Kreml i Moskva med tårnene og kirkene i solnedgang.

Reiseguide til Russland

Reisen til verdens største land er en både spennende og intens opplevelse. Her vil man møte et hav av forskjellige kulturer, severdigheter og historier. Russland er storbyer, ødemarker, natur og forfall i alle varianter.

Fakta


  • Rossiyskaya Federatsiya

  • Moskva

  • 17.100.000 km2

  • Russisk

  • Russisk-ortodoks kristendom

  • 147.463.480

  • Republikk

  • Russland strekker seg over 6000 kilometer fra Hviterussland og Ukrainas grense i vest til Stillehavets kyst i øst. Landet, som brer seg over to kontinenter, er verdens største med et areal på 17 millioner km2.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

De varmeste månedene i Russland er juli og august, og i denne perioden er det høysesong for turister. Disse månedene er også de fuktigste, det vil si at månedene før og etter høysesongen er gode reisetidspunkter. Reiser man om vinteren skal man være forberedt på meget lave temperaturer.

Reiselitteratur

Lonely Planet Russia, Ukraine & Belarus

Lokale forhold

Valuta

Rubel (RUB), 1 rubel = 1 kopek

Internettkafeer

Mange hoteller og postkontorer har tilgang til Internett, og det er åpnet Internettkaféer i flere av der største byene.

Nødhjelp

Brannvesen (01)
Politi (02)
Ambulanse (03)

Driks

Både taxisjåfører og servitører får normalt 10-15 prosent i driks, man en god tommelfingerregel er at men gir drikkepenger hvis man er fornøyd med servicenivået.

Tidssone

Det er 11 forskjellige tidssoner fordelt på to kontinenter.
Når klokken er 12.00 i Norge, er den 14.00 i Russlands hovedstad Moskva.

Mål og vekt

Lengde: meter
Vekt: kilo
Rominnhold: liter

Fotografering

I Russland kan man i utgangspunktet fotografere alt unntagen grenseoverganger, jernbanestasjoner, militære installasjoner og flyplasser. Hvis man vil fotografere lokalbefolkningen er det høflig å spørre på forhånd.

Drikkevann

Flere steder i Russland er grunnvannet forurenset på grunn av rovdrift på naturen og tungindustri. Det anbefales derfor at man kjøper vann på flaske.

Elektrisitet

220 volts AC, 50Hz

Atferd og oppførsel

Når man går på gaten, bør man ikke vise sin velstand i altfor stor grad. Det anbefales at man lar dyre smykker, klokker og elektronikk bli hjemme, på grunn av de mange småkriminelle som herjer gatene i de russiske storbyene.

Åpningstider

Butikker har åpent fra 9.00 til 20.00 (mandag-lørdag), åpningstidene varierer mye fra sted til sted.
Banker har åpent fra 9.30 til 17.00 (mandag-fredag).
Posthus har åpent fra 9.00 til 21.00 (mandag-fredag).
Kontorer har åpent fra 9.00 til 18.00 (mandag-fredag).
Museer har åpent fra 10.00 til 18.00 (tirsdag-søndag).

Mat og drikke

På tross av at fastfood og fremmede retter i den senere tiden har blitt umåtelig populært i Russland, er de lokale stadig lojale til sin kulinariske arv. De små forrettene, Zakuski, nytes i stor stil og kan bestå av kaviar, blandet fisk, omelett, pålegg og salater. Det hele skylles naturligvis ned med vodka. Hovedrettene består nesten alltid av oksekjøtt, svinekjøtt eller sauekjøtt.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1.januar
Russisk-ortodoks jul, 7.januar
Internasjonal kvinnedag, 8.mars
Arbeidernes internasjonale kampdag, 1.mai
Seiersdag for 2.verdenskrig, 9.mai
Russlands uavhengighetsdag, 12.juni
Grunnlovsdag, 7.oktober
Dagen for Forsoning og Enhet, 7.november

Overnatting / Hotell

Camping

Campingplassene ligger langt fra byene, og har bare åpent om sommeren. Dessuten er fasilitetene ofte av lav standard, og sikkerheten dårlig.

Hoteller

I Russland er hotellene alt fra overdådige hotellpalasser til forfalne rønner. Midt imellom kan man være heldig å finne akseptable, men langt fra perfekte etablissementer.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Privat innkvartering blir etter hvert stadig mer populært i Russland. I Moskva og St. Petersburg finnes det byråer som organiserer utleie av private værelser. Man kan ofte velge mellom leiligheter hvor man selv står for maten, eller Bed & Breakfast- innkvartering.

Vandrehjem

Man får mest for pengene hvis man benytter seg av de vandrehjemmene som ikke blir drevet av russere. De er både sikrere og bedre til å veilede gjester som reiser på et stramt budsjett. Det er en god ide å bestille rom i god tid før avreisen.

Lokal transport

Fly

I Russland finnes det en mengde innenlandsruter på kryss og tvers av landet. Man skal imidlertid være oppmerksom på at Russland er det landet i verden som har dårligst flysikkerhet. Hvis man absolutt skal fly, anbefales det at man benytter seg av kjente utenlandske selskaper.

Buss

Buss er et glimrende transport middel når man reiser mellom mindre byer. Kommer man ut i tynt befolkede områder er busser ofte eneste framkomstmulighet. Prisene er billige, men man skal passe på bagasjen på bussterminalene, som ofte virker som en magnet på kriminelle.

Tog

Med det omfattende tognett i Russland kan man komme seg alle veier. Prisene er lave, og turene rimelig komfortable, men det tar lang tid. Alle togene kjører etter Moskva tid unntatt lokale undergrunnsbaner som kjører etter lokaltid.

Taxi

I Russland største byer kjører det alltid taxier. De er ganske billige, og til å få tak i hvis man oppsøker en av de mange taxiholdeplassene rundt omkring. Hvis man ringer etter taxi, skal man være forberedt på at operatøren bare snakker russisk. Det er en god ide å avtale prisen før turen begynner.

Bilutleie

Bilutleie er en mulighet hvis man ønsker å kjøre rundt på egen hånd. Bare i noen få større byer er det bilutleiefirmaer, og prisen og kvaliteten varierer mye. Det kan eksempelvis være ekstremt dyrt å reservere en bil før reisen.

Båt eller ferge

Russlands største elver brukes stort sett til fergeturer. Spesielt om sommeren er det mulig å reise langt med passasjerskip i rutefart. Den viktigste fergesesongen strekker seg fra mai til midten av oktober.

Andre transportformer

Den Transsibirske jernbane er ideell for dem som drar på ferie for reisens skyld. Verdens lengste jernbane er ytterst populær, til tross for at turen på ti tusen kilometer tar syv til ni døgn. Eller kanskje er det nettopp derfor den er så godt likt. På reisen kjører man gjennom syv tidssoner, og rekker over en lengde på bortimot en tredjedel av jordens omkrets.

Reisetilbud