale delen av Sverige. Den største innsjøen heter Vänern og er 5400 km2 stor.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Sverige kan besøkes hele året. Sommeren er vakker over hele landet, både ved innsjøene i innlandet og langs kysten. Vinteren har temperaturer som Norge med rike muligheter for ski og snø. Stockholm kan hele året by på et rikt kulturliv.

Reiselitteratur

Lonely Planet Sweden (2000-utgaven)
Rough Guide Sweden

Lokale forhold

Valuta

Svensk krona (Skr)

Nødhjelp

Man ringer 112 ved alle nødtelefoner.

Driks

Det er ingen tradisjon for drikkepenger i Sverige. De fleste restauranter og kafeer legger på forhånd til et servicegebyr på prisen. Garderobepersonale forventer imidlertid som regel noen kroner ekstra.

Tidssone

Samme tid som i Norge.

Mål og vekt

De samme systemer som i Norge.

Fotografering

De samme regler som i Norge.

Drikkevann

Vannet kan drikkes direkte fra kranen. I fjellet drikker man gjerne vannet direkte fra bekker og vann.

Elektrisitet

Det samme system som i Norge

Atferd og oppførsel

De skandinaviske landene er såpass kulturelt like at man ikke trenger være oppmerksom på noe spesielt.

Åpningstider

Banker har åpent 9.30-15.00 (mandag-fredag). I de større byene har bankene åpent til klokken 18.00 hverdager, men alle er stengt i helgen.
Butikker er åpne fra 9.30-17.00 (mandag-fredag) og 10.00-16.00 (lørdag). Enkelte butikker har også åpnet lørdager og søndager.

Mat og drikke

Potetmos (mos) med pølse (korv) eller rekesalat spises som mellommåltid eller til lunch og er en ekte svensk spesialitet. Mattradisjonene ligner de norske. De lokale stedene har ofte sine egne retter. Sveriges nasjonalrett er kreps som spises ved de store krepsegildene i august.
Vin og øl fås bare kjøpt på System Bolaget. Vær obs på åpningstidene!

Forhold for funksjonshemmede

Sverige er et av verdens ledende land når det kommer til tilrettelegging for fysisk handikappede.

Høytids- og helligdager

1. Nyttårsdag, Helligtrekongers dag (6. januar), langfredag og 1. påskedag, Kristi Himmelfarts dag, 1. pinsedag, midtsommerferie (sent i juni, dato varierer), Alle Helgens dag, 1. og 2. juledag er alle helligdager med stengte banker og butikker.

Overnatting / Hotell

Camping

Familecamping er populært i Sverige. Det finnes et stort og variert utvalg av campingområder og -plasser. De fleste ligger i naturskjønne områder, ofte ved en innsjø eller ved havet, og har billige eller gratis badefasiliteter like ved.

Hoteller

De svenske hotellene holder en svært høy standard. De fleste har restaurant eller kafeteria og TV-stue. Det finnes ingen formell kategorisering av hotellene, men de beste er merket med SHR-tegn som betyr at hotellet er medlem av foreningen Sveriges Hotell & Restaurant Företagare.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Sverige har over 300 ungdomsherberger (Youth Hostels) over hele landet, alt fra ombygde herskapsleiligheter til renoverte seilskuter. Ungdomsherbergene stenger om dagen, men er åpne for nye gjester fra 8.00- 9.30 og fra 17.00-22.00. De organiseres sentralt av Svenska Türistföreningen

Vandrehjem

Sverige har mange gode vandrehjem, herberger og fjellstuer. De er som regel godt vedlikeholdt og servicen er bra.

Lokal transport

Fly

SAS og Linjeflyg (LF) står for driften av over 30 lokale flyplasser. Flyreisene er relativt billige. Begge selskapene gir rabatt på en del avganger.

Buss

Det er bussforbindelser mellom alle byene i Sverige. Bussene er forbausende effektive, og tilbyr gode rabatter, sørlig på fredag og lørdag. Informasjon fåes hos de lokale turistbyråene.

Tog

Taxisystemet fungerer på samme måte som i Norge. Et lite og billig selskap gjenkjennes ved sine små biler.

Taxi

Det er selvfølgelig alltid mulig å leie bil i Sverige.

Har du hatt lyst til å reise til Sverige?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Fly+hotell
Flybilletter t/r
Prisene er pr. person
Reisetilbud